Slika je simbolična.
S sezono 2021/22 bo VAR tehnologija prisotna tudi v Sloveniji.

Nogometna zveza Slovenije je po opravljeni analizi učinkov vpeljave tehnologije v slovenski nogometni prostor pričela s testiranjem VAR tehnologije (Video assistant referee), ki je v zadnjih letih postala standard v nogometnih tekmovanjih.

V skladu s tem so bile na zadnji seji Komisije za profesionalni nogomet prvoligaškim klubom predstavljene informacije o projektu in prihajajoče aktivnosti, ki vključujejo certificiranje VAR sodnikov in stadionov.

Testiranje tehnologije VAR je uvodoma steklo na tekmah 1. slovenske mladinske in kadetske lige v NNC Brdo, medtem ko bo prvi »off-line« test s produkcijskim partnerjem izveden na finalu članskega pokalnega tekmovanja. 

VAR na posameznih tekmah

Projektna ekipa VAR, tehnično osebje in produkcijski partnerji trenutno opravljajo oglede posameznih prizorišč in preverjajo razpoložljive kapacitete.

Na tekmah v mladinskih kategorijah v sistemu VAR ob tem elitni slovenski sodniki zaključujejo s postopkom certificiranja Fife in bodo posledično izpolnili vse formalne pogoje za sojenje v sistemu VAR.

Odločitev o morebitni implementaciji tehnologije VAR v slovenski nogometni prostor bo sprejeta po pridobitvi mnenja Fife, Nogometna zveza Slovenije pa razmišlja, da bi sistem VAR poskusno vpeljala v 1. slovensko nogometno ligo s sezono 2021/22 na posameznih tekmah, postopoma pa na vseh prizoriščih. 

Nogometna zveza Slovenije stremi h konstantnemu napredku na vseh področjih, z implementacijo tehnologije VAR pa bi izdatno prispevala k regularnosti in legitimnosti tekmovanj.

Starejše novice