Pomlad je v Hišo! prinesla novi val energije in nove dogodivščine. Maj bo v Hiši! pester, saj se ustvarjalci podajajo tudi v tujino - obiskali bodo Avstrijo, Portugalsko in Belgijo.

Društvo Hiša! se s prijatelji iz Marsa, StopTrika, Maticem in Metko in v družbi Festivala Enimation ponovno odpravlja na obisk v Gradcu na Festival Lendwirbel. Tam bodo tri dni ustvarjali, pletli nova poznanstva, partnerstva in predstavljali kreativno sceno Maribora.

HIŠA! (10. - 12. maj od 13.00 - 16.00 - Mariahilfe platz)

Raziskovalci ste pripravljeni na razburljivo dogodivščino? Ste pripravljeni, da odkrijete skrite kotičke Lenda? Podajte se na odbito pustolovščino polno ugank in novih odkritij! Za tiste bolj ustvarjalne so ponovno pripravili DekLajco - na nekoliko drugačen in unikaten način bodo tiskali na majčke, vrečke ali papir. Z ekipo iz Centra grafičnega oblikovanja se boste naučili osnov umetniške grafike, si odtisnili del javnega prostora v spomin in poživili staro majico.
 
MATIC IN METKA (šetrtek 20.00 -  Hier ist Platz Platz)

Metka in Matic sta ustvarjalni par iz Maribora, ki rada sodelujeta in ustvarjata na različnih področjih umetnosti in kulture. V Grazu bosta nastopila s svojim akustičnim setom priredb (in morda tudi kakšnim originalom v slovenščini), s katerim sta prvič nastopala lani v okviru festivala Lent. Oba sta tudi člana MB rock/surf banda Strici iz ozadja. Obenem pa je Matic pripravil še razstavo oblikovalskih del, ki se ukvarja z družbenimi problematikami ter problematiko manipulativnega marketinga skozi grafično in industrijsko oblikovanje. Konceptualni preskok tega projekta je v tem, da družbene fenomene obravnava kot »brande« in izdelke, ter s tem provocira gledalca, da razmisli o sodobni družbi in potrošnji.

MARS in Festiva Enimation (11. - 12 maj od 13.00 - 16.00 - Mariahilfe platz, filmske projekcije - 16.00 - 18.00 Volksgartenstraße 4-6)

MARS-ovke na festival prihajajo s kredo, dobro voljo in v želji po povezovanju. Obiskovalce in mimoidoče bomo obrisovali na primerno površino (tlakovano, betonsko, asfaltirano) in jih povabili, da v svoj obris zapišejo nadaljevanje misli Želim si ... Dovolj imam ... ali pa le želje za dober dan.

V sodelovanju z Društvom za razvoj filmske kulture pa prinašajo tudi izbrane filme otrok in mladih z mednarodnega filmskega festivala Enimation 2017.

Izbor najboljših filmov bodo na Festivalu Lendwirbel v soboto, 12. maja, predvajali tudi StopTrik, ki nastaja pod okriljem Pekarne Magdalenska mreža. Festival je eden redkih dogodkov, posvečenih umetnosti animacije in ustavljanja gibanja na svetu in je ob enem tudi eden prvih in večjih takšnih festivalov v Evropi.

Konferenca City Toolbox

Medtem ko bo del ekipe delal, se mrežil in promoviral Maribor v Grazu, se drugi del ekipe že mudi v Aveiru na Portugalskem, kjer zaključuje dvoletni mednarodni projekt City Toolbox.

»Ali lahko državljani prispevajo k trajnostni spremembi naših mest? Kako lahko to storijo - s kakšnimi ukrepi in vpletenostjo? Se lahko pri učijo drug od drugega? In kako si lahko medsebojno izmenjajo pridobljeno znanje in ga postanejo na splošno dostopni?« so ključna vprašanja.

V dveletnem procesu so se združili umetniki, načrtovalci mest, kulturni menedžerji, aktivisti in mestni upravitelji iz vse Evrope, da bi razpravljali o teh vprašanjih in razvili platformo za olajšanje distribucije izkušenj in znanja. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice