Foto: Peter Dominko
Nogometaši Maribora v Romuniji niso priigrali skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige. Damir Krznar od svojih varovancev pričakuje, da pokažejo več moškosti, prvič že na nedeljski tekmi z Muro.

Cluj si je z evrogolom Lovra Cveka, bivšega nogometaša Zavrča, Aluminija in Celja, priigral evropsko jesen, Mariborčani pa so se morali v pričakovanju še šestih evropskih preizkušenj obrisati pod nosem.

Mariborčani so ob 23. obletnici prvega preboja v skupinski del UEFA Lige prvakov obstali pred pragom UEFA Evropske konferenčne lige. Že sedma evropska tekma brez doseženega zadetka je razkrila znane rane Štajercev.

Damir Krznar je po bridkem porazu dejal, da je v igri Mariborčanov manjkalo več moškosti in poguma, podobne besede je ponovil tudi po prespani noči in vrnitvi v Slovenijo. Hrvat priznava, da mora on prebuditi ekipo:

»Sem tisti, ki moram to prebuditi in poiskati način, kako to storiti. Nočem, da je to alibi za nogometaše ali pa napad na igralce. Trener je tisti, ki dela z ekipo in mora to tudi prepoznati. 

Tukaj je več vprašanj, tudi neizkušenost, pa tudi nekaj hrabrosti, ki sem jo izpostavil, pa tudi položaj v katerem smo trenutno in ni idealen. Iz te kože ne moremo, smo tukaj, kjer smo, narediti pa moramo vse, da bomo šli proti boljšemu.«

Meni, da Cluj ni boljši od Maribora

»Za nami je težka in travmatična noč, pred tekmo v Cluju smo imeli velika pričakovanja. Tudi danes imam vtis, da Cluj ni boljša ekipa od Maribora in da smo najmanj enakopravni. 

Na koncu je presodila njihova hrabrost, ne glede na izenačenost tekme sem prepričan, da sta bila njihova želja in hrabrost večja od naše,« je po vrnitvi na mariborsko letališče priznal Krznar.

Krznar je želel ponovitev pristopa s tekme proti Celju, ko so vsi nogometaši prevzeli odgovornost, česar pa včeraj ni bilo. 

Trener Maribora izpostavlja razliko med ligaškimi in evropskimi tekmami, vendar ne želi vleči zaključkov zgolj iz predstave v Romuniji:

»Težko je to definirati po eni tekmi, za takšno oceno je potrebnih več tekem. Mislim, da je prvih 10, 15 minut drugega polčasa bilo relativno dobrih, saj smo prevzeli nadzor in igro preselili na domačo polovico, zadnjih 15 minut pa je pokvarilo vtis. Nesrečni in zelo spretni gol je končal naše sanje o Evropi v letošnji sezoni.«

Devetič zapored brez zmage

»Res je, niz je slab, vanj so vštete tudi evropske tekme. Čeprav Cluj radi podcenjujemo, je dobra ekipa, ne priznam, da je boljša od Maribora, zagotovo pa po kakovosti enaka. Odločale so malenkosti, na koncu so tudi odločile. 

Strinjam se, da smo slabo vstopili v državno prvenstvo in to je breme. Če pa gledamo malce z razdalje, vsak klub enkrat zapade v položaj slabših rezultatov. Strinjamo se, da to ni dobro, zdaj pa je potrebno narediti vse, da se premaknemo s tem mrtve točke in pričenjamo zmagovati,« poudarja Krznar.

Strateg vijolic vztraja, da je pritisk rezultata enak v Dinamu in Mariboru, saj v niti enem klubu ne želijo povprečnosti, tudi v prihodnosti pa želi največ od ekipe. Prihodnost bo pokazala, kam bo to popeljalo klub.

Po porazu, ki je zaprl pot do evropske jeseni, ne beži od odgovornosti, a tega rezultata ni več moč popraviti, zato je potrebno čimprej zapreti to knjigo, očistiti glave in dvigniti ekipo, saj sledijo zahtevne tekme v državnem prvenstvu, prva bo že v nedeljo:

»Zagotovo ne bo lahko, je pa recept za tekmo z Muro enostaven. To je tekma, ki se igra na mišice, pozabite taktiko in tehniko, po takšnih tekmah morate pokazati mišice. Ne bomo iskali zaključkov po tekmi ali dveh, videl sem dva obraza. 

