Foto: Jure Banfi
Nogometaši Maribora so po zmagi v Fazaneriji spet razočarali, po bledem prvem polčasu pa so morali v Ljudskem vrtu reševati točko. Rok Kronaveter po dvoboju s Sežanci ni skrival razočaranja nad odnosom do dresa.

Kraševci so bili ob koncu osmega gostovanja v štajerski prestolnici na pragu tega, da Ljudski vrt prvič zapustijo z zmago, a so v prvem polčasu nemotivirani gostitelji točko rešili v 92. minuti tekme.

Jan Repas je v sodniškem dodatku srečanja izkoristil podajo Roka Kronavetra, ki je Maribor z golom v 68. minuti vrnil v igro, nato pa je 20 minut kasneje zadel še drugič, a gol ni obveljal zaradi prepovedanega položaja.

Denis Kouao je poskrbel, da je Tabor vodil že ob odmoru, po dobri uri igre pa je težave Maribora poglobil Jakoslav Stanković, a so se Štajerci nato vseeno izkopali iz zahtevnega položaja in rešili vsaj točko.

Rok Kronaveter po koncu tekme ni skrival razočaranja nad predstavo v prvem polčasu, ki ga je najprej označil za katastrofalnega, nato pa še kot sramotnega. Kot je poudaril, je ekipa v zadnjih 20 minutah pokazala, kako bi bilo potrebno odigrati celotno tekmo:

»Težko je govoriti za druge, mislim pa, da je to stvar volje in želje. Če nekomu ni motiv, da igra za Maribor, potem nekaj ni v redu. Ne vem, kako je z zdajšnjo generacijo, ampak iz moje sem navajen, da se boriš na vsaki tekmi in daš vse od sebe, ne glede na to, kje, s kom in kdaj igraš. 

Strinjam se, da je to premalo. Tudi če trenutno ne uspemo povezati igre, je potrebno pokazati željo in borbo, to pa je stvar volje. So načini, kako lahko izgubiš tekmo. Za način, ki smo ga pokazali... za prvi polčas je težko reči karkoli drugega, kot da je to sramota.«

Morali bodo dati več

»Dobro je, da smo dosegli dva zadetka in osvojili vsaj točko. Mislili smo, da se je po tekmi z Muro zgodil premik, pa smo očitno imeli le dober dan. Mislim, da se bomo morali vsi zamisliti in dati več. Že nekaj tednov se ponavljamo, da je to premalo in tako ne gre več naprej,« opozarja Kronaveter.

Mariborčan, ki je vnovič zaigral s kapetanskim trakom na levici, se ni strinjal, da je za slabo podobo v prvem polčasu kriv pritisk. Kot je dejal, se je v Ljudskem vrtu zbralo malce več kot dva tisoč gledalcev in se vprašal, kaj bi bilo, če bi bile tribune razprodane.

Izkušeni vezist poudarja, da se morajo igralci vijoličastih navaditi na visoka pričakovanja in pritisk, sicer nimajo kaj delati v Mariboru. Zatem je vnovič izpostavil podobo moštva v prvem polčasu:

»Težko se je vprašati, še posebej, ko pogledamo tekmo proti Muri. Igrali smo v četrtek in nato še v nedeljo, pa se ni poznala utrujenost. Zdaj smo imeli za pripravo na voljo celoten teden, pa je bil prvi polčas slab. 

Včasih smo imeli težave, da smo bili slabši v drugem polčasu, zdaj se je zgodilo, da smo bili slabi v prvem. Mislim, da je manjkalo želje in volje. Če po izgubljeni žogi ni reakcije in se sprehajaš v obrambo, nekaj ni v redu. 

Danes s takšnim odnosom ne moreš igrati proti nobeni ekipi. Z vsem spoštovanjem do Tabora, vendar ne bi bilo vprašanje, kdo bo zmagal, če bi pokazali igro iz zadnjih 20 minut.«

Že dolgo ni videl tako brezvoljnega polčasa

»Potrebno je zmagovati, prisotno je razočaranje. Kdor ni razočaran, nekaj ni v redu z njim. Razočaran sem predvsem nad odnosom v prvem polčasu, kot pa nad tem, da nismo osvojili treh točk, čeprav so točke nuja. Že dolgo nisem videl tako slabega polčasa in tako brezvoljne ekipe,« Rok ni skrival razočaranja.

