Foto: Jure Banfi
Finski prvak HJK je tretja evropska ovira Maribora, ki bo v Ljudskem vrtu napadal ugodno izhodišče za povratni dvoboj v Helsinkih. Jan Repas v obračun vstopa z novo pogodbo, priznava pa, da bi zmaga okrepila samozavest.

Nogometaši Maribora so »poslednji Mohikanci« slovenskega nogometa v evropskih tekmovanjih. Šerif je bil previsoka ovira, bodo Štajerci v tretjem krogu kvalifikacij UEFA Evropske lige preskočili HJK?

Moštvo iz Helsinkov se je pred dobrim tednom prav tako poslovilo od kvalifikacij UEFA Lige prvakov, za četo Tonija Koskele je bila usodna Viktoria iz Plzna. Bodo uspešenejši tudi vijoličasti?

»Z veliko motivacije se pripravljamo na tekmo, jutri se moramo pred našo publiko predstaviti v zelo dobri luči. Pričakujem pravi odnos igralcev, da poskušamo tekmo zmagati in tako odpremo novo poglavje. 

Lahko potrdim, da se nam bo po poškodbi znova pridružil Marko Božić, v kadru bo tudi novinec Marin Laušić, ni pa še Roka Sirka,« je na novinarski konferenci po uradnem treningu dejal Radovan Karanović.

Marko Božić je po poškodbi hrbta opravil pet treningov, Karanović pa ni razkril, če bo srečanje pričel v ali pa bo vstopil s klopi.

Trener Maribora verjame, da gre za tekmo, ko lahko gre vsak posameznik v takšnem psihološkem trenutku preko svojih meja.

Iskali bodo dobro izhodišče

»Naša želja je, da skušamo z igro kratkih podaj priti do zaključka akcij. Ne moremo povedati, da smo zadovoljni s tem, kar smo prikazali v zadnjem času glede igre v napadu. 

Želim si, da bi bili jutri bolj neposredni proti golu, si pa ne želim, da bi spremljali divji nogomet. Tekom celotne tekme moramo imeti nadzor nad posestjo žoge,« Karanović pravi o mariborskem načrtu.

HJK po besedah štajerskega stratega ne igra zgolj na dolge žoge. Gre za dinamično ekipo, ki veliko igra v globino. 

Rezultat na tekmi z Viktorio - Čehi so povratni dvoboj dobili s 5:0 - po mnenju Karanovića ni realen, HJK pa je nasprotnik, ki ima veliko kakovosti. Potrebno bo dati vse od sebe, če želi ekipa iztržiti pravi rezultat.

Kaj pa bo pravi rezultat pred gostovanjem v finski prestolnici? Nenazadnje bo obračun v Helsinkih odigral na igrišču z umetno travnato površino.

»Ko igramo dve tekmi, si je potrebno priigrati dobro izhodišče. Pomembno je, da tekme ne izgubimo, res pa je, da nas v Helsinkih čakajo drugačni pogoji, kot smo bili navajeni na prejšnjih dveh gostovanjih. 

O tem je še prehitro govoriti, po jutrišnji tekmi bomo videli, kako razmišljati glede povratne tekme,« odgovarja Karanović.

Želi si več stabilnosti

Finski tekmec je, kot meni prvi mož mariborske klopi, fizično zelo močna zasedba, ki pa ima ravno tako nekaj svojih težav. Karanović upa, da bodo nogometaši Maribora to znali izkoristiti.

S svojimi težavami se soočajo tudi gostitelji, ki so po Antoineu Makoumbouju izgubili še enega člana začetne enajsterice. Nino Žugelj bo kariero nadaljeval na Norveškem, zaradi poškodbe manjkata tudi Aleks Pihler in Martin Milec.

Prvih evropskih minut se lahko nadejajo kar trije novinci. Ob Marinu Laušiću sta to tudi Andraž Žinić in Vladan Vidaković, ki sta dres novega kluba oblekla na koprski Bonifiki.

Mariborčani so bili v Kopru slabši tekmecev od domačinov, kar so po porazu priznali tudi Štajerci. Karanović priznava, da položaj zaradi zadnjih kadrovskih sprememb ni enostaven:

»Najbolj pomembno je to, da trenutno v klubu vemo, kje se nahajamo. Nemogoče je preko noči uskladiti vse stvari, da tečejo brez težav. Tudi igralci se morajo iz tedna v teden prilagajati na spremembe, tudi moja želja pa ni, da na vsaki tekmi postavim drugačno ekipo. 

Trenutno smo v položaju, ko okoli nas ne želim videti negativne energije, potrebno pa je videti realnost. Ne vem, kdaj je Maribor selekcioniral ekipo v tem obdobju, vendar je to druga zgodba. 

Vem, da bomo čez čas izgledali, kot moramo, zdaj še nismo v pravi luči. Časa ni, jutri nas čaka prva tekma leta. To ne pomeni, da smo prvenstvo dali na drugi tir, se pa moramo soočati s tem, kar se dogaja. To poskušamo rešiti na najboljši način, realno pa je, da prihaja do vzponov in padcev.«

Foto: Jure Banfi

Repas do leta 2025

»V zadnjih tednih so stekli pogovori za podaljšanje pogodbe. Izredno vesel sem za zaupanje kluba, ekipi pa bom tudi v nadaljevanju pomagal po najboljših močeh. 

V Maribor sem prišel z željo, da osvojim ligo in da igram čim več tekem v evropskih tekmovanjih. Do tega smo prišli, zaradi tega sem izredno vesel, novo pogodbo pa bi bilo odlično kronati z zmago in napredovanjem,« pa pravi Jan Repas.

Vezist je pred novo evropsko preizkušnjo podaljšal pogodbo z Mariborom, vijoličastim pa bo po sklenitvi novega dogovora zvest vse do leta 2025.

Čeprav se je tudi njega v preteklosti že povezovalo s ponovnim odhodom na tuje, je ostal v Ljudskem vrtu. To poletje je tudi zanj nekaj posebnega, saj na sredini igrišča ne manjka sprememb:

»Z Makoumboujem sem igral nekaj tekem, seveda sem se navadil na soigralca, vendar je to nogomet. Stvari se hitro spreminjajo, že zaradi poškodb ali kartonov, včasih tudi prestopov. Na treningih smo se skušali čimhitreje uigrati, veliko smo se tudi pogovarjali, seveda pa ni lahko.«

Zmaga bi dvignila samozavest

»Igralci Šerifa so stali blizu nas in bili zelo čvrsti. Nekaj podobnega lahko pričakujemo tudi od Fincev. Na to smo se pripravljali tudi v taktičnem smislu, kako prebiti zvezno vrsto in čimprej priti do napadalcev,« Domžalčan pravi o tekmecu.

Petindvajsetletnik je v letošnji sezoni odigral že šest tekem, tudi zadnji dve, ko so aktualni prvaki najprej izgubili s Šerifom in nato še s Koprom:

»Zagotovo sta poraza zbila nekaj samozavesti. Najprej smo izgubili proti Šerifu, nato smo v Kopru odigrali še slabo tekmo. Težko se je pobrati.

Smo pa po srečanju v Kopru dejali, da moramo to čimprej pozabiti in se osredotočiti na naslednjo tekmo, ki lahko veliko prinese, predvsem samozavest derbi in povratno tekmo. Misli smo usmerili v dvoboj s Helsinki.«

Bodo Mariborčani pred nedeljskim derbijem z Olimpijo dvignili raven samozavesti, kakšen rezultat napovedujete?

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice