Slika je simbolična.
Poznate razliko med 'porabiti do' in 'uporabno najmanj do'?

Vsa živila morajo imeti skladno z zakonom označen rok uporabnosti, vendar se zanj uporabljata dve različni oznaki, ki imata tudi različen pomen. Pa znamo pravilno brati navodila o roku uporabe živil?

»Pomembno je, da smo potrošniki dobro seznanjeni s pravilnim razumevanjem rokov uporabnosti na embalaži živil, saj tako manj hrane zavržemo,« so sporočili iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor: »To je ključno, saj tako varujemo tudi vse vire, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija, delovna sila in kapital.«

Poznate razliko med 'porabiti do' in 'uporabno najmanj do'?

Datum uporabe pa je na živilu označen z besedami »porabiti do«.

Tak izdelek ne sme biti v prodaji po preteku roka uporabe. »Po tem datumu se živilo smatra za nevarno oziroma lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi,« so pojasnili na Upravi za varno hrano.

Datum minimalne trajnosti je na živilu označen z besedami »uporabno najmanj do«.

»Živila so tudi po tem datumu varna za uporabo, če se upoštevajo navodila za shranjevanje, in embalaža ni poškodovana, vendar lahko začenjajo izgubljati na okusu in teksturi,« pojasnjujejo.

Živila, ki so označena s rokom minimalne trajnosti, ne spadajo med hitro pokvarljiva živila, in so v primeru, da ustrezajo vsem ostalim predpisom iz področja živil, lahko v prometu tudi po pretečenem roku uporabe.

V Sloveniji je v veljavi nacionalni 'Pravilnik o posebnih zahtevah glede označevanja in predstavljanja predpakiranih živil'. Ta določa, da mora biti živilo, ki ima pretečen datum minimalne trajnosti, v primeru prodaje

  • nameščeno na posebnih prodajnih policah, 
  • dejstvo pretečenega datuma minimalne trajnosti pa mora biti jasno, vidno in nedvoumno označeno. 

Katere so ostale stvari, ki jih je treba upoštevati pri branju roka uporabnosti?

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor svetujejo, na kaj moramo biti še pozorni, da bo hrana zdrava in sveža.

Datum izdelave ali pakiranja: Nekatera živila lahko vsebujejo tudi datum izdelave ali pakiranja, ki proizvajalcu pomaga slediti izdelku v distribucijski verigi.

Pomembnost pravilnega shranjevanja: Poleg datuma roka uporabe je pomembno tudi upoštevati pogoje shranjevanja, ki so navedeni na embalaži (na primer hraniti v hladilniku, stran od sončne svetlobe, zaprt v originalni embalaži).

Skrbno ocenjevanje stanja živil: Čeprav je datum roka uporabnosti dober pokazatelj, je pomembno, da skrbno ocenite stanje živil. Če živilo izgleda, vonja ali okusa drugače kot običajno, ga ne zaužijte, ne glede na datum roka uporabnosti.

Napotki za odlaganje po odprtju: Nekatera živila imajo dodatna navodila o tem, kako dolgo jih je treba uporabiti po odprtju embalaže. To je še posebej pomembno pri živilih, kot so mleko, jogurti, prekajeni izdelki in tako dalje. 

Starejše novice