Kronaveter je po štajerskem derbiju s Celjem vnovič odigral vseh 90 minut, z golom in podajo pa je bil eden najvidnejših členov domače zasedbe.

Čeprav se trenerjeva zamisel, da tekmo prične na desnem krilnem položaju, po njegovih besedah ni najbolje izšla, je skušal dati maksimum, kar pričakuje tudi od drugih nogometašev Maribora:

»Realno je tako, da lahko imamo dva pristopa. Lahko se pogovarjamo na mirnejši način, lahko pa tudi na težjega. Poskušali smo na oba načina, pa nam še ne gre. 

Res pa je, da lahko igralcu poveš karkoli, na njemu pa je, če hoče ali ne. Če jim ni dovolj, da igrajo v Mariboru, v resnem klubu, bi se vprašal, kam lahko grejo dalje, če bodo igrali tako kot sedaj.«

Krznar izpostavil mehko igro

»Veliko je bilo osnovnih napak, v uvodnih 20 minutah nismo uspeli povezati igre, pri podajah smo delali neizsiljene napake. Najbolj me jezi mehka igra brez borbenosti, teka in agresivnosti. 

Že večkrat sem dejal, da nič ne gre preko noči in se bomo še mučili, vendar nas lahko rešuje zgolj to, da na tekmi delamo, tečemo in smo agresivni, nasprotniku ne smemo prepustiti drugih žog in dvobojev, to pa je danes znova zmanjkalo,« je po tekmi dejal Damir Krznar.

Trener Maribora je priznal, da je bil prvi polčas najslabši, odkar deluje v Ljudskem vrtu, bolj zadovoljen pa je bil s podobo ekipe v zadnje pol ure tekme, ko so Štajerci uspeli nadomestiti zaostanek in osvojili točko. 

Hrvaški strokovnjak je ob tem poudaril, da Mariborčani glede na potek tekme niso izgubili dve točk, temveč so osvojili eno, tudi on pa se je strinjal, da so nekateri posamezniki tokrat ponudili premalo:

»Nimam navade imenovati igralcev, sami ste omenili Tolića, a je bilo ob njem še nekaj takšnih nogometašev. Če bi imel na voljo sedem zamenjav, bi jih toliko tudi opravil. Žalosti me reakcija. 

Kot sem že dejal večkrat, še nismo v položaju, da bi ekipe kakovosti, kot je Tabor, premagali na rutino, s pozicijsko igro in s pretokom žoge brez veliko teka.«

Zadovoljen z igro najstarejših in najmlajših

»Res je, dogajajo se velika nihanja, to je potrebno stabilizirati. Strinjam se s Kronavetrom. Ko nosite dres Maribora in igrate pred mariborsko publiko, je osnova to, da se borite vsaj v tem smislu, da gledalci nimajo zamere. 

Včasih je nasprotnik boljši, vendar ste dali vse od sebe in si nimate kaj očitati. Mislim pa, da Tabor ni bil boljši od nas v trenutku, ko smo dali osnovo, tek, agresivnost, volja in borbenost,« Krznar sporoča svojim varovancem.

Nekdanji strateg Dinama je pred predstavniki sedme sile priznal zaskrbljenost, saj ne razume, da nogometaši svojih zadolžitev s tekme v tekmo ne opravljajo tako, da dajo vselej vse od sebe.

Krznar je veliko povedal tudi z zaključno izjavo, da so tisti, ki niso razočarali, predvsem najstarejši in najmlajši posamezniki v moštvu. Tako ne bi bilo presenečenje, če bi v prihodnje v kadru videli še enega mladca:

»Alen Dizdarević je bil v tem tednu priključen treningom s člansko ekipo, bo pa odigral tekmo z mladinci in se nam bo nato znova priključil. 

Lahko sem zadovoljen z impulzom rezervistov. Marin Laušić je dal svoje glede hitrosti pretoka žoge, s Tinetom Čukom sem izredno zadovoljen, saj je dobro vstopil v tekmo in asistiral pri golu. 

Glede tekme lahko vse povem v enem stavku, najstarejši in najmlajši nogometaši so tisti, ki jim ni spodleteli, vsi vmes so bili problematični.«

Mariborčani bodo uvodno četrtino Prve lige Telemach sklenili z nedeljskim gostovanjem v Šiški, pri Bravu.

Komentarji (1)

Hejh (ni preverjeno)

Marko Šuler odstopi!

Starejše novice