Verjamem, da smo pravi obraz pokazali na tekmi s Celjem in ne to, kar je bilo včeraj. Imamo veliko igralcev, ki nima evropskih izkušenj, morda je to presodilo, verjamem pa, da bomo v slovenski ligi boljši.

Muro dobro poznam, zagotovo gre za čvrsto in močno ekipo. Kot sem že dejal, moramo odgovoriti z mišicami, z dobro igro v napadu. To bo za nas zahtevna tekma, vendar je to tekma, ki pomeni biti ali ne biti. Tega ne bi dajal igralcem na pleča, vendar bo zagotovo tako.«

Brez golov ni moč napredovati

»Na sedmih evropskih tekmah nismo uspeli doseči zadetka, tako je težko napredovati. Res je, da smo včeraj igrali slabo tekmo, biti moramo pošteni. 

Nismo imeli pravih priložnosti, tako je težko napredovati, smo pa verjeli, da bi lahko iztržili podaljške. Zgodil se je evrogol, ki ga redko vidimo, če pogledamo tekmo, pa se je Cluj zasluženo prebil v skupinski del,« je na domačih tleh priznal Rok Kronaveter.

Na takšnih tekmah morajo biti vsi igralci razpoloženi, v Cluju pa ni bilo praktično nikogar, ki bi lahko naredil razliko, je še dodal izkušeni vezist. 

Tudi igralci morajo po njegovi besedah prevzeti odgovornost, saj so tisti, ki igrajo. To je šola za mlado ekipo, a zapravljena priložnost za evropsko jesen.

Še drugič, tako kot v Moldaviji, je napredovanje preprečil gol v izdihljajih tekme. Kronaveter se zaveda, da bi se morala ekipa odzvati bolje, a je imel Cluj tudi nekaj sreče z evrogolom, Maribor pa je pokazal premalo:

»Imamo težave v napadu, ne prihajamo do priložnosti kot na nekaterih prejšnjih tekmah. Vzroke za to lahko iščemo marsikje, večkrat pa sem že povedal, da to, kar se trenutno kaže na igrišču, ni dovolj.«

Gostovanje v Fazaneriji bo test zrelosti

»Tekma bo težka, v Murski Soboti je vedno težko igrati, Mura je dobra ekipa. Imamo priložnost, da hitro pokažemo karakter. Zdaj ni časa za jamranje in govorjenje, da je kdo utrujen. Dati moramo vse od sebe, da dobimo to tekmo. Vsak posameznik mora dati več kot na zadnji tekmi,« sporoča Mariborčan.

Maribor se je po slabem nizu znašel v zahtevnem položaju, saj za vodilno Olimpijo zaostaja že 14 točk? Vezist verjame, da lahko moštvo obrne krivuljo rezultatov, saj ekipa ni slaba, je pa potrebno za zmago in serijo dobrih rezultatov na igrišču dati več želje in kakovosti.

»Biti moramo bolj konkretni v napadu, saj si težko pripravljamo priložnosti. Biti moramo bolj samozavestni, čeprav vem, da je po nizu teh rezultatov težko biti samozavesten. 

Kot sem že dejal, pa igramo za Maribor, na vsaki tekmi je potrebno iti po zmago. Prej kot si bomo to dali v glavo, lažje nam bo. Prvi polčas tekme s Celjem je bil dober, morda moramo izhajati iz tega, da zdaj igramo podobno. 

Pričakujem težko tekmo, vseeno pa upam, da bomo uspeli zmagati in se psihološko dvignemo, saj bo potem lažje predvsem mlajšim fantom,« se pomembnosti nedeljske tekme zaveda mariborska sedmica.

Bodo Štajerci v Fazaneriji, kjer so maja slavili 16. naslov državnega prvaka, našli pot iz rezultatske krize?

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
SLO (ni preverjeno)

Slabo, slabo in še enkrat slabo. Dvomim, da kdo obstaja, ki bi lahko iz teh povprečnih nogometašev sestavil zmagovito ekipo.

44 (ni preverjeno)

Ni kvalitete in osnov!
Ve se kdo kadrira

Starejše novice