V Avstriji se zaradi zaostrovanja epidemije covida-19 danes začenja tritedensko popolno zaprtje države. Do 6. decembra bo tako drastično omejena svoboda gibanja in druženja, zaprte bodo vse nenujne trgovine in številne storitvene dejavnosti.

Ukrepi so zaradi hitrega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom, s tem pa tudi števila hospitalizacij in smrti zaradi covida-19, pričakovani. Vlada pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza vztraja, da drugače ne gre, saj dosedanji ukrepi niso zajezili epidemije.

Z izjemo članov istega gospodinjstva so od danes dovoljena le še srečanja z življenjskim partnerjem, ki ne živi v istem gospodinjstvu, z enim samim najožjim sorodnikom oziroma z eno samo pomembno povezano osebo.

Med izjemami, ki dovoljujejo odhod iz stanovanja, so med drugim še oskrba oziroma pomoč osebam, ki to nujno potrebujejo, uresničevanje in izpolnjevanje »družinskih pravic in obveznosti«, nakup osnovnih dobrin ter obisk pri zdravniku. Izrecno so navedeni tudi obiski pokopališč in sprehodi hišnih ljubljenčkov ter rekreacija.

Odhod z doma na delo je dovoljen, če je to res potrebno, a oblasti vsem svetujejo prehod na delo od doma, če je to le mogoče. Ves pouk bo v prihodnjih tednih potekal na daljavo in tudi vrtci bodo v pretežni meri zaprli svoja vrata.

Obenem se v Avstriji z današnjim dnem zapirajo vse nenujne trgovine, tiste, ki pa bodo še odprte, bodo lahko delovale le med 6. in 19. uro. Zaprte bodo tudi številne storitvene dejavnosti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice