Foto: Bobo
Letošnji zaključek svetovnega pokala v Planici bo minil v znamenju slovesa Petra Prevca. Čeprav ima nekaj težav z zdravjem in bakterijsko vnetje lajša zdravi s pomočjo antibiotikov, njegov nastop ni vprašljiv.

V Nordijskem centru Planica je vse nared za zaključek letošnje sezone svetovnega pokala v smučarskih skoki.

Slovenski orli so pričakovanji pred domačimi tekmami predstavili v Železniškem muzeju Slovenskih železnic, kjer pa ni bilo Lovra Kosa in Petra Prevca. Oba imata nekaj težav z zdravjem, Prevc je namreč že v Vikersundu nastopil s pomočjo antibiotikov.

Nastop najstarejšega od bratov Prevc kljub bakterijskemu vnetju po besedah trenerja Roberta Hrgote ni ogrožen. Zmagovalec svetovnega pokala iz leta 2016 se bo v Planici poslovil od aktivne kariere smučarskega skakalca.

Od Norveške se je poslovil s poletom dolgim kar 243,5 metrov, sodniki pa so mu namenili kar tri ocene 20. Z odličnim poletom je navdušil tudi trenerja Hrgoto, ki izpostavlja sproščenost in neobremenjenost svojega najstarejšega varovanca:

»Če želiš na zmagovalni oder, se ti mora marsikaj poklopiti, Petru se na srečo po tisti uradni naznanitvi marsikaj je. Predvsem mislim glede sproščenosti in neobremenjenosti, vemo pa, da to v skokih največ šteje. Želeli smo si enih stopničk, zdaj pa smo že požrešni z zmago. Kje je to lepše storiti kot v Planici.«

Letalnico bo prvi preizkusil domačin Rok Tarman

Dolina pod Poncami bo prvim poletom priča na sredinem preizkusu letalnice, prvi poleti so načrtovani ob 10. uri. Že petič se bo po smučini kot prvi spustil Rok Tarman, ki mu je ta čast prvič pripadla leta 2019 in vse do lani, ko je kot prvi poletel Bor Pavlovčič, ki je tedaj sklenil kariero.

Tokratni preizkus bo imel nekaj dodatne zahtevnosti, saj bo 26-letni domačin kot prvi preizkusil novo zaletno smučino. Tarman priznava, da je to dodaten izziv, vendar se bo potrudil po najboljših močeh. Listo predskakalcev sestavlja 31 fantov, ob treh Avstrijcih so ostali Slovenci.

Tekmovalni del se bo pričel s četrtkovimi kvalifikacijami, predvidoma ob 10. uri, še prej bodo izvedli dve seriji trening skokov. Nastop na petkovimi tekmi bo lovila deveterica Slovencev, ob Petru Prevcu še Anže Lanišek, Timi Zajc, Lovro Kos, Domen Prevc, Žak Mogel, Žiga Jelar, Maks Bartolj in Matija Vidic.

V soboto bo na sporedu ekipna tekma, v nedeljo pa še zaključek sezone z najboljšimi 30 tekmovalci v skupnem seštevku. Med njimi je peterica Slovencev, ki bodo v boju z Nemci lovili čim več točk za preboj na drugo mesto pokala narodov.

Foto: Bobo
Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Hrgota zadovoljen s sezono

»Mislim pa, da smo lahko zadovoljni z rezultati. Svetovno prvenstvo v poletih je bilo uspešno, novoletna turneja pa ostaja glavna želja. Če bo zaključek v Planici tak, kot je bila sezona, mislim, da bomo lahko kar zadovoljni,« pred zadnjimi tekmami sezone še pravi Hrgota.

Trener slovenske reprezentance verjame, da lahko v Planici daleč letijo Peter in Domen Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos pa tudi Žiga Jelar, medtem ko je za Anžeta Laniška dejal, da se po poškodbi težko že tako hitro vrne na najvišjo raven.

Lanišek je lani na zadnji tekmi sezone osvojil drugo mesto, številčno občinstvo pa je slavilo zmago Timija Zajca. Triindvajsetletni Štajerec pred poleti v domači Planici ne skriva, da si želi boljših rezultatov kot na Norveškem:

»Upam, da bo lažje kot na Norveškem, kjer sem se trudil, da steče. Mislim, da sem še dovolj spočit, da lahko zdržim na visoki ravni, da še kaj iztržim.«

Foto: Bobo

Peter se bo poslovil, Nika bo dvignila kristalni globus

»Za planiški vikend posebna motivacija ni potrebna. Vsi jo že komaj čakamo, veselimo se poletov tu. Upam, da bo vreme v redu in potem se ni kaj za pritoževati,« pa planiški vikend napoveduje Domen Prevc. Tokratni zaključek sezone bo za družino Prevc nekaj posebnega.

Ne le, da se bo Peter v nedeljo poslovil od karavane smučarskih skokov, že četrtek bo postregel s prvim slavjem. Nika Prevc bo namreč po finalni tekmi na srednji skakalnici dvignila kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Organizatorji so veseli in ponosni, da se bo to zgodilo v Planici, poudarja Tomaž Šušteršič, generalni sekretar OK Planica. Snega je na obeh skakalnicah dovolj, preventivno so ga ta teden navozili še približno za 30 tovornjakov.

Letos obeležujejo 90-letnico Planice, vedno pa tli želja planiških delavcev po novem rekordu, je dejal Šušteršič in dodal, naj se zgodi, če bo le varno. Vstopnice so še na voljo, prizorišče je pripravljeno na sprejem do 35.000 gledalcev, nekaj vstopnic pa so zadržali za obiskovalce iz tujine. Za Slovence velja, naj si vstopnice zagotovijo čim prej.

V logističnem smislu sta v teku akciji »Gremo z vlakom v Planico«, posebne bonitetete pa boste imeli, če si boste delili prevoz z avtomobilom. 

Starejše novice