Foto: Jure Banfi
Zmaga na večnem derbiju je pozabljena, sta pred nedeljsko tekmo z Rogaško zagotovila Ante Šimundža in Pijus Širvys, ki je po prvem nastopu na slovenskem derbiju spregovoril tudi o tem, kako bo znova igrati pred praznimi tribunami.

Časa za veselje po zmagi na večnem derbiju ni bilo veliko, že nedelja prinaša novo preizkušnjo.

Mariborčani se bodo na domači zelenici pomerili z Slatinčani, ki se borijo za obstanek v Prvi ligi Telemach, vijoličasti pa so se z zmago v prestolnici drugouvrščeni Olimpiji približali na štiri točke prednosti.

Tudi štajerski obračun bo odigran praznem Ljudskem vrtu, v mariborskem klubu pa pristaše kluba vabijo na t.i. miting. Vsi, ki so v predprodaji že kupili vstopnico za majski večni derbi, imajo prosti vstop na južno ploščad.

Vijoličasti novo tekmo pričakujejo z dobro popotnico, s preobratom v Ljubljani so prekinili negativno tradicijo gostovanj v Stožicah, zdaj pa bodo skušali podaljšati domačo serijo. Ante Šimundža je spregovoril o posledicah derbija:

»Zadovoljni smo z izkupičkom in predstavo na derbiju. To ni bila zmaga na srečo, ampak prevlada od 25. minute pa do konca tekme. Nekaj normalnega je, da sta fizična in čustvena obremenitev na takšni tekmi visoki.

Večina, ki deluje v Mariboru, je te stvari že dala skozi, za novince pa je nekaj novega čustvena izpraznjenost. Za nas ostale je že nekaj normalnega, da se to lahko pojavi in to bomo skušali preprečiti.

Posledice derbija so boleč prst Josipa Iličića, ki pa bo verjetno ostal na ravni, ki so jo želimo. Še posebej zaradi odziva po izpahu prsta. Maks Barišić čuti nekaj utrujenosti, tudi Blaž Vrhovec se počuti v redu, danes je že treniral. Že nekaj časa ima težav s kolkom, je pa njegova priprava na tako visoki ravni, da potrebuje kratek čas za povratek. Danes je že bil v normalnem trenažnem procesu.«

Iličić izpostavil pomembno miselnega preklopa

»To je razmišljanje Nogometnega kluba Maribor, visokega profesionalizma in velikega kluba. Josip je velik nogometaš, ki je igral na najvišji možni ravni, je dal informacijo o tem, kako je potrebno razmišljati v velikem klubu,« se je Šimundža odzval na besede Josipa Iličića.

Prvi zvezdnik Maribora je po zmagi v Stožicah stopil pred novinarje in poudaril, da je potrebno hitro pozabiti na uspeh v Ljubljani in mislim usmeriti proti novi preizkušnji, ki sledi že konec tedna.

Trener vijoličastih je razkril, da sta se tudi Maks Barišić in Mark Strajnar, ki sta prvi večni derbi v karieri končala ob polčasu, s prikazanim na treningih odzvala dobro. Vse to pa je po besedah Šimundže proces, ki je v športu nekaj normalnega.

Skozi proces pa so to sezono šli tudi Slatinčani, ki so prezimili na zadnjem mestu lestvice, s precej boljšo igro v nadaljevanju sezone pa so se povzpeli do osmega mesta. Kako slatinsko pomlad vidi Šimundža?

»Sem zunanji opazovalec, ne poznam dogajanja v klubu, vendar je stvar popolnoma jasna. Pozimi so pripeljali kakovostne igralce, ki si želijo obstanka. Nogometaši, ki so igrali jeseni, verjetno niso zadovoljili kriterijev trenerja, pozimi pa je dobil karakterno kakovostnejše igralce in rezultat je tu.«

Foto: Jure Banfi

Širvys opozoril, da gre za zahtevnega nasprotnika

»Rogaška je dobra ekipa, če pogledate zadnjih deset tekem, spadajo med najboljše štiri slovenske ekipe. Pred tedni je bilo težko igrati proti njim, kasneje sem si pogledal še nekaj tekem in po zimskem premoru igrajo zelo dobro.

V nedeljo nas čaka zelo zahtevna tekma, saj ima tudi nasprotnik svoj načrt, nogometaši pa se ga držijo. Zelo zahtevno je igrati proti takšnim nasprotnikom, zato jih spoštujemo,« je nedeljski dvoboj napovedal Pijus Širvys.

Bočni branilec se je po zimski selitvi v Maribor povsem utrdil v začetni enajsterici vijoličastih, zaigral je na 11 ligaških preizkušnjah, v statistiko pa je že vpisal tri asistence.

Kako zahtevno bo po derbiju pred več kot šest tisoč gledalci znova zaigrati pred praznimi tribunami Ljudskega vrta? Litovec priznava, da ni vseeno igrati pred polnimi ali praznimi tribunami:

»Še vedno bomo slišali navijače, ki nas bodo podpirali ob stadionu. To je za nas izredno pomembno, čeprav ni enako in je vzdušje drugačno, vendar smo profesionalci in to moramo sprejeti.

Nogomet se sicer igra za gledalce, vsi želijo gledati nogomet, tudi za nas je bolje, če igramo pred polnim stadionom. Tako je bolj zahtevno, zdaj je tako kot v času epidemije koronavirusa. Ni lahko, vendar tega ne moremo spremeniti.«

Prvič okusil večni derbi

»Derbi je bil lepa izkušnja, zelo dobra tekma z odličnim nogometnim vzdušjem. Veliko je bilo navijačev, na obeh straneh, v zadovoljstvo mi je bilo, da sem lahko bil del te tekme.

Justasa Lasickasa, s katerim sva dobra prijatelja, po rdečem kartonu nisem želel še dodatno zbadati, vendar sva govorila tako pred kot po tekmi. Za nas je bilo dobro, po rdečem kartonu smo prišli do zmage, v drugem polčasu smo preobrnili tekmo.

Derbija sicer nismo začeli tako, kot želimo igrati, v drugem polčasu pa smo igrali našo igro in smo si zaslužili zmago,« se je reprezentant Litve spomnil še na zmago na derbiju z Olimpijo.

Sredina zmaga v Stožicah je bila za Maribor šele četrta gostujoča v letošnji sezoni, ob sedmih remijih pa so doslej na gostovanjih nabrali 19 točk. Precej bolj dominantni so v Ljudskem vrtu, saj so na svoji zelenici dobili kar 12 od 15 tekem.

Širvys in soigralci bodo v nedeljskem popoldnevu lovili osmo zaporedno ligaško zmago v Ljudskem vrtu, srečanje se bo pričelo ob 15. uri.

Starejše novice