Foto: Jure Banfi
Poletnega premora je konec, nogometaši Maribora so zakorakali v priprave. Damir Krznar je pred uvodnim treningom spregovoril o svojih željah na kadrovskem področju, med kandidati za vijoličaste je tudi bivši varovanec iz Dinama.

Ljudski vrt je po kratkem tekmovalnem premoru spet pozdravil člansko ekipo Maribora, ki je ob 10. uri pričela s prvim treningom v sklopu poletnih priprav.

Cilj Štajercev po neuspešni sezoni - vijoličasti prvič po sezoni 2007/08 niso bili prvi ali drugi - je vrnitev v vrh državnega prvenstva. Po sezoni brez osvojene lovorike motivacije ne manjka, obljubljajo Martin Milec in soigralci.

Na spisku trenerja Damirja Krznarja se je znašlo 29 imen, a uvodnega treninga na osrednji zelenici Ljudskega vrta niso opravili vsi nogometaši. Trening je izpustil tudi včerajšnji povratnik med Mariborčane Blaž Vrhovec:

»Začetki so vedno v znaku novega upanja, želja in elana. Pomembno je, kako dolgo ta elan traja, kako uspešna je ekipa, nadejam se, da bomo glede tega storili korak naprej v primerjavi s prejšnjo sezono. 

Motiv je velik, kakovost imamo, skozi prihodnje tedne pa se bomo še pogovarjali o nogometaši, ki bi lahko oplemenitili in nadgradili kakovost ekipe. Danes je na spisku 29 nogometašev, nekaterih pa ne bo na današnjem treningu. Blaž Vrhovec vstopa v novo vlogo, danes se poroči, za kar mu čestitam, Tine Čuk in Žan Vipotnik imata reprezentančne obveznosti.«

Končali pogajanja s tistimi, za katere je bil Maribor rezervni načrt

»Vedno je lepše, če imamo vse nogometaše na kupu že od začetka in imamo mir skozi priprave. Razumem nogometaše, ki včasih kalkulirajo in nas dajo na čakanje. Takšnim smo se odrekli, saj ne želimo biti nikomur rezervni načrt. 

Z nekaterimi se še dogovarjamo, verjamem pa, da bomo čimprej v popolni zasedbi. Če bo to čez tri, pet, sedem dni... Želim si, da se to zgodi do odhoda na priprave v Moravske Toplice. Pripravljeni smo čakati, če je nekdo res izredne kakovosti,« se je kadrovanja dotaknil strateg Maribora.

Krznar je ob tem dodal, da se želi tudi Marko Tolić vrniti Maribor, vendar ni vse odvisno od najboljšega asistenta zadnje sezone. Trener Maribora je priznal, da se Štajerci trenutno ne morejo kosati s ponudbami, ki jih Dinamo išče v iskanju finančno najugodnejše rešitve. 

Marko Šuler je že včeraj razkril, da vijoličasti ob napadalcu - Krznar ob odhodu Vipotniku ni izključil prihoda dveh napadalcev - iščejo še krilnega nogometaša, ob zadnjem vezistu pa tudi osrednjega branilca. 

Čeprav tudi Krznar ni spregovoril o tem, kdo od branilcev bi lahko zapustil mesto ob Dravi, pa je dejal, da je pri dveh prišlo do poizvedovanja snubcev. Kot še pravi, ekipa brez štirih osrednjih branilcev ne sme vstopiti v sezono, tudi zaradi ciljev v evropskih kvalifikacijah in potencialno zgoščenega urnika.

So pa Mariborčani že zaostrili konkurenco na položaju levega bočnega branilca. Iz Domžal se je v štajersko prestolnico preselil mladi Mark Strajnar:

»Imeli smo tri, štiri rešitve. Želje trenerja so vedno vrh in maksimum, dejal bom, da smo dobili optimum in mislim, da smo s tem zadovoljni.«

Mlajši na kaljenje

»Do odhodov bo zagotovo še prišlo, vprašanje je, če bo šlo za prekinitve pogodb ali posoje. S talentiranimi mladinci, ki zdaj še niso v prvi ekipi, bomo skušali poiskati dobre rešitve, da vstopijo v članski nogomet in si skušajo izboriti mesto skozi druge sredine. To je dobra pot, z njimi pa moramo opraviti pogovore,« je Krznar dejal o usodi mlajših članov kluba.

Morebitne posoje mlajših nogometašev bodo po besedah trenerja Maribora odvisne tudi od naslednjih prihodov, si pa Hrvat želi, da bi bilo kadrovanje zaključeno že do odhoda v Moravske Toplice.

Vijoličasta zasedba se bo v tradicionalno poletno bazo na prekmurski ravnici, ki jo kot bivši trener Dinama dobro pozna tudi Krznar, odpravili 19. junija, na levem bregu reke Mure pa bodo ostali teden dni:

»Bom povsem iskren, ne le glede prihodov, želim si, da se razjasni tudi situacija glede odhodov, nekateri z nami ne bodo odšli na priprave.«

Priznal, da si želi bivšega člana Dinama

»Očitno to ni več skrivnost, zato lahko govorim o tem. Res je, da sta Gorica in Maribor zainteresirana za Hilala Soudanija. Poznam njegove kakovosti, malce sporna je morda njegova starost, vendar nogometašev ne delim na mlade in stare, vendar na manj in bolj kakovostne. 

