Božično-novoletni prazniki so kot nalašč za daljši oddih. Še posebej letos, ko se turistični delavci zaradi razporeditve praznikov veselijo kar dobrih dveh tednov prazničnega termina.

Medtem ko smučarski hoteli zaradi pomanjkanja snega beležijo slabšo zasedenost, se destinacijam, ki goste vabijo k užitju toplega vremena, godi bistveno bolje.

Podravje in predvsem Pomurje sta te dni sprejela veliko turistov, ki iščejo nekoliko drugačen zimski dopust. Hotelirjem in drugim turističnim ponudnikom dela torej ne manjka. 

Nič kaj zimsko vreme

Zima tudi letos skopari s snegom, kar je rahlo zagodlo hotelirjem. Dopustniki, ki si vendarle želijo smučarskih užitkov, se morajo z vzpenjačo povzpeti na vrh Mariborskega Pohorja, kjer trenutno obratuje sedem od štiriindvajsetih prog. 

»Sneg in ponudniki zimskega turizma, hoteli, zimska sezona gre z roko v roki. Brez snega je težko delati zimsko sezono in zaradi tega je prišlo do te situacije, kjer ni polne zasedenosti,« ugotavlja Nik Heler iz Hotela Arena.

Vseeno v Hotelu Arena beležijo 70-odstotno zasedenost, kar je po njihovih besedah zadovoljivo. Tisto pravo zimsko vzdušje pa gostom skušajo pričarati vsaj z ognjem v kaminu in praznično okrasitvijo.

Namesto na smučišče v Pomurje?

So pa obilje sonca in razmeroma visoke temperature zato prinesli več dela Panonski vasi v Pomurju.

»Lahko povemo, da imamo zaradi bolj toplega vremena dosti več gostov, ker ne gredo toliko na smučišča in podobne zimske stvari, pa se raje pridružijo nam,« razlaga Sandra Nemec iz Panonske vasi.

Panonske vile in apartmajske sobe so med prazniki polno zasedene. Prav tako bodo ob letošnji razporeditvi prazničnih dni lahko sprejele več gostov kot običajno.

»Definitivno je to zelo ugodno za nas, saj praktično dva tedna lahko prerazporedimo goste in tako lahko letos sprejmemo bistveno več oziroma vse, ki bi si želeli,« je zadovoljna Sanja Zelko iz Panonske vasi.

Z zasedenostjo so zadovoljni tudi v termalnih destinacijah, med drugim v Zdravilišču Radenci.

»Gostimo predvsem slovenske in pa nemško govoreče goste, to so pa predvsem skupine in stalni gostje, ki se že res leta in leta vračajo v zdravilišče Radenci,« razlaga Vesna Maučec, direktorica hotelov Zdravilišče Radenci.

Tako seveda skrbijo tudi za pristno praznično vzdušje in občutek domačnosti. V avli, tik ob recepciji so na primer postavili veliko božično drevo, še pred vstopom v hotel pa goste pozdravi tudi praznično okrašena kočija.

»In to domače vzdušje je res še toliko bolj pomembno, zato luči prižgemo že okrog prvega decembra, kajti tisto vzdušje, domačnost in toplina je za njih res posebna,« še dodaja Maučečeva.

Božič je zdaj resda za nami, a v zdravilišču so že v mrzličnem pričakovanju novoletnih prihodov. Pripravili bodo kar tri različna silvestrovanja za več kot 500 ljudi. 

Starejše novice