Ob začetku poletne sezone odprtje bazenov za zunanje goste prinaša veliko olajšanje predvsem za termalne parke in toplice, saj marsikje dnevni gostje prevladujejo. V manjših hotelih pa tudi ob dodatnih sprostitvah ni čutiti veliko optimizma.

V Biotermah Mala Nedelja so hotel odprli v ponedeljek in ga hitro zapolnili do še dovoljene zmogljivosti. Odprt je tudi termalni park, a le za hotelske goste, čeprav so si tudi številni dnevni gostje že zaželeli vodne osvežitve.

»Kar nekaj gostov smo poslali domov, ker so se kar prišli kopati, misleč, da glede na to, da so se nastanitvene kapacitete odprle, da se je sprostila tudi možnost kopanja. Žal, smo jih morali odsloviti domov, nič veseli niso bili, mi pa tudi ne,« pravi vodja marketinga in prodaje v Biotermah Mala Nedelja Jožica Polajnko.

Izpolnjevanja PCT pogojev ne bodo preverjali, gostje jih bodo sami dokazovali inšpekciji

Od ponedeljka naprej zunanjih gostov ne bodo več zavračali, saj bo kopanje dovoljeno tudi zanje, a le do 75-odstotne zasedenosti bazenskega kompleksa. Odprtja bazenov za vse goste so veseli tudi v Termah Ptuj.

Za obisk bo treba izpolnjevati PCT pogoje, kar bo odgovornost kopalcev.

»Na recepciji tega ne bomo preverjali, bomo pa goste obvestili na vidnem mestu, da to morajo izpolnjevati in po tem jih bomo tudi povprašali. V primeru kontrole inšpekcijske službe, bo pa gost sam dokazoval te pogoje,« opozarja direktorica Term Ptuj Milena Mojzeš.

Povpraševanja za vnaprej ni, vse se zgodi zadnji trenutek

Večji hoteli bodo lahko od ponedeljka naprej ponujali do 75 odstotkov zasedenosti, nastanitveni obrati do 60 enot pa bodo lahko po novem ponujali do 45 nastanitvenih enot.

Manjšim hotelirjem sprostitev ne vliva veliko optimizma, saj so bile že zdaj njihove sobe večinoma prazne, povpraševanja pa je malo.

»Vse je na zadnji trenutek, gostje več ne povprašujejo za vnaprej, ampak se obračajo tako, kot se situacija glede zdravstvene krize obrača in nihče ne želi fiksirati ničesar,« pravi Martina Drakulič iz Kooperative mariborskih hotelirjev.

Preverjanje telesne temperature s posebno kamero, zaščitna maska in razkužilo za dobrodošlico

Bolj optimistični so v Termah Ptuj, kjer svoje hotele odpirajo jutri. Veliko pozornosti bodo namenili varnosti in preprečevanju okužb.

Že ob vstopu si bo lahko vsak gost s posebno kamero preveril telesno temperaturo.

»Preden ga namestimo v sobe, mu tudi damo paket, v katerem je zaščitna maska in razkužilo. Vse sobe razkužujemo s posebnim sistemom, kjer je pravzaprav certificirano, da tudi stoodstotno uničuje koronavirus,« pravi direktorica Term Ptuj.

Veseli sprostitev, upajo na delovanje povsem brez omejitev

Termalne destinacije opažajo veliko povpraševanje in z rezervacijami že polnijo sobe za poletno sezono. Dneva odprtja in sprostitev so si želeli predvsem zaposleni.

»To, da lahko zadihamo s polnimi pljuči je verjetno vsem v interesu in prav veseli smo, da se je sprostilo vsaj nekaj,« pravi Jožica Polajnko iz Bioterm Mala Nedelja.

Ob tem pa upajo še, da bi lahko kaj kmalu dočakali popolno sprostitev brez omejitve zasedenosti bazenov in sob.

Starejše novice