Slika je simbolična (Foto: Bobo).
Precej črnila je bilo že prelitega na temo praznih tribun in visokih cen na svetovnem prvenstvu v Planici. Tudi Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije, ne pozna odgovora, če so razlog za slab obisk zgolj cene.

Smo na dobri polovici programa nordijskega svetovnega prvenstva, ki ga letos gosti naša Planica. 

Konec tedna smo se veselili bronaste medalje na tekmi mešanih ekip, skoki na treningih pa kažejo, da si lahko do konca tega tedna obetamo še nekaj vrhunskih uvrstitev slovenskih skakalk in skakalcev.

Nika Križnar, ki se je še pred dnevi spopadala z virozo, je danes na veliki skakalnici navdušila z najdaljšima daljavama na prvem in drugem treningu, z odličnimi skoki pa se ji je pridružila še Ema Klinec.

Kljub že osvojeni medalji in vetrovni »zmedi« na moški tekmi na srednji napravi, ki je razveselila Poljake in Nemce, a pošteno razhudila tudi slovenski tabor na čelu z Anžetom Laniškom, pa ima svetovno prvenstvo tudi črno piko. Slab obisk.

Obeti boljši od dejanskega obiska

O slabem obisku svetovnega prvenstva, na katerem ob skakalnem delu potekajo tudi tekme nordijske kombinacije in teka na smučeh, se je na današnji novinarski konferenci razgovoril tudi Enzo Smrekar.

Predsednik Smučarske zveze Slovenije in prvi mož Organizacijskega komiteja Planica je spregovoril o ceni vstopnic, ki so bile usklajene z agencijami, ki potovanja na svetovno prvenstvo, prvotno zanimanje pa je bilo izjemno veliko. Smrekar meni, da razlog za slab obisk niso zgolj cene: 

»Cene so na ravni primerljivih destinacij. V rangu drugih svetovnih prvenstev. Sprejemam to, da se je položaj vmes spremenil. Draginja se je povečala, številnim ljudem je težko zaslužen evro nesmiselno dati za karkoli. Sprejmem mnenja ljudi, ki so se odločili, da je to predrago, in zaradi tega ne pridejo. 

Naše ocene in najave ter rezervacije pred začetkom so bile izjemno dobre, veste pa, da so se rezervacije začele odpovedovati. Do konca prvenstva bomo zbrali vtise, zakaj je bilo tako. Ni enega vzroka. 

Norvežani pravijo, da jim ni uspelo dobiti lokacije, kjer bi postavili tradicionalno norveško vas. Zelo smo se trudili, a nam ni uspelo. To je del navijačev. Nemcev praktično ni. Ali je vzrok to, da pred prvenstvom ni bilo rezultatov, zdaj pa jih imajo? Zakaj ni Avstrijcev? 

Eden od komentarjev Norvežana je bil, da sta lokacija prvenstva ter lokacija prenočišč in zabav predaleč. Ne vem, tako oni dojemajo. Zbrali bomo vse komentarje. Je pa dejstvo, da je navijačev manj, kot smo si želeli, in manj, kot smo pričakovali. Predvsem dnevnih iz Avstrije, Italije in Slovenije.

Pri Sloveniji bomo morali narediti analizo, ali je res težava le cena vstopnic. Po pravici povedano, nismo pričakovali veliko Slovencev na tekih in nordijski kombinaciji, ker imamo izkušnje iz preteklosti. Tudi ko je bila Anamarija Lampič, ni bilo obiska. Vsakič, ko smo organizirali tekmo v Planici, smo naredili minus.«

Pohvale za organizacijo, obžalovanje za slabim obiskom

Je bila poteza, da se šolske počitnice zaradi prostih namestitvenih kapacitet v Kranjski Gori, zgrešena? Tekmovalce so namestili izven Kranjske Gore, domači hotelirji pa so zdaj navili cene. Smrekar zdaj priznava, da je bila prestavitev šolskih počitnic dvorezen meč.

Čeprav pri Mednarodni smučarski zvezi FIS hvalijo organizacijo, tudi njen prvi mož Michel Vion pa ne skriva, da je razočaran nad številom gledalcev. Priznava, da morajo dve tretjini gledalcev tvoriti domači gledalci, a ob tem lahko zapišemo, da so cene za večino Slovencev verjetno previsoke.

Smrekar je ob tem dodal, da finančne izgube ne bo pokrivala država, ampak bodo proračun reševali na Smučarski zvezi Slovenije. Le-to pa, roko na srce, financirajo tudi podjetja v državni lasti. 

So se pa pri smučarski zvezi s 600 tisoč evri izgube soočali že v času, ko je prejšnja vlada dva tedna pred svetovnim prvenstvom v poletih zaradi koronavirusa odločila, da se tekem ne bo izpeljalo. Luknjo so pokrili pri smučarski zvezi, je dodal Smrekar.

