Foto: Jure Banfi
Olimpija je z zmago v Ljudskem vrtu potrdila, da Maribor trenutno ni na najvišji ravni. Zmaji so z novo zmago podaljšali uspešno serijo, Timi Max Elšnik pa je po slavju hvalil predvsem trenerja Alberta Riero.

Prvi večni derbi letošnje sezone je pripadel Ljubljančanom, ki so ob znova bledem Mariboru slavili zasluženo zmago. Zmaji po štirih točkah še niso oddali točke, njihova mreža je še nedotaknjena.

Matevž Vidovšek je bil predvsem v prvem polčasu junak Olimpije, saj je z nekaj posredovanji preprečil vodstvo Maribora. Nato sta v polno zadela še Svit Sešlar in Timi Max Elšnik, točke pa so odšle v prestolnico.

Vodilna Olimpija ima po štirih krogih Prve lige Telemach na svojem računu maksimalnih 12 točk, Maribor pa je s tretjim porazom zdrsnil na rep ligaške lestvice.

Riera misli usmeril v prihodnje preizkušnje

»Sem vesel, kaj drugega ne morem povedati. Celoten teden smo se pripravljali na to, da osvojimo tri točke. Prihajam iz slačilnice, fantje se veselijo in pojejo, ne želim jim pokvariti trenutka, vendar vedo, kakšen sem. Ničesar še nismo osvojili, tako moramo nadaljevati. 

Pripraviti jih moramo tudi na težke trenutke, saj trenutno zaradi zmag vse izgleda lepo. Nogomet je lep, obenem pa včasih tudi zelo grd. 

Prišle bodo tudi tekme, ko si bomo zaslužili zmago, pa ne bomo zmagali, zato moramo biti pripravljeni na vse. Zadovoljen sem s tem, kako delamo in kakšno vzdušje ustvarjamo,« je po zmagi dejal Albert Riera.

Španec, ki je tik pred pričetkom sezone zasedel izpraznjeni stolček Roberta Prosinečkega, je preporodil zasedbo Olimpije in Ljubljančane kljub kaosu, ki vlada v klubu, popeljal do odlične rezultatske serije.

Nekdanji nogometaš Liverpoola in španske izbrane vrste priznava, da se ključ do dobrih rezultatov skriva v iskrenosti, ni pa skrivnost, da so vse poletne preglavice še bolj zbližale moštvo.

Zadovoljen z napredkom

Le redkokdo, tudi tisti najzvestejši privrženci Olimpije, so pričakovali, da bodo zeleno-beli prvenstvo odprli s štirimi zaporednimi zmagami. Kot že zapisano, Matevž Vidovšek še ni prejel zadetka.

Nogometaši Olimpije zasluge za odlične rezultate pripisujejo Rieri, kaj pa o uspešni seriji in dobrem odprtju domačega prvenstva pravi Španec?

»Sem zadovoljen, po drugem tednu sem dejal, da so me fantje navdušili s tem, kako hitro so sprejeli moje ideje, kako želimo igrati. 

V prvem tednu sem dejal, da za vsakega fanta želim, da igra na treh položajih, to jih je morda malce prestrašilo. Prenašam znanje na njih, se pa na vsako tekmo pripravimo na drugačen način, saj moramo presenetiti nasprotnika. 

To je način, kot delamo trenutno, zadovoljen sem z napredkom, saj lahko proti različnim nasprotnikom igramo na več različnih načinov. To je fantastično, nogometaši so storili velik napredek. 

V zadnji četrtini igrišča odločata kakovost in talent, vseh podrobnosti ne morem nadzorovati, ne vplivam na to, če bo šla žoga v gol, sem pa generalno zadovoljen z napredkom,« meni Riera.

Povezanost v slačilnici opazna na igrišču

Zmage je bil vesel tudi Timi Max Elšnik, ki je z nebeškim skokom v drugem polčasu dokončno potrdil slavje Olimpije. Mariborčani se po drugem zadetku gostov niso več pobrali.

