Približuje se 39. Maraton treh src! Organizatorji so že v nizkem štartu – še zadnjič pred jubilejno 40. obletnico.

Športni navdušenci so že začeli z odštevanjem do najbolj srčne tekaške prireditve v Sloveniji, saj nas do Maratona treh src loči le še dober mesec dni. V soboto, 18. maja, v Radencih znova pričakujejo pisano množico tekačev in pohodnikov, ki se jim bodo pridružili tudi atleti, ki se bodo letos pomerili za naslov državnega prvaka oziroma prvakinje na 21-kilometrski progi. 

Za dodatno svežino prireditve bo poskrbela letošnja novost: maratona se bodo namreč lahko udeležili vodniki psov s svojimi štirinožnimi prijatelji. Odlično vzdušje bo pričaral pester spremljevalni program, ki ga bo v petek popoldan otvorila testeninka z rekorderko Slovenske planinske poti Katjo Kegl Vencelj, za glasbeni vrhunec pa bo na sobotni večer poskrbela Alya. 

Testeninka v družbi rekorderke

Program 39. Maratona treh src se začenja že na predvečer tekaške prireditve s testeninko – novostjo lanskega leta, ki so jo tekači sprejeli z navdušenjem. Udeleženci se bodo lahko v petek, 17. maja, med 17. in 21. uro, po prevzemu startnih številk, na terasi hotela Radin oskrbeli s pravo mero energije, pa tudi motivacije. 

»Na testeninki se nam bo pridružila domačinka, Katja Kegl Vencelj, ki je na 600 kilometrov dolgi trasi Slovenske planinske poti premagala 45 tisoč višinskih metrov in s tem postavila nov rekord. S tem želimo udeležence motivirati in jim poslati pomembno sporočilo – ne glede na to, kako se tekači maratona med seboj razlikujemo, smo si enaki v želji, da presegamo sami sebe,« je poudaril Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora.

S sosedskim paketom še intenzivnejše čezmejno povezovanje 

Letošnji tekaški praznik Radencev dodatno krepi pred štirimi leti obujeno tradicijo čezmejnega sodelovanja in povezovanja s sosednjo občino Bad Radkersburg oziroma avstrijsko Radgono. 

Poleg gostovanja dela tekaške proge, ki pri maratonu kar štirikrat prečka državno mejo, pri polmaratonu pa dvakrat, so organizatorji na obeh straneh meje stopili korak naprej. 

Prvič se bosta na podlagi sodelovanja povezali slovenski Maraton treh src in avstrijski tek čez drn in strn Parktherme Wüstenlauf, ki se bo v novi preobleki odvijal 29. junija. V ta namen bodo organizatorji na obeh straneh meje oglaševali »Sosedski paket«, ki tekačem omogoča ugodnejšo udeležbo obeh tekaških prireditev, in sicer bo štartnina za oba teka v paketu znašala 50 evrov. 

Novost za rekreativce: Tek s štirinožnimi prijatelji

Kot smo že poročali, pa je letošnja novost tudi Tek s kužki, s katerim Radenski maraton postaja prva slovenska tekaška prireditev, ki se je lahko udeležijo tudi lastniki psov s svojimi ljubljenčki. 

Zanje bo organizirana ločena, kilometer dolga trasa, kjer bodo imeli tekači priložnost za rekreacijo in sproščeno druženje v družbi pasjih prijateljev. Na dogodku bo prav tako zagotovljen posebej ograjen prostor, obilo sence, osvežitve in strokovna podpora, kužki pa so dobrodošli tudi na Pohodu treh src. 

»Veseli smo, da Maraton treh src prispeva k promociji rekreacije s štirinožnimi prijatelji. Pomembno pa je, da tudi krepi zavedanje o pomenu odgovornega, humanega ravnanja s psi. K temu želimo z osveščanjem o problematiki vzreje psov za tekmovalne in lovske namene prispevati tudi v društvu Hrtji svet. Tokratni tek zato nikakor ni tekmovalne narave, temveč predvsem priložnost za druženje in izmenjavo izkušenj v športnem duhu,« je povedal Marko Magajna, član društva Hrtji svet.

Med profesionalci bodo tempo narekovali kenijski tekači

Del Maratona treh src bo sicer tudi Prvenstvo Slovenije v polmaratonu, prav tako bo dogodek znova tudi ena od petih postojank evropskega pokala v nordijski hoji pod okriljem European Nordic Walking Cupa. 

Za medalje se bodo poleg domačih atletov potegovali tudi tuji profesionalni tekači. Med povabljenimi v kraljevski disciplini, na 42-kilometrski trasi, so v moški kategoriji: 

•    Wycliffe Kipkorir BIWOT (1988-Kenya) Silver label status tekač; 
•    Mark Kipchumba ROTICH (1984-Kenya); 
•    Paul Maina THEURY (1982-Kenya PB 2:14). 

V ženski kategoriji: 

•    Gladys Jepkurui BIWOT (1985-Kenya) zmagovalka v Radenci 2017; 
•    Hellen Jepkosgei KIMUTAI (KEN); 
•    Emily Jemutai CHERUIYOT (1979-Kenya); 
•    Marija Vrajić Trošić 1976 (HRV) - 100 km bronasta medalja. 

Močna bo tudi konkurenca v polmaratonu, kjer bosta tempo v moški kategoriji diktirala Evans Kipngetich TANUI (1997-Kenya) in Elijah Mutuku WAMBUA (1995-Kenya), v ženski pa Ruth Chemisto MATEBO (1988-Kenya) in Ruth Nundu MBATHA (1994-Kenya).

Za energijo in dobro vzdušje bo poskrbela Alya

Pestremu programu bo »piko na i« dal koncertni nastop energične glasbenice Alye, organizatorji pa so za vse udeležence pripravili poseben maratonski paket. 

»Tretji majski vikend se v Radence tradicionalno ne pride samo za en dan, ampak bodo lahko udeleženci tudi letos izkoristili poseben paket »Maratonski vikend« in soboto preživeli v družbi vsaj dvakratne množice obiskovalcev kot je prebivalcev v celotni občini Radenci. Je pa bila med tekači odlično sprejeta tudi lanskoletna novost, petkova testeninka na terasi hotela Radin, zato so v Radence poleg tekačev in pohodnikov vabljeni tudi spremljevalci in ostali gostje iz pokrajine ob Muri, da v Radencih preživijo prečudovit konec tedna ob dodatni kulinarični ponudbi ter številnih aktivnostih, ki jih ponuja Zdravilišče Radenci – od preventivnih zdravstvenih programov, edinstvenih mineralnih kopeli, masaž do kopanja v termo-mineralni vodi na termah,« je povedal predstavnik Zdravilišča Radenci, Gorazd Gider.

Nasvet organizatorja: na prireditev se pripravite pravočasno

Poleg pravočasnih fizičnih priprav organizatorji priporočajo, da udeleženci – tako profesionalni kot rekreativni, poskrbijo za pravočasni prihod na start, upoštevajo navodila in zapore cest ter, če je le možno, startne številke prevzamejo že pred dogodkom. Cene startnin in ostale podrobnejše podatke najdete na uradni spletni strani.

*Naslovna fotografija je simbolična.

Starejše novice