Med 17. in 19. majem 2024 na Ptuju poteka osrednja slovenska kulinarična prireditev Dobrote slovenskih kmetij.

Danes ob 12. uri so se na Ptuju začele 35. Dobrote slovenskih kmetij. Na osrednji slovenski kulinarični prireditvi s 35-letno tradicijo, ki poteka v prečudovitem Minoritskem samostanu na Ptuju, se med 17. in 19. majem 2024 predstavlja kulinarična ponudba slovenskih kmetij.

Slavnostna otvoritev

Slavnostna otvoritev se je začela ob 12. uri. Prireditve ob otvoritvi se je udeležila tudi slavnostna pokroviteljica letošnjega 35. festivala predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Slavnostni gostje so bili tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić, županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, predsednik Kmetijsko gozdarskega zavoda Slovenije Roman Žveglič, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek, predsednik organizacijskega odbora 35. Festivala Dobrote slovenskih kmetij Peter Pribožič in drugi.

Kmetje so slovensko podeželje

V svojem govoru je predsednica Nataša Pirc Musar najprej pozdravila vse zbrane in se zahvalila za povabilo in trud vsem zaslužnim.

»Danes sem z vami za to, da srčno podprem slovenske kmetice in kmete in poudarim vlogo lokalno pridelane hrane za gospodarstvo in blaginjo ljudi.«

Pirc Musar se zaveda, da podoba slovenskega podeželja odvisna od vseh nas, saj smo vsi neposredno ali posredno zanjo odgovorni.

»Vsakokrat, ko stojimo pred policami v trgovini ali pred stojnico na tržnici, se moramo zavedati pomena, teže in posledic naše izbire. Odločitev za slovensko hrano je izraz spoštovanja do naše identitete in zavedanja.«

Zaradi razgibanega terena je kmetovanje v naši državi še posebej trdo delo, nadaljuje Pirc Musar in se sprašuje, kakšno hrano jemo, od kod izvira, ali je zdrava hrana dostopna vsem, kakšen vpliv ima njena pridelava na podnebje, ali naš prehranski sistem omogoča zaposlitve in blaginjo in podobno, o čemer so že razmišljali na drugem predsedničinem forumu novembra lani.

»Odgovori na vprašanja so seveda kompleksni, vendar se zdi, da so nekateri na dlani, ko se zazrem okoli sebe po prizorišču tega festivala.«

Pirc Musar še podari, da so slovenski kmeti in kmetice podeželje in da vsekakor morajo biti slišani in podprti ter vključeni v oblikovanje rešitev, s katerimi se soočamo.

Ta festival je bolj pomemben, kot si mislimo

Županja Mestne občine Ptuj na začetku svojega govora poudari, da je kot županja izjemno ponosna, da ravno v najstarejšem mestu v Sloveniji gostimo tako pomemben festival.

»Upam si trditi, da je v 35. letih pripomogel k prepoznavnosti slovenske hrane, dvignil zavedanje o tem, kako pomembna je slovenska zemlja, slovenski kmet in upam, da bomo s to tradicijo nadaljevali.«

Tudi županja se je sprehodila po stojnicah Dobrot slovenskih kmetij, najbolj pa se je letos zadržala na stojnicah s kakšnim domačim zdravilom proti prehladu, s katerimi se na občini v zadnjem času borijo.

Vsi zbrani so potrdili, da je festival odlična promocija slovenskega kmetijstva in povabili k čim večji udeležbi in podpori slovenskim kmetom.

888 ocenjenih izdelkov

Letos je komisija ocenila kar 888 izdelkov. Podeljenih bo 790 priznanj, od tega 424 zlatih, 236 srebrnih in 150 bronastih priznanj.  Vse izdelke bo na festivalu možno pogledati, kupiti in okusiti.

V 35. letih pa bo vsega skupaj na festivalu podeljenih, kar 24450 priznanj, so razkrili. 

PREBERITE ŠE:

Starejše novice