Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je sredi poletja dva mladiča belih štorkelj, Belo in Srečka, opremila s sledilno napravo in Srečkova je žal včeraj za vedno ugasnila.

Srečko in Bela, beli štorklji, katera je simbol Prekmurja, sta z Ljubljanskega barja odletela prezimit opremljena z GPS sledilno napravo. Akcijo je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije izvedlo v sklopu projekta Leti, leti štorklja, katerega pobudnik je Elektro Ljubljana. 

Srečko zadnjič zamahnil s krili

Iz društva so nam danes potrdili žalostno vest, da je Srečko v Tuniziji predčasno končal svojo pot, saj je po 2328 prepotovanih kilometrih poginil. Predvidevajo, da naj bi bil vzrok to, da se je zapletel v plastično vrečko, obstaja pa še manjša možnost, da se je zastrupil, saj se je prehranjeval na odlagališču klavničnih odpadkov. Podatki o prehranjevališčih in premiku bodo društvu koristili pri skrbi za naše bele štorklje v prihodnje. Štorklje, kakor druge ptice selivke, na poti ogrožajo mnoge nevarnosti, zato jim bodo vse dodatne informacije pomagale, da se pticam omogoči boljše preživetje.  

Nadaljuje pa svojo pot Bela, ki jo lahko spremljate tukaj.

Starejše novice