Kako je prvi derbi sezone videl kapetan Ljubljančanov? Štajerec v zvezni vrsti zeleno-belih izpostavlja močno povezanost ekipe:

»Za nami je težka tekma, všeč mi je to, da se počasi prepoznava karakter ekipe. Kljub vsem težavam na začetku sezone, je to ekipo še zbližalo in združilo. Takšne povezanosti v slačilnici Olimpije že dolgo ni bilo, mislim pa, da se to pozna tudi na igrišču. 

Najbolj pomembne so tri točke in nova tekma brez prejetega zadetka. Ta mentaliteta mi je ostala še iz Anglije, kjer so tekme brez prejetega gola nekaj svetega, saj omogoča lažje zbiranje točk. 

Ponosen sem na fante, vesel sem rezultata, tako kot je rekel trener, pa nas to ne sme ponesti. Vsaka tekma prinaša tri točke, že v ponedeljek pa nas čaka nova tekma. 

Ne bo vedno šlo gladko, kot gre zdaj, to se moramo zavedati. Ostati moramo ekipa tudi takrat, ko bodo prišli težki trenutki, da bomo točke izvlekli tudi takrat, ko ne bo naš dan. Danes smo lahko srečni, jutri pa že delamo naprej.«

Riera je boljši od Lamparda

»Vse točke, ki smo jih zbrali, in vse dobre igre v Evropi so samo po njegovi zaslugi. Neverjetno je, kaj je naredil iz ekipe, kljub vsem manjšanjem proračuna in prihodom mladih igralcev. 

Neverjetno je, koliko znanja ima ta človek, preveč za to ligo, povsem iskreno, igralci niso na njegovem nivoju. Izredno nam pomaga, lahko smo srečni, da smo ga dobili. 

Vsak igralec pa mora to pri sebi izkoristiti, saj lahko pod njegovim vodstvom zelo napreduje. Morda se včasih zdi, da kakšna naloga ni logična, ko pa na terenu vidiš, da ti pomaga, pa mu še bolj zaupaš in boš dal še več od sebe. 

Res sem presrečen, da je moj trener, pa sem v Angliji delal s Frankom Lampardom, Stevenom McClarnom in Paulom Clementom, pa se nihče ne more primerjati z njim. 

Res pa je, da je mlad, to je njegova prva služba, bog ve, kam bo prišel z leti. Ne morem ga prehvaliti,« o Rieri pravi Elšnik, ki je pred prihodom v Ljubljano igral za nekdanjega angleškega velikana Derby County.

Kapetan Olimpije se je ob tem dotaknil tudi prihoda Riere v Ljubljano, ko na novinarski konferenci ni doživel prijetnega sprejema navijačev. Elšnik meni, da je šlo zgolj za nesporazum in šum v komunikaciji.

Na igrišču se počutijo dominantne

»Bili smo previdni, vendar samozavestni. Spremljamo jih, gledamo tekme, vemo, da imajo določene težave. Sistem igre se ni veliko spremenil od zadnjega derbija, ko smo pravtako imeli pobudo, imeli na sredini igralca več. 

To se je danes ponovilo, če bi hoteli, bi lahko žogo držali 90 minut. Potrebno je imeti pobudo, da zabiješ gol, moraš tvegati in potem boš prej ali slej izgubil žogo. 

Na igrišču se počutimo dominantne, kar pa je zasluga trenerja, ki nas dobro postavi na igrišču. Vemo, kje bo prostor in na koncu je lažje,« je še povedal Elšnik.

Olimpija bo podaljšanje uspešnega niza vnovič napadala v ponedeljek, ko bo v sklopu petega kroga Prve lige Telemach gostila Gorica. Jasno je, da bodo Ljubljančani znova v vlogi favorita za zmago.

Lahko zeleno-beli v letošnji sezoni osvojijo nov naslov državnega prvaka?

Starejše novice