Slika je simbolična (foto: Bobo).
Praznik slovenskega kolesarstva, ko se slovenski kolesarji med seboj pomerijo za naslov državnega prvaka v cestni dirki, bo to nedeljo potekal v Mariboru. Zaradi tega bodo zaprte številne ceste.

Sezona 2022 se je začela z izjemnimi uspehi naših kolesarjev. Tadej Pogačar, ki bo sicer državno prvenstvo zaradi prihajajoče dirke po Franciji izpustil, je med drugim postavil nov mejnik v svetu kolesarstva, saj je prvi, ki je na svetovni kolesarski lestvici zbral več kot šest tisoč točk, letošnjega marca je še drugič zapovrstjo zmagal dirko od Tirenskega do Jadranskega morja, osvojil pa je tudi dirko Strade Bianche in dirko po Sloveniji.

Na drugi strani je letos Primož Roglič, ki bo sicer tako kot Pogačar sicer tekmovanje v Mariboru izpustil, osvojil prestižno dirko Pariz - Nica, Matej Mohorič je zmagal na kolesarski dirki Milano - Sanremo, sijajne uspehe pa nizajo tudi Luka Mezgec, Jan Polanc in Jan Tratnik.

Tako bo Maribor postal dobra priložnost, da na slovenskih cestah na delu vidimo naše kolesarske šampione, gostil bo namreč državno prvenstvo v cestni dirki.

Maribor bo okronal novega kolesarskega prvaka

Pod organizacijo Kolesarske zveze Slovenije in s sodelovanjem s Kolesarskim društvom Branik ter Olimpijskim festivalom evropske mladine Maribor, se bodo kolesarji v nedeljo, 26. junija 2022, pomerili na cestni dirki za naslov državnega prvaka

»Za Maribor smo se letos odločili z željo, da povečamo zanimanje za kolesarstvo tudi na Štajerskem. Poleg tega pa gre tudi za skupno sodelovanje z organizatorji oziroma Olimpijskim festivalom evropske mladine Maribor, eno leto do začetka. Dogodek bo služil tudi kot generalka za organiziranje dogodka naslednje leto,« so za Mariborinfo razložili pri Kolesarski zvezi Slovenije.

Vir: Kolesarska zveza Slovenije

Začetek in konec 16,6 kilometra dolgega kroga pri Ljudskem vrtu

Tekmovanje bo potekalo v različnih kategorijah, od mlajših pa vse do članske v elitni konkurenci. Za naslov državne prvakinje se bodo potegovala tudi dekleta.

Pri tem bo šlo za krožno dirko s 16,6 kilometra dolgim krogom in 160 metrov višinske razlike. Kolesarje čaka tudi kratek, a strm vzpon na Rošpoh sredi krožne trase. Skupaj bodo člani odpeljali 167 kilometrov oziroma deset krogov (1600 višinskih metrov), ženske pa šest krogov oziroma 100 kilometrov in 960 višinskih metrov.

Start in cilj bosta pri stadionu Ljudski vrt, kolesarji pa bodo od tam zavili na Mladinsko ulico, Partizansko cesto, vse do Dolnje Počehove, Kozjaka nad Pesnico, Kamnice in od tam do Ljudskega vrta.

»S tem se bo še povečala atraktivnost same dirke, saj bodo kolesarji večkrat zapeljali mimo startno-ciljne arene, ki bo osrednje prizorišče dogodka,« razlagajo organizatorji.

Članice se bodo s starta pognale ob 10.30, v cilju bodo po nekaj manj kot treh urah. Člani bodo nastopili ob 14.30. Najboljši bodo v cilju nekaj pred 19. uro.

Vir: Kolesarska zveza Slovenije

Kdo bo nasledil Mohoriča, Polanca in Eugenio Bujak?

Državno prvenstvo Slovenije v cestni kolesarski dirki je sicer najprestižnejša enodnevna kolesarska dirka v Sloveniji, ki poteka od leta 1991.

Tekmovalci pri tem tekmujejo v različnih kategorijah, in sicer moški v kategorijah člani (Elite), mlajši člani (U23), starejši mladinci, mlajši mladinci, ženske pa v kategoriji članice (Elite), mlajše članice in starejše mladinke.

Lanskoletno prvenstvo je gostil Koper, državni prvak pa je postal Matej Mohorič, drugo mesto je zasedel Jan Polanc, tretje pa Luka Mezgec. Pri ženskah je slavila Eugenia Bujak, za katero sta se zvrstili Urša Pintar in Špela Kern.

Za nedeljske cestne preizkušnje je za zdaj prijavljenih okoli 110 kolesarjev in kolesark, a bo do nedelje teh še nekaj več.

Največja Mohoričeva tekmeca bosta tudi tokrat Mezgec in Polanc, a bo imel branilec naslova pri Bahrainu sijajno podporo v Tratniku, tretjem z dirke po Sloveniji Domnu Novaku in novopečenem profesionalcu Matevžu Govekarju

Ceste bodo zaprte že dan prej

Na Mestni občini Maribor so pred nedeljsko dirko sporočili, da je predvidena ura prvega starta ob 8.30, medtem ko bo cilj zadnjega kolesarja okoli 18.45.

Prav tako so sporočili natančno traso dirke. Tako bo tako potekala od starta pri Ljudskem vrtu – desno in ravno v smeri Maistrova ulica, Kopitarjeva ulica - levo na Partizansko cesto, Šentiljska cesta - levo smer Doljna Počehova, Rošpoh - levo smer Kozjak nad Pesnico, Rošpoh del – naravnost smer Kamnica, Kamnica – levo smer Raški Dol, Kalvarija – naravnost smer Mladinska ulica - cilj.

Na celotni trasi proge se bodo v času dirke s strani policije izvajale kratkotrajne premične zapore do 30 minut, razen popolne zapore prometa, ki bo:

  • 25. junija od 18. do 20. ure in 26. junija od 5. ure do 22. ure:
  • Mladinska ulica na odseku od Vrbanske ceste do Strossmayerjeve ulice – vozišče in parkirišča,
  • obvoz motornega prometa na relaciji: Vrbanska - Gosposvetska - Strossmayerjeva - Mladinska in obratno,
  • 25. junija od 23. ure do 22. ure dne 26. junija:
  • Kajuhova ulica na odseku od Mladinske ulice do Gregorčičeve ulice – vozišče in parkirišča,
  • Gregorčičeva ulica na odseku od Prežihove do Strossmayerjeve – vozišče in parkirišča (razen za parkirna mesta invalidov)

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice