Temperature so se dvignile in na plan so že pokukale tudi kače. Četudi jih večina ni strupenih, pa lahko pri nas najdemo tudi nekaj takih, ki nam ob srečanju lahko predstavljajo velike preglavice. Zato je dobro vedeti, kako ukrepati ob kačjem ugrizu.

Sprehod v naravi se lahko hitro spremeni v nevarno situacijo, če nas na poti preseneti kačji ugriz. Čeprav so v Sloveniji strupene kače redke, je poznavanje pravilnega ukrepanja ključnega pomena za preprečevanje resnih posledic.

V Sloveniji najdemo tri vrste strupenih kač: modrasa, laškega gada in navadnega gada. Te kače so plahe in se človeku izogibajo, vendar lahko ugriznejo, če se počutijo ogrožene. Ugrizi so najpogostejši v poletnih mesecih, ko so kače bolj aktivne.

Simptomi zastrupitve se lahko pojavijo takoj ali pa šele po nekaj urah. Najpogostejši so bolečina in oteklina na mestu ugriza, slabost, bruhanje, driska, glavobol, vrtoglavica, motnje vida in težave z dihanjem. V hudih primerih lahko zastrupitev privede do smrti.

Kako torej ukrepati?

Ostanite mirni in poiščite zdravniško pomoč

Pametno je, da smo pripravljeni na nepričakovane situacije, tudi na morebitni ugriz strupene kače. Čeprav gre za redke dogodke, je pomembno vedeti, kako ravnati v takšnem primeru, saj lahko hitra in ustrezna reakcija reši življenje.

Ko vas ugrizne strupena kača, je prva in najpomembnejša stvar ohraniti mirnost. Panika lahko le poslabša situacijo, saj poveča srčni utrip in posledično hitrejše širjenje strupa po telesu. Zato se poskusite umiriti in se osredotočiti na naslednje korake.

Najprej je nujno, da čim prej poiščete zdravniško pomoč. Ne čakajte na pojav simptomov, saj lahko hitro ukrepanje zmanjša resnost poškodbe. Pokličite reševalce ali se odpravite v najbližjo zdravstveno ustanovo. 

Pri tem poskusite čim natančneje opisati, katera kača vas je ugriznila in kje ste.

Očistite mesto ugriza in ud mobilizirajte

Medtem ko čakate na pomoč, poskusite ohraniti prizadeto okončino čim bolj mirno

Gibanje lahko pospeši širjenje strupa po telesu, zato se izogibajte nepotrebnemu premikanju. Prav tako je koristno, da odstranite nakit s prizadetega območja, saj bi lahko otekanje otežilo odstranitev nakita kasneje.

Če je mogoče, očistite mesto ugriza s čisto vodo in ga nežno obrišite. Izogibajte se uporabi alkohola ali drugih kemikalij. Ne poskušajte iztisniti strupa iz rane ali uporabljati sesalne naprave, saj to lahko poveča tveganje za okužbo.

Prav tako je dobro ud imobilizirati, na primer z vejo ali pohodno palico, prizadeti ud pa naj leži nižje od srca. Mesto ugriza pa, če nam je to omogočeno, hladimo z obkladki.

Zdravljenje ugriza strupene kače nato poteka v bolnišnici. Uporablja se antiserum, ki nevtralizira strup. Zdravljenje je odvisno od resnosti zastrupitve in lahko traja nekaj dni.

Preprečevanje je vedno najboljša obramba. Ko se odpravljate v naravo, nosite ustrezno obutev in oblačila ter bodite pozorni na okolico. Če naletite na kačo, se ji izognite in se je ne dotikajte. Mirujte in počakajte, da se kača sama umakne.

Komentarji (4)

JBT (ni preverjeno)

Fantje kače v hlače😁😁😁

mislim (ni preverjeno)

nijjz svetuje cepljenjje ... toninček bo nabavil vatice

pohorskisvizec

Kaj pa, če ti golob serje po glavi? Je kakšno cepivo?

Majcija (ni preverjeno)

Arsenovic je tudi ze ugriznil-pardon oklal cloveku prst-bivsemu natakarju ki mu je tudi placeval na crno-torej sodi med strupene vrste-samo radovedna sem-razpisite se!!!

Starejše novice