Foto: Jure Banfi
Na sodniške zadeve nimamo vpliva, je pred jutrišnjim derbijem poudaril Ante Šimundža, Jan Repas pa je pristavil, da ima derbi ne glede na uvrstitev rivalov vselej poseben status. Kakšen razplet napovedujete?

Šest tekem pred koncem prvenstva ju loči sedem točk, kakšna bo razlika med rivaloma po tretjem derbiju v letošnji sezoni.

Sredi marca, ko so bile odigrane tekme 26. kroga Prve lige Telemach, je prednost dobila prenova zelenice v Stožicah, zato bo večni derbi Olimpije in Maribora odigran z enomesečno »zamudo«.

Rivala iz Ljubljane in Maribora se bosta v končnici letošnje sezone srečala še dvakrat, v predzadnjem krogu prvenstva še v Ljudskem vrtu. Kakšen je utrip v mariborski slačilnici pred jutrišnjim gostovanjem v Stožicah? Derbi je napovedal Jan Repas:

»Pred nami je težka tekma proti zahtevnemu nasprotniku. Raje igram v trenutnem vremenu kot pa v vročini. Olimpija je pred nami na lestvici, smo ji za petami. Pogledal sem si zadnjo tekmo, pričakujemo težko preizkušnjo. Olimpija ima zelo dobre posameznike, zato je lahko zelo zahtevno.«

Jesenski obračun v Ljubljani so dobili zmaji, Štajerci pa so z udarnim odprtjem slavili v Ljudskem vrtu, ko je dvakrat zadel tudi Jan. Bodo vijoličasti v sredo prekinili zmagovalni post v Stožicah? Olimpijo so v prestolnici nazadnje premagali septembra 2019.

Derbi je še vedno nekaj posebnega

»Tekmo lahko odločijo posamezniki, tako se je pri njih zgodilo na zadnji tekmi. Res pa je, da dobro izgledamo, smo v želeni smeri. Nakazali smo, kakšni želimo biti čez pol leta.

Gremo tekmo po tekmo, vemo, kaj je naš cilj, si pa obe ekipi želita zmage. Osredotočeni smo na svojo igro, bo pa potrebno zmagati, če se želimo približati drugemu mestu,« je poudaril vezist Maribora.

Starejši od bratov Repas je kot najbolj vročega posameznika Olimpije izpostavil Raula Florucza, ki je na zadnji tekmi v Domžalah zadel dvakrat. Nevarnost po mnenju Jana Repasa preti z obeh krilnih položajev in iz zvezne vrste.

Pred zaostalim derbijem sicer ni čutiti večjega medijskega in navijaškega pompa, kako pa ta utrip čutijo v mariborski zasedbi?

»Morda je tako zato, ker nismo tako blizu prvemu mestu. Morda je zaradi tega to izplahnelo, vendar je za nas igralce vsak derbi poseben, ne glede na to, če se za kaj boriš ali pa ne.

Derbi je derbi, resda zdaj ne za prvo mesto, vendar vemo, kaj prinaša, še posebej navijačem. Ne spomnim se, kdaj smo nazadnje zmagali v Stožicah in to je morda nekakšen dodaten motiv.«

Foto: Jure Banfi

Sezono zaključiti v spomladanskem ritmu

»Drugače je, če prvenstvo končaš na drugem ali tretjem mestu. Če želimo priti do drugega mesta, bo potrebno zmagati oba derbija, Olimpija pa bo moralo še 'kiksati'.

Osredotočeni smo nase, sezono želimo zaključiti v spomladanskem ritmu, tako želimo nadaljevati. Videli bomo, če bo to dovolj,« se je proti zaključku sezone ozrl nekdanji nogometaš Domžal in francoskega Caena.

Sedemindvajsetletnik se ne želi pretirano ukvarjati s sodniki - derbi bo sodil Martin Matoša iz Loga pri Brezovici, sicer član DNŠ Ljubljana - in njihovimi odločitvami na zadnji tekmi v Šiški.

Ekipa se skuša osredotočiti na igro, poudarja Repas, ki se je strinjal, da po vzoru s Hrvaške, Grčije in drugih držav ne bi bilo slabo razmisliti tudi o sodnikih iz tujine. Repas je sicer vlogo favorita prepustil Olimpiji:

»So pred nami na lestvici, v tem smislu so v psihološki prednosti. Kot sem že dejal, ne vem, kdaj smo nazadnje zmagali v Stožicah. V tekmo gremo skromno, tam smo osvojili malo točk.«

Uvrstitev in forma na derbiju ne štejejo veliko

»Nimamo vpliva na to, v kakšnem vremenu bo odigran derbi, na to se bomo prilagodili. Kar se tiče pa priprav, so bile kratke. Analizirali smo prejšnjo tekmo, bili smo pozitivni glede predstave.

V derbiju želimo nadaljevati smer, po kateri gremo, so pa derbiji vedno derbiji, ne glede na uvrstitev klubov in trenutno formo. Zgodovina se na derbijih pozabi,« je derbi v Stožicah napovedal Ante Šimundža.

Andraž Žinič ima nekaj želodčnih težav, je razkril Šimundža in dodal, da so ostali na razpolago, z izjemo tistih, ki so poškodovani že dlje časa. Kakšen je trenerjev pogled glede tekmeca?

»Prva nevarnost je ta, da Olimpija igra doma. Verjamem, da bodo tribune dobro zapolnjene. Je pa res, da je včasih v Ljubljani nepričakovano poln ali nepričakovano prazen. Želim si nogometne kulise.

Olimpija ima svojo kakovost, tako kolektivno kot individualno. Morda zaradi individualne kakovosti na trenutke delujejo, kot da niso kolektivni, vendar imajo svoje principe in način igre, kako in kaj.

Imamo pa tudi mi svojo kakovost in računico, zato verjamem, da bomo lahko odgovorili na zahteve derbija.«

Foto: Jure Banfi

O sodniški tematiki

»Imamo vpliv na to, kdo bo sodil? Sprejeli smo to odločitev, spoštujemo jo in tako se bomo tudi podali v tekmo,« se je Šimundža odzval na vprašanje o delegiranem sodniku, a je v isti sapi dodal, da ne odloča o tem in prav zato glede tega ne želi trošiti energije.

Strinjal se je s tem, da bi bilo verjetno najbolje, če derbije sodijo najboljši sodniki, ne glede na njihovo lokacijo. Trenutno sta najboljša slovenska sodnika Ljubljančan Rade Obrenović in Mariborčan Slavko Vinčić, a na to, kot že zapisano, nima vpliva.

Tudi Šimundža je včeraj prisluhnil besedam Damirja Skomine, ki je potrdil, da je bil Maribor v Šiški oškodovan in se VAR sistem ne bi smel vmešati v razveljavitev zadekta Maksa Barišića. To je dobra informacija za vse, ki želijo, da bi bil nogomet v Sloveniji boljši, je poudaril strateg Maribora.

Jeze ali olajšanja po razlagi Skomine ni čutil, si pa Šimundža želi več odkritih in konstruktivnih pogovorov s sodniki, da bi bili tudi oni boljši na prihajajočih tekmah.

Starejše novice