Mladi Štajerec ima pri osemnajstih letih pod pasom odhod v tujino, naziv najboljšega mladega igralca in članski debi.

Timi Max Elšnik je 18-letnik iz okolice Maribora, ki se je pred letom in pol preselil v Anglijo. Takrat je končeval 2. letnik II. gimnazije Maribor, šolo pridno opravlja še naprej. Z njim smo se pogovorili o odhodu, sezoni in zadnjih uspehih.

Vedeli so, da gre slej ko prej v tujino

Timi Max Elšnik, mladi slovenski nogometni up iz generacije 1998, je Slovenijo zapustil pri šestnajstih. Sredi leta 2015 se je iz Nogometnega kluba Aluminij iz Kidričevega preselil v Anglijo, kjer ga je v svoje vrste zvabil Derby County. »Vsi, domači in tisti, ki so delali z mano, so vedeli, da se bom slej kot prej odpravil v tujino,« nam zaupa Timi, ki je v prvi sezoni igral predvsem za mladinsko ekipo angleškega drugoligaša iz Derbya. »Možnosti so bile že prej, a smo se skupaj odločili, da še ni bil pravi čas za odhod. Naredili smo program individualnih treningov z osebnim trenerjem Srdžanom Prodanovičem (Fitextreme), ki me je izjemno pripravil na fizične napore in treninge v tujini«, pojasnjuje Elšnik, ki ob tem dodaja, da mu je na celotni poti ogromno pomenila podpora staršev, »Kadarkoli in karkoli sem potreboval za razvoj, sta mi omogočila."

"Še danes, ko sem že več kot leto in pol sam v Veliki Britaniji, imam neverjetno podporo od doma. Vsak dan smo na liniji in se pogovarjamo o življenju, nogometu in mojih naslednjih ciljih in željah.« Dodaja tudi, da ga starši večkrat obiščejo na otoku.

Naziv najboljšega mladega igralca pozitivna popotnica za prihodnost

»Strah pred tujino ni bil prisoten. Prej veselje in pozitivna vznemirjenost. Že od majhnega sem bil samostojen, zato tudi sedaj nimam težav s tem,« odgovarja Timi na vprašanje, če ga je bilo kaj strah izziva v tujini. To je dokazal tudi v prvi sezoni, ko ga strah zagotovo ni držal v krču, sezono je namreč končal z nazivom najboljšega mladega igralca kluba. »Glede prve sezone smo bili vsi nekoliko v dvomih. Z odhodom v tujino pri šestnajstih nikoli ne veš, kako se bo vse razpletlo. Lahko narediš vse, kar je v tvoji moči, a končnega rezultata nikoli ne moreš napovedati.« Vse se je izteklo zelo pozitivno, še dodaja naš sogovornik, tako dobre sezone ni nihče pričakoval. Nagrada mu je seveda pomenila veliko, hkrati je bila zanj potrdilo, da je na pravi poti, pokazala pa je tudi, da ga cenijo v klubu.


Elšnik si je prislužil tudi novo pogodbo, ki bo trajala do leta 2019

Nova sezona, novi dosežki – članski debi

V novi sezoni Timi Max Elšnik ni potreboval veliko časa, da ponovno zbudi zanimanje slovenske nogometne javnosti. Že v začetku sezone, pred nekaj dnevi, je v pokalni tekmi proti Carlislu dobil priložnost v članski konkurenci. Kot da bi mu bila naklonjena vsa sreča, so ga po vstopu v igro v 73. minuti pričakali še podaljški – dodatnih 30 minut možnosti za dokazovanje. Po izenačenem izidu so sledile še enajstmetrovke. »Pri enajstmetrovkah smo imeli izbranih prvih 5 izvajalcev. Ker se ni končalo po petih strelih, je moral iti nekdo drug. Nobeden od ostalih soigralcev ni bil dovolj samozavesten, rekli so, naj grem jaz. Nisem se pritoževal. Vzel sem žogo in udaril. Vedel sem, kam bom streljal, vratarju nakazal v drugo smer in zaključil,« o dogajanju razlaga Elšnik. 

Enajstmetrovke so bile izjemno dolge in nekaj nenavadnega tudi za najbolj izkušene nogometne navdušence, saj so nogometaši iz Derbya zmagali z rezultatom 14:13. »Nisem pomislil, da bom moral streljati še enkrat, saj nisem nikoli slišal za tako dolge enajstmetrovke«, dodaja Elšnik, ki so ga ponovno izbrali pri izidu 13:13, ko je nasprotnemu igralcu vratar strel že ubranil in ni imel slovenski mladenič ničesar za izgubiti. Lahko pa je ekipi zagotovil zmago, »Imel sem priložnost, da zaključim tekmo. Izkoristil sem jo in nas popeljal v naslednji krog v katerem bomo igrali proti Liverpoolu.«

Debi je bil v zraku

Elšnika je debi nekoliko presenetil. Pričakoval je, da bo za člane debitiral letos, saj je s člani opravil že priprave in trikrat nastopil tudi na prijateljskih tekmah, tudi proti Benfici. Ni pa pričakoval, da se bo to zgodilo ravno tedaj. »Dan prej smo imeli tekmo z ekipo u-23 proti Evertonu in nisem bil prepričan, da bom igral na tej tekmi. Dan pred tisto tekmo sem bil vpoklican v člansko ekipo za pokalno tekmo, kar me je pozitivno presenetilo. Tudi med samo tekmo nisem pričakoval, da bom dobil priložnost, saj nismo imeli ugodnega izida do drugega polčasa.« Tudi ko so povedli z 1:0 ni šlo za situacijo, kjer trenerji ponavadi preizkušajo svoje mlade igralce. A očitno je, da si je Elšnik trenerjevo zaupanje že pridobil, »Na koncu me je trener poslal v igro. Vse ostalo je samo še izjemen spomin na moj profesionalni debi«.

Slike: facebook (Timi Elšnik)

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice