Foto: MAVA - Borut Očko
V svetu mode so obrazne maske prisotne že precej časa, vendar vse do sedaj v Evropi niso bile deležne večje pozornosti, kaj šele uporabe.

Še preden je Svetovna zdravstvena organizacija začela opozarjati o novem koronavirusu in njegovem eksponentnem širjenju, so avantgardni modni oblikovalci v svoje kolekcije že vključevali nenavadne obrazne maske.

»Svetovni modni oblikovalci, pevci, plesalci in modne ikone, jih že nekaj časa uporabljajo kot svoj modni izraz, vključujejo v stylinge, ali uporabljajo v znak protesta, vendar menim, da so svoj preboj v komercialni potrošniški svet doživele pred kratkim, ko smo jih začeli videvati na svetovnih tednih mode,« razlaga mariborski modni oblikovalec David Hojnik, ki ustvarja pod znamko DH fashion.

Zaradi zajezitve virusa so oblasti sprejele preventivni ukrep obveznega nošenja mask, zaradi česar so se obrazne maske iz svetovnih modnih brvi prenesle na ulice, v trgovine in ostale javne zaprte prostore. Tudi na ulice Maribora.

»V našem okolju so sicer še vedno tujek, nekaj neprijetnega, predstavljajo strah, nevarnost, pa vendar se bomo morali sprijazniti z njihovo uporabo. In takrat jih bo splošna javnost začela obravnavati, ne samo kot zaščitno sredstvo, ampak morda tudi kot modni dodatek,« pravi Hojnik.

Barvne, čipkaste, kariraste, modne obrazne maske

David sicer dvomi, da bodo maske pri nas postale del kulture, kot na primer v Aziji. »Menim, da zaradi tega, ker smo glede uporabe mask še precej zadržani. Tudi sam sem se ob prvi uporabi maske počutil izjemno neprijetno. Vse te medicinske maske, ki smo jih poprej videvali izključno v zdravstvenih ustanovah, so naenkrat postale naš vsakdan in to je bil tisti najbolj vidni dejavnik, ki nam je nagnal strah v kosti, ko smo se zazrli po svoji okolici,« razlaga Hojnik.

Prav zaradi tega je začel razmišljati, da bi lahko bilo počutje ob nošenju zaščitnih mask prijetneje, če bi bile maske drugačne, barvne, lepše, estetske in bi se morda zlile z našo garderobo. 

»Sami smo se poslužili izdelave obraznih mask, da lahko svojim strankam, ki so zmeraj rade urejene, ponudimo alternativo. Estetske higienske maske, ki jih lahko kombiniramo na različne stile in jih takšne lažje vklopimo v svoj vsakdan. Zaenkrat so na voljo trendi barvne različice, čipkaste, kariraste in tudi z lastnim 'antivirusnim' sloganom ‘Nothing can break my style',« pove Hojnik.

Izberite tisto masko, v kateri se počutite bolje

O trendih na področju obraznih mask še ne moremo govoriti, saj se izbira teh, po Hojnikovih besedah, zaenkrat zgleduje in prilagaja trendom v širšem modnem aspektu: »Prav kmalu pa se lahko zgodi, da bomo v svojo garderobno omaro dodali tudi obrazne maske v večih različicah«.

In kaj sam svetuje moškim in ženskam glede nošenja zaščitnih mask? »Upoštevajte predpisane ukrepe in skrbite za svoje zdravje, kakršne koli maske že izberete. Če imamo možnost, pa seveda izberite tisto, v kateri se boste počutili bolje. Pri skrbi za zdravje sicer izgled ni prvotnega pomena, ampak vemo, da mnogim prav lasten izgled in urejenost pripomore tudi pri boljšem počutju,« še dodaja.

Starejše novice