Slika je simbolična (foto: Bobo).
Prejšnji torek so tekom noči na Severnem Primorskem nepridipravi vlomili v kar tri župnišča in odnesli nekaj sto evrov. Oropali so tudi župnijski urad v Črenšovcih. So policisti vlome v župnišča obravnavali tudi na našem koncu?

6. februarja zjutraj so bili policisti obveščeni, da je bilo ponoči vlomljeno v tri župnišča na Severnem Primorskem. 

Dva od teh vlomov sta bila zabeležena na območju novogoriške mestne občine, in sicer v župniščih v Dornberku in Oseku. Do tretjega vloma je prišlo na območju Črnega Vrha nad Idrijo, ki spada v občino Idrija.

Nepridiprave v Dornberku zalotil župnik, v Idriji odnesli prazen sef

V vseh treh primerih so vlomilci v župnišča vdrli skozi okno. Ker so se vsi trije vlomi zgodili v isti noči in na območju ene policijske uprave, policisti niso ovrgli razmišljanja, da za vlomi stoji ista ekipa storilcev. 

V Dornberku je nepridiprave zalotil župnik in jih pregnal, a so kljub temu uspeli ukrasti nekaj sto evrov. V Črnem vrhu nad Idrijo so povzročili le malo škode, saj je nepridipravom tamkajšnji župnik nastavil past. 

»Ko sem ob pol šestih zjutraj stopil v pisarno, sem videl, da so omare odprte, vzeli pa so le sef, ki je bil prazen,« je za Žurnal24 povedal župnik Iztok Mozetič. Kot pravi, je bil sef namenoma prazen, saj je bil kot nekakšna vaba za morebitne zlikovce, da ne brskajo drugje. 

Črni Vrh (foto: Bobo)

Tatovi na delu tudi v Črenšovcih

Župnišče je bilo na udaru tudi na drugem koncu Slovenije. V začetku februarja je prišlo do vloma v župnijski dom v Črenšovcih.

»Vlomljeno je bilo v prostore župnijskega urada na območju Policijske postaje Lendava. Odtujen je bil denar. Z dejanjem je nastala skupna škoda v višini približno 1000 evrov,« so pojasnili na Policijski upravi Murska Sobota. 

Se vlomi v župnišča vrstijo tudi na našem koncu?

Po poročanju o številnih vlomih v župnišča smo se odločili preveriti, kakšna je situacija na območju Policijske uprave Maribor. So tudi tukajšnja župnišča tarča vlomilcev? 

Na Policijski upravi Maribor so na naša vprašanja odgovorili, da so letos, po dosedanjem preverjanju, obravnavali dva tovrstna primera na območju Policijske postaje Maribor I. 

»V enem primeru je skupna ocenjena škoda po nestrokovni oceni znašala 1000 evrov, v drugem primeru pa 800 evrov,« so pojasnili. 

Policisti opozarjajo na upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so po obravnavanih vlomih opozorili na upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov, saj lahko s preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine že sami precej zmanjšamo priložnosti vlome v različne stanovanjske in druge objekte, motorna vozila, drzne tatvine, rope … 

Če kljub temu pride do vlomov v objekt, pa občanke in občane pozivajo, da takoj pokličejo ali se zglasijo na najbližji policijski enoti. 

»Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja,« pozivajo: »Ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru. Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo.«

Prav tako občane in občanke pozivajo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. 

Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oziroma na interventno številko policije 113.

Starejše novice