Vir: PervyPirate (Wikimedia)
Na Hrvaškem še vedno odmeva primer desetletnega dečka, ki ga je opekel ognjeni črv. Kaj narediti, če se to zgodi vam?

Goreča bolečina, na mestu vboda pa številne drobne iglice, nato še izpuščaji oziroma opeklina. Tako je boleči incident na plaži v Rogoznici na Hrvaške opisala mama desetletnega dečka, ki se je igral v morju s svojimi sovrstnik, ko je z roko zadel ob ognjenega črva. Pristal je na urgenci.

Otroku so pomagali, a bolečina je vztrajala še naslednji dan, je za 24sata.hr razkrila desetletnikova mama. 

Mediji so se razpisali, da je zaradi segrevanja morja ognjeni črvov v Jadranu vse več, zato je tudi verjetnost, da bomo naleteli na katerega izmed njih večja.

Kako nevarna je lahko opeklina ognjenega črva?

»Lahko je do določene mere nevaren, ker ima v sebi tanke iglice, prav tako pa izloča koktejl strupov, ki so namenjeni usmrtitvi plena,« je za 24sata.hr opisala Maja Krželj iz splitskega univerzitetnega oddelka za študije morja.

Strup, ki povzroča draženje kože in pekoč občutek, lahko celo vrtoglavico in slabost, vsebujejo majhni beli čopki iglic, ki jih imajo ognjeni črvi posejane po telesu.

Opozorila je, da to niso živali, ki bi napadale ljudi, so precej počasni in se hranijo z morskimi organizmi. Se pa v zadnjih dveh letih, kot opažajo, res pojavljajo nekoliko pogosteje. 

Kaj storiti, če vas opeče ognjeni črv?

Če se zgodi, da ognjeni črv opeče vas ali vašega otroka, morate iz kože odstraniti strupene iglice. Strokovnjakinja iz splitskega univerzitetnega oddelka za študije morja pravi, da je najenostavneje, da vzamete lepilni trak in ga zalepite na mesto vboda, nato pa ga z nenadnim gibom povlečete. Na tak način se bodice prilepijo na trak in jih izvlečete.

Svetuje še, da po puljenju bodic rano namažete s kremo proti opeklinam in takoj poiščete pomoč zdravnika.

Morski črvi prebivajo na morskem dnu

Ognjeni črv je vrsta morskega črva, ki poseljuje vode Atlantika in Sredozemskega morja, v zadnjih letih pa je zaradi segrevanja morja vse bolj prisoten tudi v Jadranu.

Odrasli ognjeni črvi so običajno dolgi okoli 15 centimetrov, vendar pa lahko v dolžino dosežejo celo do 30 centimetrov. Gre za plenilca, ki pa se pogosto hrani tudi z mrhovino, najpogosteje pa se zadržuje na peščenem dnu, tudi v od plitvinah.

Ščetine ognjenega črva lahko predrejo človeško kožo in vsebujejo nevrotoksin, ki povzroči močno draženje kože in pekoč občutek. Nekaj časa po dotiku se lahko pojavi tudi slabost in vrtoglavica.

Če vas zanima, kako je to videti, si lahko ogledate posnetek enega izmed YouTube vlogerjev, ki je to namenoma preizkusil na lastni koži.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice