Foto: Peter Dominko
Tim Gajser je pred dnevi potrdil peti naslov svetovnega prvaka, pred zadnjo dirko v Turčijo pa so mu danes v Mariboru pripravili sprejem navijačev. Svoje želje je že pred tem predstavil sedmi sili.

V središču Maribora so ob 18. uri sprejeli petkratnega svetovnega prvaka Tima Gajserja, ki je bil v skorajda končani sezoni znova premočan za konkurente. 

Tim Gajser se je po sezoni 2021, ki jo je zaradi težav s poškodbami končal kot tretji, še petič zavihtel na vrh svetovnega prvenstva v razredu MXGP in je tako še bližje temu, da postane ena od legend tega športa.

»Bilo je zelo naporno, čeprav že imam nekaj izkušenj in sem letos osvojil peti naslov svetovnega prvaka. To je vedno nekaj posebnega, zato je bila noč kar naporna in nisem veliko spal. 

Tudi zadnjih nekaj tekem ni bilo najboljših, čutil sem veliko pritiska, ki sem si ga naložil sam. Vožnje zato niso bile perfektne, saj nisem vozil najbolj sproščene, nam je pa na koncu uspelo to, za kar smo trdo delali čez zimo in celotno sezono. 

Naslov smo vrnili v Slovenijo!« je Tim Gajser na današnji novinarski konferenci, ki jo je Avto-moto zveza Slovenije pripravila pred večernim sprejemom navijačev v Mariboru.

Ključen je bil odličen pričetek sezone

»Sezona se je pričela zelo dobro. Prvih sedem tekem je bilo skoraj vrhunskih, boljšega začetka si ne bi mogel želeti. Vmesna bolezen me je malo ustavila, vlekla se je dober mesec, zato v Španiji in Franciji nisem bil pravi. 

Po tem sem počutil boljše, tudi rezultati so bili vse boljši, proti koncu sezone pa sem pričel razmišljati o naslovu. Ni bilo taktiziranja, sem se pa pričel obremenjevati z naslovom, zato vožnje niso bile takšne, kot bi si želel. 

Nam je pa uspel glavni cilj, po osvojitvi naslova se mi je od srca odvalil velik kamen. V Franciji sem lahko užival, tudi v Turčiji pa bom skušal odpeljati kot znam in uživati brez pritiskov. Ko je tako, sem lahko zelo hiter,« pred zadnjo dirko sezone pravi šampion.

Svetovni prvak tudi po petem naslovu priznava, da mu motivacije ne manjka, saj želi biti vsako sezono najboljši. Se pa Gajser zaveda, da tudi konkurenti ne počivajo, zato skuša vsako leto delati še več in bolje.

Pa si je v mlajših letih, ko je nabiral prve kilometre na motorju, predstavljal, da bo pri 25 letih že petkratni svetovni prvak? 

»Želje in cilji so bile vedno zelo visoke, hrepenel sem po tem, nisem si pa predstavljal, da bo vse to prišlo tako hitro,« odgovarja voznik ekipe Honda.

Vsak naslov je nekaj posebnega

»Počasi pričenjam dojemati, čeprav ni veliko časa za razmislek, saj si tekme sledijo iz tedna v teden. Tega se bom pričel povsem zavedati po koncu sezone, ko bo dovolj časa, da vse to dojamem. 

Občutki so odlični. Osvojiti en naslov je nekaj, o čemer vsi sanjamo, peti naslov pa je nekaj nepopisnega,« pravi Gajser, ki se vsake zmage veseli, kot da je prva v karieri. 

Tako je tudi z naslovi svetovnega prvaka, saj je po njegovih besedah vsak nekaj posebnega, vsak se razlikuje od prejšnjega. Kot je dejal, je prva dva naslova osvojil s podporo družine, zadnje tri pa z ekipo, ki jo je zbral okoli sebe, vsakega pa hrani v lepem spominu.