Soudani spada v to drugo skupino, bolj kakovostnih. Verjamem, da bi bil dobra osvežitev in odličen igralec za naše moštvo. Dogovarjanje je v teku, upam, da bomo dobili ta dvoboj,« je bil še enkrat iskren Krznar.

Petintridesetletni Alžirec je kar pet sezon igral za Dinamo iz Zagreba, nazadnje pa je bil član savdskega Damaca. Že pred dnevi se ga je povezovalo z vrnitvijo na Hrvaško, h Gorici, ki jo vodi bivši Krznarjev sodelavec Željko Sopić.

Nogometaš, ki je za Dinamo na 196 tekmah dosegel 86 zadetkov, v statistiko pa je vknjižil 54 podaj, se najbolje znajde na položaju desnega krilnega napadalca.

Kakšna pa je vijoličasta prihodnost Aleksa Pihlerja? Krznar odgovarja, da je še naprej del ekipe in bo v konkurenci, če bo zdrav. Se pa vodstvo Maribora kljub temu dogovarja še z enim zadnjim vezistom, ki pa lahko igra tudi na položaju osrednjega branilca.

Krznar je ob koncu novinarske konference priznal, da žrebu kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige za zdaj ne namenja prevelike pozornosti, saj na žreb ne more vplivati. Želja je enostavna, dobiti tekmeca, ki je najbližje in je najlažji.

Milec vesel povratka Vrhovca

»Včeraj smo se zbrali na večerji, Blaža že poznamo, Marka bomo kmalu spoznali še bolje. Vsak, ki pride v ekipo, ga sprejmemo, da se tukaj dobro počuti. Zagotovo pa bosta še imela priložnost odpeti kakšno pesem, kot je že navada za novince,« je uvodoma dejal Martin Milec.

Kapetan Maribora je priznal, da je bil dopust manj sladek, saj v času, ko je v Mariboru, še nikoli ni  bil tretji. Za klubom je slaba sezona, je poudaril bočni branilec, a se na srečo že kmalu pričenja nova sezona, ko lahko vijoličasti na igrišču popravijo vtis.

Izkušeni Štajerec verjame, da je pred Mariborčani uspešnejša sezona, ki jo želijo v Ljudskem vrtu zaključiti z lovoriko. Dolgoletni član kluba je prepričan, da lahko do tega cilja pomaga tudi povratnik pod Pohorje:

»Z vrnitvijo Blaža smo dobili osebnost, ki zna voditi ekipo, tako v slačilnici kot na igrišču. Vesel sem njegovega prihoda. Več kot je takšnih igralcev, ki dihajo za klub, lažje je. Tukaj je še Jojo. 

Verjamem, da bo vse v redu in bo slačilnica dihala kot eno, je pa s pozitivnimi rezultate lažje tudi v slačilnici. Mislim, da bo glede tega vse v redu.«

Pot bo težka, a je potrebno biti optimističen

Poletje prinaša tudi evropske boje, a letos za razliko od lanske sezone ne bo prostora za rezultatske spodrsljaje. V kvalifikacijah UEFA Evropske konferenčne lige ni prostora za popravne izpite.

»Pot do lige prvakov je stokrat težja kot do konferenčne lige, je pa druga zgodba, če si prvak. Zdaj moramo zmagati v vsakem krogu, če želimo priti do skupinskega kroga. Je pa Mariboru v preteklosti uspelo preskočiti že vse štiri kroge.

Ne vem, zakaj ne bi bili optimistični in ne bi gledali kot športniki, saj si želimo doseči najvišje cilje. Ni razloga, da ne bi razmišljali o tem, da lahko premagamo vsakogar, res pa je, da je potrebne tudi nekaj sreče pri žrebu. Gremo korak za korakom, najprej moramo opraviti dobre priprave,« se zaveda Milec.

Šestnajstkratni državni prvaki bodo tekmeca v prvem krogu kvalifikacij dobili čez deset dni, 20. junija, dan kasneje bo opravljen še žreb drugega kroga kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige. Evropska premiera bo na sporedu 13. julija, 22. ali 23. julija pa se pričenja še nova sezona državnega prvenstva.

Žreb parov Prve lige Telemach bo po informacijah Mariborinfo opravljen dan ali dva po žrebu parov evropskih kvalifikacij.

Komentarji (6)

44 (ni preverjeno)

....potem pa se Milka Djurovskega pripeljite
Kje so mladi pubeci

janban

Tako ti je to ko pride trener z juga, takrat okrepitve išče samo v bivši jugi, ker ne vidijo dlje. Zatorej bo potrebno trenerje pripeljat iz drugih držav, da ne bomo imeli odpada jugo klubov.

Pohorčan (ni preverjeno)

Ke te mate zalokanega zalokarja. Ke ste ga pripelale samo da ste sjebale Koper. Banda usrana........

.. (ni preverjeno)

Soudani, Iličič no Maribor se pripravlja na veteransko ligo.

Pikasns (ni preverjeno)

Šolar žal ne zna.

Franca iz kuku… (ni preverjeno)

Rudonja?

Starejše novice