Slika je simbolična.
Stanje pri naših severnih sosedih je alarmantno. Celotna pokrajina Tirolska je do nadaljnjega celo zaprta.

Benjamin Wakounig, predsednik Slovenske gospodarske zveze na avstrijskem Koroškem, je poudaril predvsem veliko problematiko dnevnih delovnih migrantov, ki jih je celo približno 25.000.

Prav oni imajo največje težave s vsakodnevnim prevozom na delo in nazaj, saj morajo vsak dan na meji kazati potrdilo o delu v Avstriji in rezultat PCR testa. 

Pri tem Wakounig izpostavi, da so se v zadnjem tednu z gospodarstveniki in predstavniki države dogovorili, da so ukrepe za delavce migrante nekoliko omilili tako, da vsak, ki se je v petek vrnil domov, ni šel v karanteno. 

Za Avstrijo je bila pandemija velik polom

Predsednik Slovenske gospodarske zveze na avstrijskem Koroškem še pravi, da se Avstrija zaradi epidemije bori z velikimi težavami. 

Tako bo imel avstrijski davčni urad celo 22 milijard evrov izpada, zaradi česar bo presežek dolga nepričakovano visok. To bo imeli dolgoročne posledice, še pove. 

Tudi v Avstriji gostilne še zaprte

Gostilne so po Avstriji, kot pri nas, še vedno zaprte, delujejo pa le hoteli, ki nudijo prenočišča poslovnežem. 

Tirolska se celo zapira

Avstrija ima izjemno slabo epidemiološko sliko na Tirolskem, kamor je prišel južnoafriški sev. Tirolska pokrajina se zato jutri zapira za deset do štirinajst dni. 

To pomeni, da bodo lahko Tirolsko zapustili samo tisti, ki bodo opravili hiter ali PCR test in bodo imeli negativne rezultate. 

V Avstriji 10-odstotna brezposelnost 

V Avstriji je trenutno okoli 500.000 ljudi brezposelnih. Wakounig pove, da že dolgo ne pomnijo tako visoke številke brezposelnosti v Avstriji. 

Veliko posameznikov je zaradi ukrepov v tako imenovanem skrajšanem delovnem času. Teh je približno 450.000. Tudi ukrep skrajšanega dela je zaenkrat podaljšan. 

Lani v poletni sezoni je Avstrija odprla gostilne in tako pozitivno vplivala na odstotek brezposelnih. Število brezposelnih je takrat padlo na 245.000, v skrajšanem delu pa je bilo samo še 30.000 posameznikov. A situacija se je po tem poslabšala.

Glede cepljenja slabši, kot pri nas

Kar se cepljenja tiče, Wakounig pove, da so v Avstriji nekoliko slabši. Zaenkrat je cepljenega približno 3,5-odstotkov prebivalstva, kar je približno 350 tisoč ljudi.

V Avstriji so bili prvi cepljeni zdravniki, medicinske sestre, nato starostniki iz domov za starejše, ki so stari čez 80 let, temu pa so sledile še druge rizične skupine.  

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice