Foto: Bobo
Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal zaustavitev cepljenja proti covidu-19 s cepivom AstraZenece.

Po vzoru številnih drugih držav tudi Slovenija začasno zaustavlja cepljenje z AstraZeneco, je sporočil zdravstveni minister Janez Poklukar.

Strokovno skupino so namreč danes ponovno zaprosili za mnenje in slednja je ugotovila, da sicer utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev ni, a je kljub temu iz previdnosti predlagala, da se cepljenje s tem cepivom začasno zaustavi do odločitve Evropske agencije za zdravila o varnosti cepiva.

Bo Evropska agencija za zdravila dala zeleno luč?

»To pomeni, da bodo vsi, ki bi morali biti jutri cepljeni z AstraZeneco, prestavljeni za čas po odločitvi Evropske agencije za zdravila oziroma bodo cepljeni, ko bodo na vrsti, z drugim cepivom. Cepljenje z ostalimi cepivi poteka normalno dalje v skladu s sprejeto strategijo,« je pojasnil Poklukar in ob tem dodal, da so danes prejeli še pozitivno mnenje o dodatnem številu odmerkov cepiva Pfizer, ki prihaja v Slovenijo v prihodnjih dneh. 

Za vse, ki so bili cepljeni že s prvim odmerkom cepiva AstraZenece, pa je zdravstveni minister zagotovil, da je drugo cepljenje odrejeno tudi do 48 dni po prvem, zato je dovolj časa za nadaljnje usmeritve evropske agencije in pristojnih institucij.

Dokazov o povečanem tveganju naj ne bi bilo

Tudi Nemčija, Francija in Italija so začasno prekinile cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Cepljenje so prekinili do odločitve Evropske agencije za zdravila o varnosti omenjenega cepiva za cepljenje proti covidu-19. Ta naj bi bila predvidoma znana v torek popoldan.

Svetovna zdravstvena organizacija sicer zagotavlja, da med cepivom in povečanim tveganjem za razvoj krvnih strdkov ni povezave. Tudi Ema, ki izvaja pregled posameznih pojavov krvnih strdkov, pravi, da koristi cepiva še naprej pretehtajo tveganja.

Tudi AstraZeneca je sporočila, da ni dokazov o povečanem tveganju za razvoj krvnih strdkov po cepljenju z njihovim cepivom. Po vsej Evropski uniji in Združenem kraljestvu je bilo med cepljenimi zaznanih petnajst primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, cepljenih je bilo več kot 17 milijonov ljudi.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Končno zdaj pa ne posiljevat z podobnimi nepreverjenimi cepivi!

dd (nepreverjen)

TISTI KI SO V SLOVENIJI ODOBRILI TO CEPIVO IN POTEM CEL ČAS POSILJEVALI S TEM VSILJEVANJEM CEPLJENJA MORAJO SEDAJ ODGOVARJATI BREZ PARDONA, KREK IN POKLUKAR V ZAPOR ZA 10 LET

In reply to by SLO (nepreverjen)

Mefisto Modri (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

živeo drug tito (=janša)

tanja flaškon (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

jaz bi z Astra zeneko cepila mamo
od Dejana Svinjskoglavega
plačam
mastne pare za tri doze
s katerimi bi jo cepili

dejan svinskoglavi (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

čuj ti kuzla rdeča
cepi ti tvojo mamo
s cepivom proti
pasji steklini
da se ne b slinila okoli mene

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Default (nepreverjen)

Koncno

Hanzo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Malo smrdi po levičarskih agentih z ponaredek profili ki se radi menijo sami z sabo in se pretvarjajo kot desničarji z temi neokusnimi komentarji da mečejo upravičene ljudi ki dvomijo v cepiva, v slabo luč, nice try.
Obe strani sta sokrumpirani, Nova24 tako hudo brani vse kaj dela desnica ki je itak povezana z levico na vrhu, ta levo-desi boj je zrežiran, poglejte kako levičarji ne napadajo desnice okoli cepiv, šeškajo se med sabo samo za brezvezne stvari za kamere, za glavne stvari pa se seveda ne bodo izpodbijali.

pohorskisvizec (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kje so dokazi, da AZ škodi, par jih je cvililo, zdaj pa umik...kaj pa 2 cepiva? Samo vpr.!

2021 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

IDIOTI !!!!! BIOTERORISTI !!! SAJ NI NOBENEGA DOKAZA !!!!!!!!!!!!!!

Starejše novice