Vir: Goodyear
Pnevmatike niso pomembne zgolj za zmogljivost vozila, temveč igrajo pomembno vlogo tudi pri porabi goriva.

Goodyearovi strokovnjaki so pripravili številne nasvete, s katerimi boste ob pomoči pnevmatik dosegli manjšo povprečno porabo goriva.

Kotalni upor in teža pnevmatik

Dve glavni lastnosti pnevmatik, ki vplivata na porabo goriva, sta kotalni upor in teža pnevmatik. Pri nakupu pnevmatik je smiselno izbrati takšne z majhnim kotalnim uporom, saj je to eden izmed prvovrstnih dejavnikov prihranka pri gorivu.

Druga lastnost, ki ji je treba posvetiti več pozornosti, je teža pnevmatike. Z lažjimi pnevmatikami se zmanjša skupna teža vozil, kar posledično olajša delo avtomobilskemu motorju.

Izbira pnevmatik glede na slog vožnje

Na izbor pnevmatik vplivajo številni dejavniki, in sicer moramo pri izbiri paziti, da izberemo pravilno dimenzijo ter indeks nosilnosti in simbol hitrosti, ki ustrezajo homologaciji vozila. 

V primeru, da ste bolj umirjen voznik, potem so prava izbira pnevmatike z nizkim kotalnim uporom, za bolj dinamične voznike pa so primerne pnevmatike z odličnim oprijemom.

Vzdržujte ustrezno raven tlaka v pnevmatikah

Za najboljšo povprečno porabo goriva in več prevoženih kilometrov je ključno vzdrževanje ustrezne ravni tlaka v pnevmatikah. Prenizek zračni tlak povzroča pregrevanje pnevmatik in večjo porabo goriva.

Podatke o ustreznem polnilnem tlaku lahko poiščete na nalepki na notranji strani voznikovih vrat ali pa v priročniku za lastnika vozila. Priporočljivo je, da se tlak v pnevmatikah preverja vsaj enkrat mesečno in pred daljšim potovanjem.

Starejše novice