Znanstvena fantastika? Ne, na cestah med Šentiljem, Mariborom in Lendavo bo prav zares potekalo čezmejno testiranje električne, avtonomne in povezane mobilnosti.

Upravljavci avtocest iz Avstrije, Madžarske in Slovenije naj bi kmalu začeli sodelovati pri projektu, v okviru katerega bodo vzpostavili poseben meddržavni avtocestni koridor, ki bo opremljen za testiranje inteligentnih transportnih sistemov.

S tehnološko opremo bodo na sodelujočih avtocestah med drugim vzpostavili tudi brezžično omrežje pete generacije, pišejo Finance. Delovanje platforme za testiranje električnih, avtonomnih in povezanih vozil bo torej omogočala tehnologija 5G.

Del avtocestnega krožnega koridorja se bo, kot že omenjeno, nahajal na slovenskem ozemlju, predvidoma se bo pri nas vil vse od avstrijske meje pri Šentilju pa do madžarske meje pri Lendavi.

Načrtovani projekt sta na konferenci Premikamo Slovenijo 2.0 minuli torek podrobneje predstavila Daniel Avdagič iz ljubljanskega podjetja AV Living Lab in Jost Bernasch iz graškega ALP.Lab.

Testi že kmalu, na prava samovozeča vozila bo treba počakati

Gre pravzaprav za edinstveno meddržavno partnerstvo v svetovnem merilu. K projektu in vzpostavitvi testne regije so pristopili slovenski Dars, ASFiNAG iz Avstrije ter Magyar Közút iz Madžarske in že prihodnje leto si bodo prizadevali za evropska sredstva.

Vendar pa ne pričakujte, da bodo s tem naše ceste nenadoma zasuli avtomobili brez voznika. V praksi bodo pristojni zgolj izgradili infrastrukturo, ki bo omogočala komunikacijo z vozili in preizkušanje tehnologij za samovozeča vozila.

Slovenski Dars in podjetje AV Living Lab sta tako že aprila podpisala sporazum o sodelovanju pri zagotavljanju različnih infrastrukturnih elementov. Resnično samovozeči avtomobili pa prihajajo šele čez nekaj let, ko bodo zakoni dovoljevali avtonomno vožnjo. 

Samo preverjanje tehnologij za avtonomno vožnjo bo potekalo v več stopnjah. Kot prva bo stekla simulacija, sledilo bo preverjanje na poligonu in nato še na avtocestah, ob koncu pa tudi testiranje v urbanem okolju – v območnem mestnem laboratoriju v ljubljanskem BTC. 

Prednosti stičišča treh držav

Meddržavna avtonomna vožnja predstavlja svojevrstne izzive, med drugim je na primer treba upoštevati čezmejno izmenjavo pravil, komunikacijske infrastrukture, ter drugih elementov.

Avtocestni operaterji sosednjih držav si bodo zato izmenjali vse potrebne prometne podatke.

Kljub majhnosti Avstrije, Madžarske in Slovenije, je naš doprinos k testiranju elementov avtonomne vožnje menda lahko precejšen, kajti prednost bi zainteresiranim podjetjem lahko predstavljala že možnost pridobitve enega samega potrdila oziroma dovoljenja za čezmejno testiranje v treh državah.

Testiranje, ki ga bo sicer treba napovedati in pridobiti potrditev, pa bi lahko bilo še posebej zanimivo za bližnja podjetja, kot je Magna, ocenjujejo pri Financah.

Dars postavitev potrebne opreme, ki bo omogočala komunikacijo z vozili, na odseku med Šentiljem, Mariborom in Madžarsko načrtuje že v prihajajočem letu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice