Podjetji Pfizer in BioNTech sta zaprosili za izdajo dovoljenja za cepljenje otrok, starih od pol leta do pet let z njunim cepivom proti covidu-19. Dovoljenje bi omogočilo cepljenje z dvema odmerkoma, čeprav še testirajo možnost treh odmerkov.

Za izdajo dovoljenja sta zaporsili v Združenih državah Amerike, in sicer ameriško Upravo za hrano in zdravila.

Mlajši od pet let so edina starostna skupina prebivalstva v Ameriki, ki se še ne sme cepiti proti covidu-19. Če bodo izdali dovoljenje, se bodo mlajši od pet let, ki jih je v Združeni državi Amerike 19 milijonov, lahko začeli cepiti od marca dalje.

Prošnja za izdajo dovoljenja je bila sicer podana na pobudo Uprave za hrano in zdravila, ki je podjetji zaprosila, naj to storita prej, kot sta nameravali. Na upravo so pritiskali starši potem, ko je zadnja različica koronavirusa omikron poslala rekordno število otrok v bolnišnice.

Odmerek cepiva za tako majhne otroke je le desetino tistega, ki ga dobivajo odrasli. Testiranje je pokazalo, da sta dva minimalna odmerka dovolj za dojenčke, ne pa tudi za malce starejše do pet let in Pfizer že testira možnost tretjega odmerka.

Starejše novice