Foto: Jure Banfi
Slovenija slavi kar Benjamina! Benjamin Šeško in Benjamin Verbič sta z zadetkoma za zmago na odločilni tekmi s Kazahstanom poskrbela, da bo Slovenija del evropskega prvenstva 2024.

Slovenija bo sredi leta 2024 med 24 udeleženkami evropskega prvenstva v Nemčiji. 

Slovenski nogometaši so si po 24 letih čakanja zagotovili nastop na prvenstvu stare celine, za konec kvalifikacij so v razprodanih Stožicah in 16.432 gledalci dobili odločilni dvoboj s Kazahstanom. Junaka nocojšnje zmage sta strelca Benjamina, Šeško in Verbič.

Kazahstan je odločilno tekmo odigral brez trojice standardnih članov. Na treningu v Stožicah se je poškodoval Bagdat Kairov, že prej pa sta odpadla prvi zvezdnik reprezentance Bahtijar Zajnutdinov in kapetan Aškat Tagibergen.

Matjaž Kek je glede na petkovo gostovanje v Kobenhavnu posegel po dveh spremembah. V enajsterico sta se vrnila Petar Stojanović in Andraž Šporar, znova pa je pogrešal poškodovanega Davida Brekala, ki je marca v Astani z izenačujočim golom pričel preobrat za zmago Slovencev.

Kapetan Jan Oblak je pred tekmo poudaril, da bo potrebno odločilni dvoboj odigrati z glavo in ne na glavo, kljub temu pa se je na zahtevni igralni površini poznala pomembno preizkušnje.

SLOVENIJA - KAZAHSTAN 2:1 (1:0)
Strelca: Šeško (41'/11m), Verbič (86'); Orazov (48').
Slovenija: Oblak, Karničnik, Blažič, Bijol, Janža (87' Drkušić), Stojanović (92' Gorenc Stankovič), Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (72' Verbič), Šporar (87' Kurtić), Šeško. Selektor: Matjaž Kek.
Kazahstan: Šackij, Malij, Bistrov, Maročkin, Alip, Vorogovskij, Česnokov (81' Sviridov), Bejsebekov (81' Tapalov), Kuat (64' Kenessov), Orazov, Samorodov (92' Aimbetov). Selektor: Magomed Adijev.
Rumeni kartoni: Verbič; Vorogovskij, Kuat, Malij, Alip.
Rdeči karton: /.

Šeško z enajstmetrovko prebudil Stožice

Do prvega udarca je v sedmi minuti prišel Petar Stojanović, ki pa je po podaji Andraža Šporarja z roba kazenskega prostora streljal mimo vrat Kazahstana. V 13. minuti je Stojanović poslal dolgo podajo z desne strani, Jan Mlakar pa je ob oddaljenejši vratnici z glavo streljal preko gola.

Po kazahstanski napaki v 23. minuti se je priložnost za protinapad ponudila Andražu Šporarju, ki pa mu je v zaključku akcije spodrsnilo. Sloveniji je tako igral zgolj podajo iz kota, po katerem je Jan Mlakar še enkrat meril preko vrat.

V 28. minuti je slovenska obramba pozabila na Islama Česnokova, ki pa je z glavo streljal v dobro postavljenega Jana Oblaka. Šest minut kasneje se je po podaji Stojanovića v priložnosti znašel Žan Karničnik, a je pred njim pravočasno posredoval Aleksandr Maročkin.

V 35. minuti je Erik Janža v kazenskem prostoru zaposlil Šporarja, ki pa je tudi po vlečenju za dres priigral le novo podajo iz kota, po kateri Slovenci niso zapretili. Dve minuti kasneje pa so bili izjemno nevarni Kazahstanci, a se je po strelu Česnokova izkazal Jan Oblak, morebiten gol pa ne bi obveljal zaradi prepovedanega položaja.

Tribune stadiona Stožice so na noge skočile v 41. minuti. Petar Stojanović je izsilil prekršek Jana Vorogovskega, Szymon Marciniak pa je po ogledu posnetka pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel mladi Benjamin Šeško in Slovenijo z zanesljivim udarcem popeljal do vodstva.

Foto: Jure Banfi

Kazahstanci hitro izenačili

Če se je prvi polčas zaključil po željah Slovencev, se je drugi pričel po notah Kazahstancev. Gostje so izenačili manj kot tri minute po vrnitvi na zelenico, Jana Oblaka pa je po podaji z desne strani igrišča premagal Ramazan Orazov. Član Kopra je bil pet metrov pred vrati Slovenije povsem neoviran.

Slovenci so odgovorili v 52. minuti, ko je Benjamin Šeško izsilil prekršek kakšnih 22 metrov od gola gostov. Prosti strel je izvedel Adam Gnezda Čerin, ki je meril v zgornji desni kot, s posredovanjem pa se je izkazal Igor Šackij, ki je bil kmalu zatem na pravem mestu tudi po strelu Andraža Šporarja.

V 59. minuti, po prostem strelu Erika Janže, je žogo pred Benjaminom Šeškom izbil Marat Bistrov. Po kotu je najprej poskušal Miha Blažič, nato pa še Jaka Bijol, ki pa je na gol črti nastreljal Islambeka Kuata.

Nato so pobudo znova prevzeli Kazahstanci, ki so pritiskali na polovico Slovenije. V 70. minuti je strel Orazova, ki je poskušal po novi podaji z desne, ukrotil Jan Oblak, v 82. minuti pa je rezervist Ivan Sviridov z glavo sprožil preko domačega gola.

Upi Kazahstana so bili pokopani na začetku 86. minute, ko so Slovenci izpeljali hiter napad. Petar Stojanović je podal na levo stran igrišča, do Benjamina Verbiča, ki je prodrl v kazenski prostor in z diagonalnim udarcem v levi kot nemočnega Šackija potrdil slovenski preboj na evropsko prvenstvo.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Komentarji (8)

Kaj pa zdaj Stane (ni preverjeno)

Gotof si, Kazastanc!

Kosmata muca b… (ni preverjeno)

Imeli smo dosti sreče čez cele kvalifikacije, ekipa je slava, sploh obramba. Določeni igrakci so poženščeni

Igorp (ni preverjeno)

Pol pa ti idi igrat.. sploh ves da je zoga okrogla.. 🤣

In reply to by Kosmata muca b… (ni preverjeno)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Krci ncvredni se gredo spet osmesit itak Pa celo most of samih icov ne Pa slovencev

Mirko kicka (ni preverjeno)

Ma odjebi te z vašimi Stožicami vred. Kaj te ma Maribor od tega!! Fak of klosarji. Pa če ste na koncu evropski jaz od tega nimam nič.

SLO (ni preverjeno)

Na prvi sliki samo poglejte faco vrtovca zraven gospoda Čeferina. Podmukla faca do 'amena'!

ROLA (ni preverjeno)

baje je vrtovec na tribuni spraševal če na golu prečki sušijo perilo.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Zvegla (ni preverjeno)

fuzbaleri, njihovo kričanje, grimase, plazenje en po drugem, ... kot nek otroški vrtec mentalno prizadete za geje...

Starejše novice