Cene pogonskih goriv so višje za dva centa.

V cene goriv so od polnoči vključene nekaj višje trošarine, v ceno bencina je ponovno vključen tudi prispevek za obnovljive vire energije.

Liter 95-oktanskega bencina se je tako podražil za dva centa, na 1,444 evra, liter dizelskega goriva pa prav tako za dva centa, na 1,481 evra. Cena za liter kurilnega olja se je zvišala z 1,040 na 1,060 evra.

Te cene bodo veljale do vključno 17. julija.

Na avtocestah in hitrih cestah je vlada oprostitev prispevka za obnovljive vire energije odpravila junija. Zdaj so se razmere na trgu dobave energije za motorni bencin toliko spremenile, da je treba za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije spet zagotoviti njegovo plačevanje za bencin izven avtocest in hitrih cest, so pojasnili na okoljskem ministrstvu. Še vedno pa se prispevek ne obračunava za dizel izven avtocest in hitrih cest.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest so znova regulirane od 21. junija lani in bodo pod nadzorom vlade še vsaj do junija 2024. Od 13. septembra lani je regulirana tudi cena kurilnega olja. V skladu z vladno uredbo so omejene tudi marže trgovcev.

Na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem cene trgovci določajo sami.

Starejše novice