Foto: Bobo
Predsednik Borut Pahor je uradno potrdil datum državnozborskih volitev. Na volišča bomo odšli zadnjo nedeljo v aprilu.

Predsednik republike Borut Pahor je danes člane Državne volilne komisije tudi uradno obvestil o svoji odločitvi glede razpisa letošnjih rednih volitev v državni zbor.

Pahor je sicer že v začetku novembra po posvetovanjih s poslanskimi skupinami napovedal, da bo za volitve v državni zbor določil prvi mogoči datum, 24. april 2022. Svojo odločitev je na srečanju v predsedniški palači danes tudi uradno sporočil članom Državne volilne komisije.

»Državno volilno komisijo sem danes obvestil, da bom 9. februarja podpisal odlok o razpisu rednih volitev v državni zbor, da bom kot datum za začetek volilnih opravil določil 14. februar, kot dan za izvedbo volitev pa 24. april 2022,« je sporočil po srečanju. 

Pahor: »Ocenjujem, da je to najprimernejši datum«

Pahor ocenjuje, da ima Državna volilna komisija dovolj časa, da tudi v kovidnih razmerah pripravi, organizira in izvede volitve tako, da nad rezultati volitev ne bo nobene sence dvoma.

Spomnil je, da se na začetku novembra niso vse poslanske skupine strinjale z izbiro datuma volitev: »Tako takrat, kot danes, se je poslanec Jelinčič zavzel za izvedbo volitev 5. junija 2022. To je legitimno stališče, vendar je moja pristojnost in moja odgovornost, da se odločim in podpišem odlok. Ocenjujem, da je tudi v teh kovidnih razmerah izbrani datum za izvedbo volitev 24. april 2022 najprimernejši datum.«

Ob tem je izpostavil, da je bilo v zadnjih dveh letih kljub ukrepom za omejevanje širjenja novega koronavirusa v evropskih državah opravljenih več kot 40 volitev na lokalni, deželni in državni ravni, pri tem pa so našli različne načine za nemoten potek volitev. 

»Mimogrede, na Portugalskem bodo na vrhu petega vala konec tega meseca izvedli parlamentarne volitve,« je dejal.

Zakon določa, da se redne volitve razpišejo najprej 135 dni in najkasneje 75 dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega državnega zbora.

Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni.

Zadnje parlamentarne volitve, ki so bile sicer predčasne, so bile 3. junija 2018.

Starejše novice