V Združenih državah Amerike je trenutno 1,7 milijona potrjenih okužb z novim koronavirusom, število smrti pa je preseglo sto tisoč. Kljub temu naj bi se življenje počasi začelo vračati v stare tirnice.

Slavko Baranja je Slovenec, ki se je že pred leti s trebuhom za kruhom odpravil v Združene države Amerike. Tokrat se nam je javil iz Floride, kamor se je pred časom preselil iz New Yorka in spregovoril o preživljanju epidemije koronavirusa onkraj luže.

Kot veliko Američanov, je v tem trenutku tudi sam precej kritičen do zdajšnjega predsednika Donalda Trumpa.

»Glede na to, kar smo sami lahko spremljali tukaj, je bolj ali manj jasno, da naj bi Donald Trump vedel za koronavirus, a so mu dejali, da ne gre za nevaren virus. Namesto, da bi kaj ukrenil, so zaokrožili posnetki, kako brezbrižno igra golf. No, zdaj pa imamo več kot sto tisoč smrti,« uvodoma pove Baranja.

Finančna pomoč v višini 1200 dolarjev

V Sloveniji smo te dni priča rahljanju ukrepov, v Združenih državah Amerike je situacija še nekoliko drugačna, a stvari naj bi se vendarle premikale na bolje. Trenutno je zaprto še skoraj vse.

»Nakupovalne centre, plaže, restavracije, parke in ostalo so na Floridi zaprli kakšen mesec dni nazaj. Edino, kar je odprto, so trgovine s prehrano, lekarne in bencinske črpalke. V prihodnjih dneh naj bi se stvari začele umirjati, ukrepi naj bi se rahljali, ampak bomo podobno kot v Sloveniji, še vedno morali nositi maske. Ponekod v Združenih državah Amerike imajo v parkih označena mesta, kjer se lahko družite, da še vedno ohranjate varnostno razdaljo,« dodaja.

Zaprte so tudi šole, zato pouk poteka na daljavo, večinoma preko Zoom aplikacije. Kot pravi, je sam v tem času začasno izgubil obe službi, v zadnjem mesecu dni tako plače ni dobil.

»Od države smo dobili finančno pomoč, in sicer 1200 dolarjev na odraslega in 500 dolarjev za otroke,« pravi.

Šola, na kateri uči telovadbo in otrokom pomaga pri domačih nalogah, se bo odprla s 1. junijem, seveda pa bodo pogoji, kot so nošenje maske, ostali. Kot pravi, so dobili navodila, da bo potrebno trikrat do petkrat na dan očistiti učilnice.

»Tudi skupine otrok se bodo občutno zmanjšale. Doslej sem imel v svoji skupini šestnajst otrok, odslej jih bo lahko le še devet. Na odprtje trgovine Adidas, v kateri delam, pa bom moral prav tako počakati še nekaj časa,« meni.

Ne ve še, če bo letos lahko obiskal Slovenijo

Nogometna šola, ki jo je imel v New Yorku, trenutno miruje, v kratkem pa jo želi zagnati na Floridi. Ob tem dodaja, da bo seveda vse odvisno tudi od tega, kakšne bodo razmere. Kot športnik in športni navdušenec hkrati obžaluje, da je koronavirus povsem ohromil športno dogajanje, sploh ligo NBA, v kateri uspešno igra Luka Dončić, ki si ga je že večkrat ogledal v živo. Je pa imel zdaj več časa, ki ga je prebil v družbi družine.

»Res je, ta čas je prinesel tudi nekaj dobrega, saj smo bili veliko več v krogu družine in igrali različne družabne igre, prav tako pa smo prakticirali jogo,« pravi Baranja.

Da bi se situacija umirila si želi tudi zato, da bi lahko obiskal svoje domače

»Ne vem, če bom letos lahko šel nazaj v Prekmurje, vsekakor pa si tega želim. Priznam, da me je kar malo strah kupiti karto, saj ni povsem jasno, kakšna bo situacija,« še priznava.

Ob tem pa dodaja, da bo ob prvi priložnosti ušel ameriškemu vrvežu in nekaj dni preživel na ravnici.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice