Slika je simbolična.
Na Centru za socialo delo Maribor smo preverili, kakšne so konkretne številke prijav o medvrstniškem nasilju na podravskih osnovnih in srednjih šolah.

Po razkritju dogajanja na slovenskih osnovnih in srednjih šolah, povečanem številu medvrstniškega nasilja in o težavah z grožnjami, s katerimi se sooča več osnovnih in srednjih šol, smo dejansko stanje preverili tudi na centrih za socialno delo.

V Mariboru in okolici v preteklem šolskem letu kar 129 prijav nasilja na osnovnih šolah

Na Centru za socialno delo Maribor, ki s šestimi enotami pokriva 22 občin in okoli 243.000 prebivalcev, so za Mariborinfo povedali, da so v šolskem letu 2022/2023 prejeli kar 129 prijav o medvrstniškem nasilju na osnovnih šolah. 

Leto poprej so prejeli 55 prijav medvrstniškega nasilja na osnovnih šolah. 

Kakšno je stanje v srednjih šolah? V šolskem letu 2022/2023 so na Centru za socialno delo Maribor prejel 37 prijav o medvrstniškem nasilju. 

V šolskem letu 2021/2022 so prejeli 15 prijav medvrstniškega nasilja na srednjih šolah. 

Izstopa grožnja učenca o napadu na sošolce in učitelje

Center za socialno delo Maribor smo ob tem povprašali, ali so v šolskem letu 2022/2023 zabeležili kakšen izstopajoč primer medvrstniškega nasilja. 

Izpostavili so grožnjo učenca višjega razreda osnovne šole o načrtovanem napadu na sošolce in učitelje.

Spomnimo. Učenec višjega razreda na Osnovni šoli Rudolfa Maistra Šentilj naj bi v petek, 9. junija 2023, v šolo prinesel izdelan načrt dejanja, s katerim bi 'obračunal' z nekaterimi sošolci.

Spremenil se je odnos do nasilja, velja ničelna toleranca

Centri za socialno delo so o nasilju na šoli obveščeni, ko se presodi, da otrok potrebuje pomoč centra, policija pa prejme prijavo tistih ravnanj, ki ustrezajo opisom kaznivih dejanj oziroma imajo znake prekrška.

Med znake prekrška spadajo povzročena telesna poškodba, spolno nasilje, tatvine, izsiljevanje, poškodovanje stvari, pa tudi ko posameznik v šolo prinese predmete, ki so po svoji obliki nevarni ali prepovedani.

Iz Centra za socialno delo Ljubljana so pojasnili, da prijave o medvrstniškem nasilju obravnavajo v okviru njihovih storitev - ali je to pomoč družini, ali gre za obravnavo nasilja.

»Kar se tiče medvrstniškega nasilja je tako - veliko več se v zadnjih letih o tem govori. Spremenil se je tudi način odnosa do nasilja, to je ničelna toleranca. Včasih so se otroci v tretjem razredu med seboj zravsali, je bil eden malo popraskan in noben ni temu posvečal preveč pozornosti. Sedaj je drugače,« so pojasnili.

Centri za socialno delo konkretnih dogodkov ne morejo komentirati

Iz Centra za socialno delo Pomurje so po razkritju dogajanja na soboški srednji šoli za Sobotainfo pojasnili, da konkretnih dogodkov ne morejo komentirati, lahko pa predstavijo vlogo centrov za socialno delo v okviru njihovih storitev.

»Pomembno je, da se tukaj z otrokom/mladostnikom pogovorimo, ter da ne pogledamo proč. Otroku/mladostniku, ki je v stiski ponudbimo tudi ustrezno pomoč in podporo ali ga usmerimo k strokovnjaku, ki mu lahko to nudi. Če je potrebno pa obvestimo tudi ustrezne institucije,« so pojasnili.

Center za socialno delo Pomurje je v šolskem letu 2021/2022 prejel 14 prijav o medvrstniškem nasilju na osnovnih šolah, v šolskem letu 2022/2023 pa kar 24

Center za socialno delo Pomurje je v šolskem letu 2021/2022 prejel dve prijavi o medvrstniškem nasilju na srednjih šolah, v šolskem letu 2022/2023 pa osem prijav.

Komentarji (4)

Rq (ni preverjeno)

centri za socialno delo ne morejo NIČ, ne samo komentirati...

Upss (ni preverjeno)

Iz klimatizirane pisarne bodo težko reševali situacijo .

In reply to by Rq (ni preverjeno)

Default (ni preverjeno)

Ne ga srat, soncki pa ja lahko

pohorskisvizec

Vsakemu 1 okoli kepe in brco v rit!

Starejše novice