Slika je simbolična.
Z dobrodelnostjo, ki nič ne stane, do brezplačnih defibrilatorjev v Mariboru. Pomagate lahko tudi vi!

Ste že kdaj slišali za društvo AED? Društvo je nastalo leta 2019, danes pa šteje že več kot petdeset predstavnikov - vse od zdravnikov, študentov do prostovoljcev. 

Tako imenovani 'očka' društva, projektni vodja Samo Oblak, se trudi, da s člani skupaj gradijo varnejše okolje za generacije pred in za nami.

Ključne tri minute

Njihov glavni cilj pa je skrit že v imenu društva, ki je okrajšava za avtomatski električni defibrilator. Z brezplačnim dobrim delom želijo postaviti čim več defibrilatorjev po vsej Sloveniji.

»Prizadevamo si, da bi vsak Slovenec, ki doživi nenadni srčni zastoj, imel dostop do defibrilatorja v manj kot treh minutah. Kasneje lahko zaradi nedelovanja srca začnejo odmirati možganske celice, vsako naslednjo minuto pa se možnost preživetja zmanjša za deset odstotkov,« za Mariborinfo pojasni Lina Regoršek, članica društva AED.

Pri srčnem zastoju je ključnega pomena hitro ukrepanje

V Sloveniji bolezni obtočil predstavljajo glavni vzrok smrti pri moških in drugi najpomembnejši vzrok pri ženskah, takoj za rakavimi boleznimi.

Od tega 40 odstotkov smrti med osebami, ki so umrle zaradi bolezni obtočil, predstavlja srčni zastoj.

»Smo mlada ekipa, ki se zaveda problematike srčnega zastoja. Marsikdo med nami se je v društvo vključil iz osebnih razlogov, saj skoraj vsak pozna koga, ki je doživel srčni zastoj in zato se trudimo - ne samo za našo prihodnost, ampak da pomagamo že generacijam pred nami in seveda omogočimo boljše pogoje generacijam, ki nam bodo sledile,« pojasni Regoršek.

Pri srčnem zastoju je ključno hitro ukrepanje - med oživljanjem, najprej s strani očividcev in nato nujne medicinske pomoči pride do povrnitve bitja srca pri 40 odstotkih oseb, do odpusta iz bolnišnice pa v povprečju v Evropi preživi deset odstotkov oseb, pri katerih se prične z oživljanjem.

V primeru, da v manj kot treh minutah osebo oživljamo z AED, se preživetje po odpustu iz bolnišnice poveča kar na 40 odstotkov.

Z zbiranjem podpisov do brezplačnega defibrilatorja

Nakup defibrilatorja ni poceni, tega se zavedajo tudi v društvu AED, ki so ubrali drugačen pristop, da zagotovijo in postavijo defibrilatorje po Sloveniji.

Kot pojasnjuje Regoršek, nam država omogoča, da lahko vsi državljani brezplačno namenimo en odstotek dohodnine v dobrodelne namene.

»Mi zbiramo podpise in v kolikor se nam pridružite, boste pripomogli k razvoju mreže defibrilatorjev po Sloveniji,« še doda.

Za posameznika je to popolnoma brezplačno, saj država na podlagi zbranih izpolnjenih zahtevkov za namenitev dela dohodnine iz državnega proračuna nameni sredstva dobrodelni organizaciji.

V kolikor se državljan za donacijo ne odloči, se njegova dohodnina vrne v proračun Slovenije oziroma drugače povedano, ga država obdrži.

Člane društva lahko srečate vse od Štajerske do Primorske

Društvo AED je sicer neodvisna, neprofitna in nevladna organizacija s priznanim statusom v javnem interesu na področju zdravstvenega varstva.

Kot pojasnjujejo, so prisotni skoraj povsod po Sloveniji. Vse od Štajerske, kjer jih lahko najdete v Mariboru, na Ptuju, Velenju in Celju, pa vse do Primorske, v Kopru, Izoli in Piranu. Nahajajo se tudi v Ljubljani in Novem mestu, od septembra dalje pa jih boste lahko srečali tudi v Kranju in v Pomurju, če boste šli na oddih v Moravske toplice.

Največkrat jih lahko srečate v trgovskih centrih, na izletniških ročkah ali prireditvah.

»V Mariboru nas marsikdo že pozna, saj nas že več mesecev srečuje v Mercator centru Tabor in Pobrežje, Supernovi Qlandija, Europarku in Stop Shopu,« pove Regoršek.

Na Ptuju jih lahko srečate v Merkurju in Stop Shopu, v Ljubljani pa so sodelovali že z Alejo, Merkurjem BTC, Vič in Vižmarje, Supernovo Rudnik, Kamnik in Šiška ter Stop Shopom Domžale.

Prisotni tudi na mnogih prireditvah

V Mariboru je društvo AED v sodelovanju z Marpromom imelo akcijo zbiranja podpisov pod Pohorjem. Na Ptuju ste jih lahko srečali na Ptujski noči, Arsana festivalu in tudi 5. Gojini noči.

V Ljubljani pa so sodelovali na Beach Volley eventu in na racing eventu v Logatcu. Mnogokrat so uspešno izvedli tudi akcije na ljubljanskem Rožniku, Šmarni gori in na smučiščih v Kranjski gori. V septembru pa jih lahko najdete tudi na Kongresnem trgu, kjer se bo odvijalo prvenstvo v plezanju.

»Nič vas ne stane, da se nam pridružite in nam, našim staršem in potomcem pomagate izboljšati možnosti preživetja v primeru nenadnega srčnega zastoja,« še poziva Regoršek.

Kje bodo defibrilatorji postavljeni?

S podpisi državljanov društvo pomaga pridobiti napravo AED brezplačno. Ob tem pa se zagotovo sprašujete, kje bodo defibrilatorji postavljeni.

»Defibrilatorje načeloma primarno postavljamo na lokacijah, kjer delujemo, torej v nakupovalnih centrih oziroma ga postavimo na podlagi dogovora z naročnikom, pri tem pa se posvetujemo z Dispečersko službo zdravstva, ki predlaga najboljšo lokacijo glede na že obstoječo mrežo defibrilatorjev,« pojasni Regoršek.

Dodaja še, da ob postavitvi defibrilatorja izvedejo tudi izobraževanje, o katerem se obvesti okoliške prebivalce.

»Glede na to, da smo zelo mlado društvo in nam je v preteklem letu naše delo precej otežila epidemija covida-19, se to jesen uspešno bližamo realizaciji 20 projektov,« še doda.

Za vzdrževanje AED nato poskrbi dobavitelj opreme, ki mora naročnika tudi obvestiti o vseh spremembah.

Komentarji (1)

Miroslav (ni preverjeno)

Lepo in podpiram to. Poznam pa človeka iz Peker, ki je pred par leti dejansko sam zbral denar preko donatorjev za dva AED. En je sedaj pri domu kulture ali knjižnici v Pekrah en pa pri OŠ Limbuš. Pa ni bilo nobenega pompa. Ne vem če se mu je kdo sploh prav zahvalil.

Starejše novice