Slika je simbolična.
Povprečna starost žensk v Sloveniji okoli 45 let.

V Sloveniji je lani prebivalo skoraj 1.054.000 žensk, njihova povprečna starost je bila 45,4 leta. Poročenih je bilo 42 odstotkov žensk, starejših od 14 let. 

Skoraj tretjina žensk, starih vsaj 15 let, je imela terciarno izobrazbo. V zadnjem četrtletju 2023 je bilo med delovno aktivnimi prebivalci 45,3 odstotka žensk, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije.

V Sloveniji so bile ženske na koncu lanskega leta poimenovane z več kot 30.000 različnimi imeni, največ je bilo Marij, sledile so Ane, Maje, Irene in Mojce. 

Ženske v povprečju živijo skoraj osem let dlje kot moški - povprečna starost prebivalk, umrlih v 2022, je bila 82,5 leta, prebivalcev pa 74,9 leta. 

Pričakovano trajanje življenja deklic, rojenih v 2022, je 83,9 leta, dečkov pa 78,4 leta, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije.

Najvišji delež žensk v občini Murska Sobota

Po zadnjih razpoložljivih podatkih je bilo med prebivalkami Slovenije, starimi 15 let ali več, 75,7 odstotka takih, ki so rodile vsaj enega otroka. Med 25-letnicami je bilo 22,1 odstotka mater, medtem ko je med 30-letnicami ta delež znašal 55 odstotkov. Med ženskami, starimi 15 let ali več, jih je 40,8 odstotka imelo dva otroka.

V 2023 je bilo 42 odstotkov žensk, starejših od 14 let, poročenih. Sledile so samske oziroma nikoli poročene, bilo jih je 36,9 odstotka. Medtem je bilo največ moških, in sicer kar 47,6 odstotka samskih, tj. nikoli poročenih. Leto prej so bile neveste ob sklenitvi zakonske zveze stare v povprečju 34,9 leta, ob prvi poroki pa 31 let.

Ženske so na začetku leta 2023 predstavljale 49,8 odstotka prebivalcev Slovenije. Njihov delež je bil najvišji v občinah Murska Sobota in Ankaran (51,7 odstotka), najnižji pa v občini Šentrupert (41,2 odstotka).

Povprečna mesečna bruto plača za ženske manjša kot za moške

Slovenija je sicer ena redkih držav članic Evropske unije, v katerih je prebivalo manj žensk kot moških. Takšno razmerje je bilo leta 2022 le še na Švedskem, v Luksemburgu in na Malti. 

Do 62. leta starosti med prebivalci Slovenije prevladujejo moški, nad to starostno mejo pa ženske. Med stoletniki je bilo konec lanskega leta 311 žensk in 60 moških.

V zadnjem četrtletju lani je bilo med delovno aktivnimi prebivalci 451.000 žensk (ali 45,3 odstotka od vseh), od tega je bilo 89,8 odstotka zaposlenih in 8,5 odstotka samozaposlenih. Pri moških je bil delež slednjih višji, 14,8-odstoten.

Po začasnih podatkih za 2022 je povprečna mesečna bruto plača za ženske v Sloveniji znašala 2117 evrov ali 137 evrov manj kot za moške. 

Plačna vrzel med spoloma je znašala 6,1 odstotka, največja plačna razlika je bila v skupini poklicev za storitve, prodajalci oziroma prodajalke (18,1 odstotka), najnižja pa med uradniki oziroma uradnicami (2,1 odstotka). Plače so bile v vseh poklicnih skupinah višje pri moških, kažejo podatki Sursa pred mednarodnim dnem žensk.

Preberite še

Komentarji (7)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Nehajte natolcavat itak ima vsak ne glede na spol minimalca v toti betlarski podravska regiji

David 2024 (ni preverjeno)

Ženske ki se morajo/želijo boriti za enakopravnost, so s tem avtomatsko izgubile.

Mb-11 (ni preverjeno)

Pa morajo imeti ženske nižje plačilo če se med službo lišpajo. He, he,...

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Kurbe so boljše plačane kot kurbirji.

Ć (ni preverjeno)

To je čisti mit. Če bi to drżalo, bi vsi samo ženske zaposlovali. Lepo so nas zjebali s to enskopravnostjo, zdaj moreta delat dva, da sploh preživita, včasih je delal samo ded in je imel dovolj za hišo, avto in še kaj. Zdaj pa nam še arabce vlačijo sem, da bi delali za drobiž…

SLO (ni preverjeno)

Kruta resnica.

In reply to by Ć (ni preverjeno)

Zvegla (ni preverjeno)

Ne drži. Vzamite enaka delovna mesta in enake pozicije in to primerjajte... načeloma pa ženske niti nočejo delati na polno, saj bi rade na lažji način "prišle skozi". Marsikatera se enostavno šlepa na svojem moškem ali pa se ne trudi preveč, da ji pač "ni pretežko", vendarle mora ostati sveža, spočita in lepa.

Starejše novice