Foto: Jure Banfi
Novi romunski prvoligaš Otelul Galati je bil tretji nasprotnik Maribora v poletnih pripravah. Damir Krznar je v dvoboju brez zadetkov videl nekaj dobrih, a tudi slabših spoznanj.

Nogometaši Maribora so na tretji pripravljalni tekmi iztržili še drugi neodločen rezultat. Vijoličasti so po CSKA 1948 remizirali še z Otelulom iz Galatija.

Obračun s povratnikom med romunskem prvoligaše ni ponudil zadetkov, spopad nekdanjih državnih prvakov - Otelul je leta 2010 zaigral tudi v skupinskem delu UEFA Lige prvakov - je ponudil malo priložnosti.

»Vsaka pripravljalna preizkušnja prinese pozitivna in negativna spoznanja. Pričakovano se na tej tekmi, glede na fazo utrujenosti, ni vse izšlo po željah. Za kar velja pohvaliti vse igralce, ki so nastopili, je močno izražena moč volje. 

Bili smo zelo dobri v obrambnem bloku, v agresivnosti, dvobojih in onemogočanju prehoda tekmeca, kar nam prej pogosto ni uspevalo. Tokrat je bilo na zadovoljivi ravni. Obrambne smernice igre so dobre, čeprav so si nasprotniki priigrali dve, tri priložnosti, nismo prejeli zadetka in s tem delom smo zadovoljni. 

Ni dobro, da smo si tudi mi ustvarili malo resnih situacij za doseganje zadetka. V napadalnem delu nam manjka več raznovrstnosti in globine. Ampak o tem odloča tudi nasprotnik, ki je v precejšnji meri z usklajeno postavitvijo uspešno ustavljal naše poskuse,« je po tekmi dejal Damir Krznar.

Še deset dni do tekme z Birkirkaro

Priprave se prevešajo v zaključno fazo, do prve evropske preizkušnje je še deset dni. Birkirkara bo v Ljudskem vrtu gostovala 13. julija, obračun z bivšimi malteškimi prvaki se bo pričel ob 21. uri.

V četrtek sledi generalka s hrvaškim Varaždinom, ki bo ponudila še zadnje odgovore glede forme Štajercev. Je strateg Maribora že zadovoljen s podobo, ki jo kažejo njegovi nogometaši?

»Prvenstvo bo dolgo, šest mesecev bo treba ostati v polnem pogonu, tako da še ne bomo zmanjševali intenzivnosti. Do četrtka ostajamo pri programu s po dvema treningoma dnevno. 

Dodali bomo še eno tekmo za tiste, ki so manj igrali, potem pa po četrtkovi generalki proti Varaždinu v Ljudskem vrtu sledi taktična priprava, z več vmesnega ustavljanja med treningi na igrišču, ko bodo v ospredju že taktične zadeve. 

Nedvomno potrebujemo še nekaj potrpežljivosti pri gradnji igre v zaključni, tretji coni, ampak počasi bo vse prišlo na svoje mesto. Kombiniramo igralce poldesno ali pollevo v zvezni vrsti, 'vrtimo' tudi različne štoperske naveze, da se fantje povežejo med seboj. 

Tukaj bomo imeli precej sladkih skrbi. Vsi štirje igralci imajo skoraj podobno izhodišče, v odvisnosti od tekme, a tudi od načina igre tekmecev ali profila napadalcev, bomo izbirali, katera igralca bosta skupaj v obrambi.«

V novem igralnem sistemu

»Po odhodu Marka Tolića nimamo klasične 'desetke', vsi zvezni igralci pa so zelo raznovrstni. Njihove značilnosti nam omogočajo igro z dvema sprednjima zveznima igralcema. Skoraj vsi so lahko 'šestice', a tudi 'osmice'. 

Odločili smo se štiri, pet tekem nameniti igranju v postavitvi 4-3-3, glede na to, da fantje 4-2-3-1 dobro obvladajo. Vsak sistem ima svoje zakonitosti, a tudi prednosti in pomanjkljivosti. Zdajšnja postavitev nam omogoča, da bolj pritisnemo nasprotnike, z višjim blokom. Iz srednjega bloka lahko gremo relativno lažje v visoki pritisk. 

To je delovalo dobro, s pravočasnimi odzivi. Ne gre čez noč, vendar smo na dobri poti. Doseči želimo raznolikost, manevrski prostor imamo. Naše bogastvo je, da denimo Jana Repasa lahko brez posledic premikamo iz 8 v 6. Prav tako Marina Laušića,« ugotavlja 50-letni strokovnjak iz Zaboka.

Strateg vijoličastih je priznal, da bi bilo preveč tvegano, če bi po vsega nekaj treningih zaigral tudi Žan Vipotnik, ki pa naj bi se glede na govorice tako ali tako že kmalu pridružil francoskemu Metzu.

Tudi Krznar je po tekmi z Otelulom spregovoril o tem, da se za mesto prvega napadalca borita oba novinca, Marko Kolar in Xhuliano Skuka, ki pa še vedno ni ravni pripravljenosti, da bi lahko odigral celotno tekmo.

Nekdanji trener Dinama dodaja, da bo uvodne tekme odločal zadetek, morda dva, prav zato pa je po njegovih besedah pomembno ubraniti svoja vrata. 

Komentarji (1)

Pohorčan (ni preverjeno)

Kuj se boš ti Bob Rock usra in ukozija. Šula pa stebof!!!!!

Starejše novice