Reprezentanca na evropskem prvenstvu v Büku (foto: arhiv Ptujinfo).
V ameriškem Orlandu, na golf igriščih Walt Disney World, se 27. maja pričenja svetovno prvenstvo v footgolfu, na katerem bo Slovenijo predstavljajo kar 23 tekmovalk in tekmovalcev.

Footgolf reprezentanca Slovenije se v petek odpravlja v ZDA, v Orlando, ki bo med 27. majem in 6. junijem gostil svetovno prvenstvo v footgolfu.

Prvenstvo bo potekalo na dveh velikih golf prizoriščih Walt Disney World Golf, kjer so posebej za prvenstvo pripravili kar pet igrišč za footgolf. V Orlandu bodo nastopile reprezentance z vseh celin.

Tam bo tudi slovenska izbrana vrsta, ki je svoje načrte in ambicije predstavila danes. Pred tekmovalci je 11-dnevno bojevanje za medalje, je ob začetku novinarske konference dejal Matija Brodnjak, predsednik Footgolf zveze Slovenije:

»Reprezentanca Slovenije se drugič odpravlja na svetovno prvenstvo, prvič smo bili leta 2018 v maroškem Marakešu. Sledila sta nastopa na dveh evropskih prvenstvih v Oxfordu in madžarskem Büku.

Zdaj se odpravljamo preko luže, v Disney World, ki letos obeležuje 50-letnico delovanja. Z našimi ameriškimi zanesenjaki bomo na petih vrhunsko pripravljenih igriščih vsi skupaj doživeli svetovno prvenstvo v footgolfu, ki združuje elemente golfa in nogometa.«

V Orlandu 23 slovenskih tekmovalcev

Reprezentanca Slovenije bo nastopila tako na ekipni kot individualnem tekmovanju. V Orlandu bo nastopilo okrog tisoč tekmovalcev, slovenska reprezentanca bo štela 23 članov. 

Sabina Huber in Sanda Lah Kravanja bosta nastopili v ženski konkurenci, v moški kategoriji pa bodo Slovenijo predstavljali Matija Brodnjak, Simon Detellbach, Ian Emeršič, Danilo Huber, Admir Ićanović, Dejan Novak, Aleksander Stojanović, Marko Toplak, Damijan Turk in državni prvak Uroš Krajnc

Peter Dirnbek, Robert Korošec, Vasja Kovač, Aleksander Kravanja, Nani Franc Matjašič, Dejan Obradovič, Miran Perić, Boris Šibila, Simon Sladič, Leon Suntner in Bojan Taneski bodo nastopili v razredu veteranov.

Footgolf reprezentanca Slovenije je na svetovnem prvenstvu prvič nastopila leta 2018, ko je prvenstvo gostil maroški Marakeš.

Slovenska zastava je bila leto kasneje prisotna na Match Play evropskem prvenstvu v Oxfordu, leta 2021 v pa še madžarskem termalnem centru Bük, prav tako na ekipnem evropskem prvenstvu v Match play igri. 

Slovenci so na Madžarskem dosegli deseto mesto, kar je bil za Slovenijo najboljši rezultat do takrat. V tekmi z Veliko Britanijo so zgrešili napredovanje za en sam udarec, tokrat pa verjamejo, da jim bo naklonjena tudi sreča bolj naklonjena.

Prizadevajo si, da bi footgolf postal olimpijski šport

»Pričeli smo sedem let nazaj, že v Marakešu sem bil zraven, tedaj nas je v Maroko odpotovalo pet, letos nas gre 28. Kot podpredsednik mednarodne zveze sem izredno ponosen na razvoj footgolfa v Sloveniji. 

Ogromen preskok smo naredili, ko je pričela delati dobra ekipa na zvezi, skupaj gremo naprej. Smo v zgornji polovici aktivnih članov mednarodne zveze FIFG, imamo najbolj urejene organizacijske in tekmovalne temelje, saj tekmujejo na vseh ravneh,« je dejal Aleksander Kravanja.