Priprave na letošnjo sezono so se pričele že hitro po koncu prejšnje, ki se je končala konec novembra. Sledilo je testiranje motorjev, zato pravega odmora ni bilo, znova pa je trdo in še več kot v prejšnjih letih delal tudi glede fizične pripravljenosti.

Hvaležen je za podporo Honde, tovarniško ekipo pa že smatra kot družino, saj je z njo skupaj že devet let. Zmagati želi tudi na zadnji dirki v Turčiji, čeprav je že osvojil naslov državnega prvaka, pa ni razmišljal o tem, da bi izpustil zadnjo dirko.

Kot je priznal, mu prvi konkurent Jeffrey Herlings, ki je zaradi poškodbe izpustil letošnjo sezono, ni čestital za naslov, se pa zato veseli sprejema navijačev v Mariboru.

Kmalu nova pogodba, sanja o domači dirki

Novo pogodbo s Hondo bo podpisal že v kratkem, veselijo pa ga tudi prizadevanja Avto-moto zveze Slovenije, da bi v državo pripeljali dirko svetovnega prvenstva. Pri tem skuša pomagati tudi sam.

»To je zelo dober projekt, sanje vsakega voznika so nastopati v svetovnem prvenstvu na domačih tleh in pred domačimi navijači. Kot vem iz pogovorov, res trdo delajo na tem. 

Upam, da se bo to zgodilo v kratkem, želel bi si, da bi bila v letu 2024 dirka svetovnega prvenstva tudi v Sloveniji,« je svoje želje pojasnil svetovni prvak.

Andrej Brglez, predsednik AMZS, je razkril, da je na Finskem govoril z organizatorji svetovnega prvenstva. Ideja je sveža, za zdaj ostaja pri želji, ki pa je uresničljiva, v igri pa sta dve prizorišči, a Brglez še ni želel razkriti lokacije.

Kot pravi prvi mož AMZS, organizacija takšnega dogodka ne more biti zgolj v domeni zveze, ampak bodo pri tem potrebovali pomoč ostalih deležnikov. Verjame pa, da so v Sloveniji to sposobni izpeljati, besede predsednika zveze pa je še enkrat podkrepil tudi Gajser:

»Kot sem omenil, si vsak voznik želi voziti na domači dirki, to so sanje. Vsi pa vemo, da so številni navijači že zdaj v velikem številu odpravili v Italijo, na Češko in drugam po Evropi. 

Slovenski vozniki imamo veliko podpore naših navijačev, samo predstavljamo si lahko, kakšno podporo bi imeli, če bi lahko Grand Prix gostili v Sloveniji. To je zagotovo velika motivacija.«

Vesel, ker je lahko naslov proslavil z navijači

»Sezona 2020 je bila vrhunska zame kot voznika, sem pa ob progi pogrešal navijače, saj so bile navijače vedno prazne, tako tudi ni bilo proslavljanja tega naslova. 

Letos sem vesel, da se stvari vračajo v normalne tirnice in lahko to proslavimo z navijači,« je Gajser primerjal četrti in peti naslov svetovnega prvaka, prvega pa je osvojil, ko je štel vsega 19 let.

Spomnil se je, da je bil Gajser pri 19 letih bolj nor, včasih bi šel z glavo skozi zid, Gajser pri 25 letih pa je bolj zrel in z več izkušnjami. Če bi dirkala med seboj, bi bila tekma izredno zanimiva, se je pošalil prvak. 

Štajerec se veseli, da bo rojstni dan po nekaj letih spet praznoval v domačem okolju in ne na letalu ali kje v tujini, ena od osrednjih želja pa je, da tudi v prihodnji sezoni osvoji naslov svetovnega prvaka.

Kljub tekmovalnim ciljem se veseli, da bo imel letos nekaj več časa za dopust, saj telo potrebuje počitek. Po zadnji dirki v Turčiji ga sicer že konec septembra čaka preizkus motorja za prihajajočo sezono. 

Sprememb na motorju bo precej, a se veseli novitet, ne bo pa letos novosti v ekipi, ki jih je bilo precej pred pričetkom končane sezone. 

Starejše novice