Cunami okužb z različicama novega koronavirusa omikron in delta bo zdravstvene sisteme potisnil na rob propada, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija. Pri tem je ponovno pozvala države, naj pravičneje porazdelijo odmerke cepiv.

»Zelo sem zaskrbljen, da omikron, ki je bolj prenosljiv in kroži hkrati z delto, vodi v cunami primerov. To je in bo še naprej povzročalo ogromen pritisk na izčrpane zdravstvene delavce in zdravstvene sisteme, ki so na robu zloma,« je na tiskovni konferenci poudaril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tedros je še opozoril, da pritisk na zdravstvene sisteme ni posledica le novih okužb z novim koronavirusom, temveč tudi velikega števila zdravstvenih delavcev, ki zbolijo za covidom-19. Dodal je, da so »necepljeni veliko bolj izpostavljeni nevarnosti smrti zaradi katere koli različice«.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije je ponovno pozval države, naj pravičneje porazdelijo odmerke cepiv proti covidu-19, in opozoril, da bi poudarek na poživitvenih odmerkih v bogatejših državah lahko povzročil pomanjkanje cepiva v revnejših državah.

Rekordno število primerov okužb v številnih državah

Nove okužbe z novim koronavirusom v zadnjih dneh podirajo rekorde v številnih državah. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP se je število registriranih okužb po vsem svetu od 22. do 28. decembra povečalo za 37 odstotkov na 6,55 milijona v primerjavi s prejšnjim sedemdnevnim obdobjem. To so najvišje številke, odkar je Svetovna zdravstvena organizacija marca 2020 razglasila pandemijo.

Na silvestrovo bo minilo drugo leto, odkar je Kitajska Svetovno zdravstveno organizacijo opozorila na 27 primerov »virusne pljučnice« neznanega izvora v mestu Wuhan. Od takrat je bilo po vsem svetu zabeleženih skoraj 280 milijonov primerov okužb z novim koronavirusom, za posledicami covida-19 je umrlo več kot pet milijonov ljudi.

Komentarji (1)

Hej ho (ni preverjeno)

Sem cepljen in zagovornik ukrepov ampak v tem primeru omnicroma gre za blago obliko, nahod. Če odpreš tuje medije vidiš da je veliko okuženih ampak le malo reanih problemov.

Ne razumem tega stopnjevanja negativnih informacij in strašenja.

Starejše novice