Kravanja, ki je eden od začetnikov footgolfa pri nas, je od lani podpredsednik FIFG, poudaril pa je, da v Orlandu računa na odličen ekipni uspeh. Prvenstvo na Floridi je doslej največji projekt v zgodovini tega športa, ki je star dobrih 15 let.

Na svetovnem prvenstvu bo nastopilo 39 držav, manjka zgolj Rusija, praktično vse države pa imajo izpolnjene vse kvote. Okrog 500 tekmovalcev bo nastopilo v moški konkurenci, več kot 120 bo tekmovalk, več kot 300 pa je tudi veteranov.

Primorec je ob tem spregovoril tudi o tem, da si FIFG prizadeva, da bi footgolf postal olimpijski šport, pri nas je Footgolf zveza Slovenije pred nekaj meseci postala članica Olimpijskega komiteja Slovenije.

Polovico sredstev prispevali sami

Damijan Turk, ki je slovensko zvezo vodil pred Matijo Brodnjakom, je kot vodja slovenske odprave v Orlando razkril, da je celoten projekt vreden okoli 90 tisoč evrov. Zveza je polovico sredstev nabrala s sponzorskimi, polovico pa z lastnimi sredstvi.

Po besedah Turka lahko visoko posežeta tako moška kot veteranska ekipa, tako v ekipni kot posamični konkurenci. Zadovoljen bi bil s prebojem med 20 najboljših veteranov in med 50 najboljših moških posameznikov, saj je, kot pravi, konkurenca izjemno huda.

S 66 leti bo najstarejši slovenski reprezentant Franc Nani Matjašič, ki priznava, da pred svetovnim prvenstvom čuti veliko motiva. Dodal je, da bo o dobri uvrstitvi odločalo veliko faktorjev, od fizične in psihične kondicije, dnevne forme in tudi kančka sreče:

»Vsi imamo veliko motivacijo in željo, da pokažemo čim boljše. Vsak sanja o visoki uvrstitvi, lagali bi, če bi trdili nasprotno. Vsak ima veliko željo, verjamem pa, da se bo vsaj nekdo od nas približal vrhu, ki nekaj pomeni. S takšno podporo, kot jo imamo s strani zveze, je vse možno.«

V Orlandu izziv tudi pogoji

Nekaj časa je z nastopom na svetovnem prvenstvu v Orlandu okleval Uroš Krajnc, a se je državni prvak in zmagovalec junijskega turnirja Slovenian Footgolf Open po premisleku odločil, da stopnjuje svojo zgodbo. 

»Lani je pri meni vse šlo kot po maslu. Odločil sem se, da se bom maksimalno posvetil lanski sezoni, ki je sanjsko uspela. Letos je tako, da fantje komaj čakamo svetovno prvenstvo, vsi smo na trnih.

Res pa je, da smo imeli nekaj težav, saj je bilo vreme ovira, da bi izvedli več treningov, dvakrat smo prestavili državno prvenstvo. Trenirali smo na mehkih terenih, upam, da nam to ne bo škodilo, saj tam pričakujemo drugačna igrišča. Pri nas so bolj trda in hitra, upam, da se bomo čim bolj privadili.

Na voljo bomo imeli dva dneva za trening, nas pa čakata tudi vročina in visoka vlaga. Upam, da nas dolgo potovanje ob časovni razliki ne bo zmedlo in bo kateri od nas tekmovalcev uresničil svoje sanje,« pravi Krajnc, ki meni, da lahko v konkurenci 500 tekmovalcev preseneti vsaj stoterica, upa da bo med njimi. 

Brodnjak je poudaril pomembnost tega, da Krajnc svojo pozitivno energijo, vnemo in čas prenaša v šport, ki ima velik potencial, saj gre za vzornika v tem športu tako na Ptuju kot v Sloveniji.

Predsednik nacionalne zveze se je ob tem zahvalil vsem sponzorjem in partnerjem, izpostavil je Šport TV, ki bo sliko s svetovnega prvenstva prenesel tudi v Slovenijo.

Komentarji (1)

Sloki (ni preverjeno)

Neki obskurni šport, nikad ćuo. V Ameriko pa jih gre celi bataljon, to ne moreš verjet.

Starejše novice