Tudi za najboljše so stopnice lahko peklenske (foto: Marko Pigac).
Tradicionalni tek po 454 stopnicah, kolikor jih vodi na Kalvarijo, bo Univerzitetna športna zveza Maribor, ki že več desetletij deluje pod sloganom Zdrava zabava, tudi letos izpeljala.

V lanski korona sezoni, tik pred jesenskim 'lockdownom', so se organizatorji zaradi okoliščin odločili, da bo dogodek podnevi.

Letos se 12. Seltronov nočni tek po stopnicah na Kalvarijo vrača v podobi, kot smo ga vajeni – stopnice se bodo kopale v soju luči in svetlobnih efektov, ki jih je možno občudovati tudi iz Pohorja na drugi strani mesta.

Že dvanajst let brezplačno

Mariborčani dobro poznajo dogodke Zdrave zabave, ki so za udeležence brezplačne, saj so namenjene promociji zdravega načina življenja in predvsem poživitvi mestnega dogajanja. 

12. Seltronov nočni tek po stopnicah na Kalvarijo bo v petek, 15. oktobra 2021, od 17.30 naprej.

Kalvarija je hrib na severni strani mesta in stopnice predstavljajo dober vadbeni poligon mnogim rekreativcem in profesionalcem. Sicer veljajo za »peklenske«, vendar organizatorji pravijo, da je važno sodelovati in ne zmagati, zato jih lahko premagate v lastnem tempu.

Na dogodek se je treba predhodno prijaviti preko te spletne strani, ob prevzemu startnih številk pa velja poseben, časovno razporejen režim.

»Tekači startajo eden za drugim po stopnicah s kratkim časovnim razmikom, kategorija je le ženska in moška ter tri različne otroške,« pove Klemen Tasič, vodja projekta pri Zdravi zabavi. »Otroci tečejo v treh starostnih kategorijah – mini kalvarček, kalvarček ter senior kalvarček, njihova prisotnost pa dogodku vsekakor doda tisto hudomušno noto, ki je v teh časih še posebej dobrodošla,« še doda. 

Vsak je zmagovalec

Kranjčan Matjaž Mikloša ima že štiri zmage na dogodku, njegov rekord je neverjetnih 1:44, je na dogodek že prijavljen. Mu bo uspelo tudi tokrat?

Lanski zmagovalec, Avstrijec Cristof Grossegger, ki je dosegel čas 1:49,33 - udeležbe zaenkrat še ni potrdil. Organizatorji pa poudarjajo – vsak, ki pride do vrha, je zmagovalec, ne glede na čas. Tudi zato vsak udeleženec prejme spominsko medaljo in pa darilo. 

Prireditev se začne v petek, 15. oktobra, ob 17.30, ko bo start otroških tekov. Zaradi lažje izvedbe dogodka ob spoštovanju ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom so prijave izključno možne preko spletnega obrazca.

Prijavnine sicer ni, nagrajen bo prav vsak udeleženec. Start otroških tekov bo ob 17.30, vsi ostali se bodo na »štenge«, kot jim pravijo domačini, podali ob 19.00. 

Posebni pogoji za udeležence

Zaradi specifične situacije bo letošnji tek izveden pod posebnimi pogoji. Kot povsod velja, organizatorji pozivajo udeležence, da se prireditve udeležijo le zdravi posamezniki s PCT pogojem. 

Lanski rezultati

Ženske: 

1. Martina Potrč 2:31,98
2. Špela Jelovčan 2:45,32
3. Valentina Videčnikn 3:04,21

Moški: 
1. Cristof Grossegger 1:49,33
2. Martin Hock 2:02,52
3. Uroš Pinter 2:03,68

Starejše novice