Kljub vsemu verjame, da bo prvenstvo zaključeno s proračunsko ničlo, vseeno pa obžaluje, da ne bo finančnega presežka, ki bi ga lahko vložili v razvoj nordijskega športa.

Visoke cene gostinske ponudbe

Čeprav so se lastniki medijskih pravic pohvalili z veliko gledanostjo tekem v Nemčiji in Skandinaviji, doseg prenosov pa je presegel nedavno smučarsko prvenstvo v Franciji, slab vtis ostaja.

Ob besedah, da gre za največji športni dogodek v zgodovini Sloveniji, marsikdo zavije z očmi. Pri nas smo namreč že gostili zaključne turnirje evropskega in svetovnega prvenstva v nogometu, odbojki, košarki, rokometu in futsalu. Gre za športe, ki so v svetovnem merilu zagotovo bolj priljubljeni in popularizirani.

Nenazadnje pa se zdi, da se Slovenci vseeno bolj poistovetijo s poleti na Velikanki bratov Gorišek, ki jih v Planici tradicionalno pripravijo ob koncu sezone svetovnega pokala.

So prireditelji ob večanju draginje pretiravali s cenami? Čeprav so cene vstopnic po slabih obetih znižali, pa astronomske cene dosega spremljevalna gostinska ponudba, saj so cene na prizorišču višje tudi od tistih v središču Ljubljane.

Če to ni težava za skandinavske navijače, ki pa zaradi oddaljenosti ne tvorijo večine gledalcev, nad cenami tarnajo drugi, tudi Slovenci. Za povprečnega slovenskega navijača je pet evrov za pivo ali pa 13 evrov za burger s krompirčkom pač preveč.

Nekateri gredo pri objavah o cenah tudi korak predaleč, tako na spletu znova kroži »reciklirana« objava iz leta 2018 z burgerjem med dvema kosoma narezanega kruha.

Zbrali smo še nekaj odzivov na spletu. Gaber Keržišnik, komentator dirk MotoGP, ugotavlja, da slovenskih ljubiteljev motošporta pri obisku dirke v češkem Brnu podobno visoke cene ne ustavijo.

Kakšno je vaše mnenje o cenah na letošnjem svetovnem prvenstvu?

Komentarji (12)

Šumar (ni preverjeno)

Pravilno kaj pa si mislijo da bodo izkoriščali vse udeležence smučarskih skokov... Da vas ni sram kaj ste naredili iz smučarskih skokov...
Naprej dogovorjene (pre)visoke cene so bile pogoj za vse ponudnike gostinskih storitev... Ali boš imel zelo zelo visoko ceno... Ali pa te ne bo tukaj... Žalostno kartelno dogovarjanje cen... Je v sloveniji prepovedano....

Tomip (ni preverjeno)

Ja kartelno dogovarjanje prepovedano SAMO NA PAPIRJU drugace sploh vec ne gre v slo

In reply to by Šumar (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

takšnim šalabajzerom je treba
JEBAT MATER

In reply to by Tomip (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Vaš lastni pohlep vam je uničil Planico 2023...

pohorskisvizec

Golobček in tinca bi lahko častila vse po vrsti! On ima poln trr!Drugače pa sramota za organizatorja!

Tomip (ni preverjeno)

Naj se vprasajo kaksen folg so zeleli privabit??
Navadne smrtnike z taksnimi cenami zagotovo ne..

Tomip (ni preverjeno)

Mislim da za to sramoto bi moral nekdo odgovarjat.. to ni sramota planice ampak sramota slo

Šumar (ni preverjeno)

Pa komu lažete???
Niste si želeli obiskovalcev...
ŽELELI STE SAMO ZASLUŽEK!!!
Sram naj vas bo!!!

Ajgor1 (ni preverjeno)

Od največjega športnega dogodka v Sloveniji imata največ Italija in Avstrija. Pohlep in napuh, ki ga mora nekdo plačat. Odgvorne kazensko preganjat.
Naši tekmovalci (skakalci) na domačih tekamh svetovnega ranga tekmujejo pred praznimi tribunami. Sramota brez primere.

SLO (ni preverjeno)

Tega idiota (zagotovo z polno ritjo), kateri je nabijal cene je treba naj ostreje finančno kaznovati.
Vedno se pojavi neki nerazgledani bumbar, ki uniči prireditev.

Surfeiter (ni preverjeno)

roberto pernati pa je zelo hvalil
organizacijo ZK
no pardon
organizacijo organizatorjev

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Rola (ni preverjeno)

Na sliki vidim pleskavico v socialnem kruhu pa tega ni nikjer. Konji da jih večjih konjev ni.

Starejše novice