Foto: Niko Časar
Vijoličasti so enotedensko bivanje na prekmurski ravnici zaključili s tekmo proti CSKA 1948. Damir Krznar je po osrednjem delu priprav spregovoril o kadrovanju, beseda je stekla o posameznikih, tudi o Soudaniju, Skuki in mlademu Horvatu.

Nogometaši Maribora so se po tekmi s CSKA 1948, tretjo ekipo bolgarskega prvenstva, poslovili od Prekmurja.

Enotedensko bivanje v Moravskih Toplicah je predstavljalo osrednji del priprav na novo sezono, v kateri klub iz Ljudskega vrta meri višje od to pomlad osvojenega tretjega mesta.

Čvrst spopad z Bolgari, ki so prevladovali predvsem v uvodu srečanja, je izpostavil nekaj slabosti pa tudi nekaj dobrega. S tem se je strinjal tudi Damir Krznar:

»Za nami je borbena tekma in to me veseli. Nasprotnik je bil agresiven, pokrival je tesno, kar nas čaka tudi v Evropi, to je bil dober test. Na začetku tekme se v tem nismo ravno znašli, morda nam je malce spodletelo v ideji, kako se izogniti pritiska igralec na igralca. 

Vesel sem, da smo vzdržali v dvobojih in smo na agresivnost odgovorili z enako mero. Vse skupaj je bilo zadovoljujoče, glede na fazo priprav in vidno utrujenost.«

Zadovoljen, da je večina novincev že z ekipo

»Minutažo novincev smo odmerili glede na stanje, testiranja in čas, ki so ga preživeli z nami. Bilo bi tveganje, če bi Utsaki Urata, ki še čuti posledice časovne razlike in v zadnjem obdobju ni dela, in Marko Kolar odigrala več kot 30 minut. Za Kolarja smo želeli, da se v te pol ure poveže z ekipo. 

Mark Strajnar je bil morda nekoliko preobremenjen, vendar je bilo to prav zaradi Urate. Novinci so tisto, kar smo iskali, zagotovo pa potrebujejo še čas, da se povezejo z moštvom. Izpolnjujejo pa prve zahteve,« je Krznar dejal o novih močeh.

Krznar bi si ob pričakovanem odhodu Žana Vipotnika - treningom se bo pridružil v četrtek, ko bo moštvo po dveh prostih dneh nadaljevalo s pripravami - bi si želel še tretjega napadalca, čeprav priznava, da to vlogo dobro opravlja Arnel Jakupović

Xhuliano Skuka je izpustil tekmo z Bolgari, saj so testi pokazali, da še ni nared, zato Krznar ni želel tvegati poškodbe, bi pa lahko nastopil že na naslednji tekmi. Kot je dodal, je zvezna vrsta z vrnitvijo Marka Božića, ki lahko zasede tri položaje, dobro popolnjena.

Strateg Maribora je zadovoljen z doslej opravljenim v poletnem prestopnem obdobju, saj se je Štajercem v zgodnji fazi priprav pridružilo že sedem novincev. Priznava, da nadaljnjih sprememb ne bo več veliko:

»To je zelo pomembno. V prvi fazi, v desetih dneh priprav, ko še ni tekem, je potrebno osvojiti določene stvari. Ko si tekme sledijo vsaki tretji, četrti dan, je težko kaj storiti v taktičnem delu. 

Prav zato je pomembno, da se nam novinci pridružijo čim prej. Odlično je, da nam je to uspelo. Ekipa je blizu zaključenemu, morda še en igralec, si pa ne želim, da kdo odide.«

Soudani potrjuje, da bo dodana vrednost

»Ker gre za nogometaša, s katerim smo že delali, smo ga spremljali tudi v Savdski Arabiji, z njim je igral tudi Antolić. Tudi med prejšnjo sezono sem pogledal nekaj tekem ter videl, da glede želje, volje in teka ni veliko izgubil. 

Nasprotno, tudi v tej ligi, ki je izredno hitro, je izgledal igralsko zelo dobro. Bil sem srečen zanj. Vem, da ni več najmlajši in to marsikomu izpade čudno, vendar se nogometaši delijo na dobre in slabe. 

Nihče ne bi bil srečnejši od mene, če bi imel deset, 15 mladih, ali... Tudi mladi so zdaj z nami, nekateri so dobili priložnost, vendar na njih ne gledam kot mlade, ampak tiste, ki nekaj dajo ali pa ne dajo ekipi,« je Hrvat dejal o strelcu izenačujočega zadetka.

Hilal Soudani je zadel še na drugi zaporedni tekmi, saj je pred dnevi zadel tudi v dvoboju z Makedonijo GP. Alžirec je tudi na beltinski zelenici dokazal, da bo dodana vrednost moštvu vijoličastih.

Ob novih pravilih, ko bo moral tekme državnega prvenstva pričeti tudi slovenski nogometaš do 21 let, nase opozarjajo tudi mlajši upi. V drugem polčasu so zaigrali Tine Čuk, Marcel Lorber in visokorasli Brin Horvat. Zadnjega je pohvalil tudi Krznar: 

»Potrebujemo igralce, ki lahko igrajo za selekcijo do 21 let, zato resno računamo tudi na njih. Nerad govorim o posameznikih, vendar so pokazali, da so lahko konkurenti za mesto v ekipi. 

Če Antolin in Strajnar ne bosta mogla nastopiti, lahko to mesto zapolnijo tudi Horvat, Lorber in Čuk. Morda ni korektno proti drugim, vendar bom izpostavil Horvata, ki je ugodno presenečenje priprav.«

Opozarja na malteško nevarnost

Vse bližje je tudi prva uradna preizkušnja. Malteška Birkirkara bo v evropskih tekmovanjih še tretjič stala nasproti Maribora, 50-letni strokovnjak pa opozarja, da je pred njegovo zasedbo tekmec, ki ga je potrebno spoštovati.

»O Birkirkari razmišljamo zelo resno, saj ni delala težav zgolj Mariboru. Tudi Olimpija je v minuli sezoni igrala z njimi, napredovala je šele po enajstmetrovkah. 

Če potegnemo vzporednice, bomo morali biti že v prvem krogu izredno agresivni in resni, morali bomo biti prava ekipa, da bomo lahko iskali napredovanje,« svari Krznar.

Mariborski štab bo prvega evropskega nasprotnika v pripravi na tekmo spremljal v živo in se na Malti prepričal tudi o stanju igrišča z umetno travnato površino, na katerem bo odigran evropski obračun.

Štajerci bodo do pričetka kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige odigral še dve pripravljalni tekmi, dvoboj s hrvaškim Varaždinom pa bo predstavljal generalko pred prvo uradno preizkušnjo.

Krznar ne skriva, da si želi nasprotnika, ki bi zaigral s trojico v zadnji vrsti, saj v tem sistemu igrajo tudi Maltežani.

Starejše novice