Foto: Jure Banfi
Drugoligaški nogomet se po treh desetletjih vrača v Slovensko Bistrico, Franc Fridl, strateg rdečih, pa verjame, da lahko mlada igralska zasedba drugoligaških ritmih pleše več kot zgolj eno sezono.

Slovenski klubi v tem tednu niso bili uspešni v mednarodnih tekmovanjih, konec tedna pa se pozornost znova seli na domača igrišča. Danes se pričenja nova sezona 2. SNL.

V drugem razredu slovenskega nogometa bodo v letošnji sezoni tekmovali tudi Bistričani, ki so si napredovanje prislužili s slavjem v 3. SNL vzhod. Drugoligaški nogomet se v mesto pod Pohorjem vrača po treh desetletjih.

V Slovenski Bistrici so s postopnim napredkom splezali do drugoligaške druščine, ki ponuja nove izzive. Štajerci so prepričani, da jim bodo kos, čeprav bo novi strateg Franc Fridl razpolagal z izjemno mladim moštvom.

Naslednik Simona Dvoršaka, ki je po uspešni sezoni sprejel vabilo iz v Velenja, je pričakovanja pred pričetkom sezone 2022/23 in sobotnim gostovanjem v Dekanih strnil za Mariborinfo.

Čimprej zagotoviti obstanek

»Glede na to, da smo novinci v ligi, želimo ohraniti drugoligaški status. V prvi vrsti si želimo, da nimamo večjih težav z obstankom, želimo si sredine lestvice, da si čimhitreje zagotovimo mirno pot. 

Liga je težka, kakovostna in iz leta v leto boljša. Dobro se bomo morali potruditi, saj so vsi klubi ambiciozni. Prepričan sem, da bo težje kot prejšnja leta,« uvodoma opozarja Franc Fridl.

Štajerec, ki je pred dobrim tednom dočakal abrahama, zagotovo ne govori v prazno, saj dobro pozna 2. SNL. Nazadnje je v drugoligaški konkurenci vodil Dravo, pred tem pa je deloval tudi na klopi Rogaške, Nafte in Mure.

V Slovenski Bistrici vodi izjemno mlado igralsko zasedbo, ki je to poletje nekaj dni preživela tudi na Rogli. Tam so rdeči remizirali z Dobljani. Pred tem so tesno klonili v Beltincih, izgubili pa so še s Celjem in Kecskemetijem:

»Na Rogli smo želeli predvsem povezati igralce, saj imamo dokaj novo ekipo. Trenirali smo dvakrat dnevno, kar je v tej fazi priprav zelo pomembno. Verjamem, da so priprave v celoti uspele.«

V dresu Bistrice se bo kalil najboljši strelec mladinske lige

V Slovenski Bistrici so po selitvi med drugoligaše pošteno spremenili ekipo. S Fridlom so v preteklosti že sodelovali Rok Pirtovšek, Lan Vunderl, Fran Šlamberger in Jaka Korošec.

Celjani so na kaljenje v drugoligaški nogomet odstopali pravcati paket mladih upov. Stian Džumhur je nekaj drugoligaške kilometrine nabral v Beltincih, novinci v članskem nogometu pa so Nejc Klašnja, Mateo Koprivc, Anej Kujovič, Nedim Ljubijankić in Tai Matea Panić.

Slednji je bil v minuli sezoni z 29 goli najboljši strelec mladinske lige, v Slovenski Bistrici pa se mu je pridružil tudi starejši brat Vanja Panić, ki je v preteklosti igral za mlajše selekcije Crvene zvezde.

Med izkušenejše nogometaše lahko uvrstimo hrvaškega novinca Nika Havelko, ki je v drugi hrvaški ligi zbral 40 nastopov in dosegel osem zadetkov, vezist pa je nekaj minut v dresu Slaven Belupa zbral tudi med tamkajšnjimi prvoligaši.

»Biti moramo potrpežljivi, saj so to mladi igralci, ki šele dobro spoznavajo članski nogomet. Pričakujemo tudi precej nihanj v igri. 

Dobili bodo priložnost, ob meri potrpežljivosti pa premorejo tudi kakovost, ki jo bomo skušali dokazati tekom sezone,« o novincih pravi Fridl.

Ne želijo se zgolj braniti

Štajerska zasedba je bila v 3. SNL vzhod praktično vselej v vlogi favorita, v drugoligaški konkurenci pa jo vsaj sprva čaka drugačna vloga. Kakšno igro bodo gojili mladi Bistričani?

»Druga liga je zahtevnejša, predvsem pa agresivnejša, večja je tudi dinamika igre. Skozi celotne priprave smo se pripravljali predvsem na to, tudi z nasprotniki na tekmah smo težili k temu, da so višje ranga in kakovosti. 

Igra bo odvisna od vsake tekme posebej, vsekakor pa si ne želimo biti celoten čas v podrejenem položaju, zato bomo gojili tudi svojo igro, ki bo bazirala na dinamiki in agresivnosti. Vsi si želimo, da dosežemo gol več od nasprotnika, ne želimo pa biti zaprti in se zgolj braniti. 

Poskušali bomo tudi z napadalnim nogometom, seveda pa bo to odvisno od vsake tekme posebej, saj v ligi najdemo tudi nekaj ekip, ki so s svojimi ambicijami že na določeni prvoligaški ravni. Zaradi tega bo potrebnega tudi nekaj prilagajanja,« odgovarja strateg rdečih.

V soboto na Primorsko

»Tudi Jadran je precej spremenil moštvo, vendar gre za izkušeno drugoligaško ekipo, saj klub že nekaj let igra v drugi ligi. Vemo, kako je v Dekanih, nekaj pritiska bo tudi s strani domačih navijačev. 

To bo za nas prva tekma, ki jo bomo skušali odigrati čimbolj mirno, torej da ne podležemo pritisku dekanskega igrišča in skušamo vsiliti svojo igro,« pred gostovanjem v slovenski Istri sporoča Fridl.

Kot že zapisano, je nekdanji nogometaš številnih prvoligaških klubov, tudi Maribora, Mure in Olimpije, to poletje na klopi nasledil Simona Dvoršaka, Bistrici pa je leto poprej zaprl drugoligaška vrata.

Rogaška je v zadnjem krogu sezone 2021/22 v Slovenski Bistrici dobila obračun za vrh 3. SNL vzhod, z zmago preskočila Bistričane in se vrnila med drugoligaše.

»Moram povedati, da se zelo malo govori o tej tekmi, kar je tudi prav. Pričeli smo novo obdobje, to pa je pozabljeno, zato s tem ni bilo težav,« Fridl odgovarja na naše vprašanje, kako so ga leto po tej tekmi sprejeli v Slovenski Bistrici.

Bo prekaljeni strateg v mestu pod pohorskimi hribi spisal uspešno drugoligaško zgodbo?

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pohorčan (nepreverjen)

Kaj bo tote Franček - Piromanček???? Pa neki Đžumbuhar?????

Starejše novice