Spoznajte Tjašo Stanko, rokometašico iz Maribora, ki je na državnem prvenstvu pomagala prekiniti dolgoletno vladavino Krima.

Enaindvajset let zapored, vse od leta 1995, so rokometašice ljubljanskega Krima Mercator zmagovale državno prvenstvo. Nato se je 19-letna Mariborčanka Tjaša Stanko preselila v RK Zagorje in se z novim klubom že v prvi sezoni zapisala v zgodovino in prekinila dolgoletno vladavino Krima.

Izbirati je morala med atletiko in rokometom

Tjaša je svojo športno pot začela že v prvem razredu osnovne šole, ko jo je oče vprašal, ali si želi iti na trening rokometa. Takoj je bila za. Meni, da je bila tako navdušena, ker so doma zmeraj spremljali šport, navduševal pa jo je ravno rokomet.

Pozneje je začela trenirati tudi atletiko. Ni ji posvečala toliko časa kot rokometu, rezultati pa so vseeno prihajali. »Atletiko sem trenirala samo enkrat ali dvakrat na teden, rokomet pa vsak dan. Če med vikendom ni bilo nobene rokometne tekme, kar je bilo sicer zelo redko, sem odhitela na stadion in opravila še kakšen trening. Mislim, da mi je dobro uspevalo, glede na to, da sem na obeh področjih dosegala dobre rezultate.

Državna prvakinja v metu kopja in diska ter suvanja krogle

V kategoriji mlajših mladink je Tjaša pobrala naslove državne prvakinje v metu kopja in diska ter suvanju krogle. Udeležila se je tudi mladinskih olimpijskih iger v Nandžingu na Kitajskem, kjer je dosegla sedmo mesto.

Kljub več ponudbam je izbrala Zagorje

»V drugem letniku sem dobila ponudbo iz kluba in sklenila narediti korak naprej. Odločanje ni bilo lahko, saj Zagorje ni bil edini klub v igri. V novi ekipi so me punce zelo dobro sprejele in mi pomagale, da sem se hitro znašla, za kar sem jim hvaležna.«

Že pri sedemnajstih je postala reprezentantka

Takratna rokometna selektorica Marta Bon je Tjašo Stanko opazila že navsezgodaj. Pri sedemnajstih letih je Mariborčanka dobila njen poziv. »Moramo priznati, da me je to zelo presenetilo. Bilo mi je v veliko čast spoznati, trenirati in igrati s tako izkušenimi igralkami.« Reprezentantke so si v letošnjih kvalifikacijah izborile nastop na evropskem prvenstvu, ki bo decembra na Švedskem. »Tako je zastavljen cilj izpolnjen. S tekmami in minutažo, ki mi jo nameni selektor, pridobivam nove potrebne izkušnje za prihodnost, tako da imam vedno dodatno motivacijo, da se izkažem in si pridobim njegovo zaupanje.«

Tjaša je letos uspešno zaključila gimnazijo, ker pa se zaveda, da je izobrazba zelo pomembna, se je odločila, da izbere program, s katerim bo lahko usklajevala šolanje s športom. Vpisala se je na e-študij managementa – športni management in tako ostala v stiku s športom tudi v šolanju, mi pa ji želimo veliko sreče na obeh področjih.

Za konec povprašam še, kaj počne najstnica, ko nima športnih obveznosti. »Ko imam prosto rada izkoristim in podaljšam spanec za kakšno uro ali dve. Rada se odpravim na kavo s prijatelji ali si ogledam kakšno epizodo katere izmed priljubljenih serij.«

Pa njena življenjska filozofija? »Verjamem, da se v življenju vse enkrat vrne, tako dobro kot slabo.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice