Slika je simbolična.
V Vatikanu danes beatifikacija nekdanjega papeža Janeza Pavla I.

Papež Frančišek bo danes nekdanjega papeža Janeza Pavla I. razglasil za blaženega, s čimer bo smehljajoči se papež korak bliže svetništvu.

Beatifikacija v vatikanski Baziliki svetega Petra bo potekala 44 let in en dan po maši ob začetku pontifikata Janeza Pavla I., ki se je v zgodovino Cerkve zapisal kot eden krajših.

Postopek za beatifikacijo Janeza Pavla I., ki se je rodil 17. oktobra 1912 kot Albino Luciani na severu Italije, je trajal 43 let.

Dekret o priznanem čudežu, ki je bil odobren 13. oktobra lani in je odprl vrata za beatifikacijo, se nanaša na ozdravitev brazilske deklice z nevrološko boleznijo leta 2011.

Dekle, ki je ozdravelo po molitvi k Janezu Pavlu I., danes 22-letna Candela Giarda, se bo po napovedih udeležilo beatifikacije.

Janez Pavel I. bo po beatifikaciji korak bliže svetništvu. Za priznanje svetništva je sicer potreben še en čudež na priprošnjo blaženega, ki pa se mora zgoditi po njegovi beatifikaciji.

Albino Luciani je bil nadškof Benetk, ko je bil 26. avgusta 1978 izvoljen za papeža. Umrl je v noči na 29. september 1978, domnevno zaradi srčnega napada. Star je bil 65 let.

Njegovo 33-dnevno papeževanje velja za enega najkrajših pontifikatov v zgodovini katoliške cerkve. Nasledil ga je Janez Pavel II.

Janez Pavel I. se bo pridružil vrsti papežev, ki so bili že razglašeni za blaženega ali za svetnika. Med zadnjimi papeži je bil sicer beatificiran Pavel VI., za svetnika pa sta bila razglašena njegov predhodnik Janez XXIII. in Janez Pavel II.

Starejše novice