V Mursko Soboto se je vrnila dirka električnih vozil, ki je že lani napolnila mestno središče. Štart dirke se je tokrat odvil ob Soboški Kamenšnici.

Že četrtič zapored bo dirka e-via – Rally z električnimi vozili med 11. in 13. oktobrom nudila na kar 600 kilometrov dolgi trasi skozi energijsko bogato Vzhodno Štajersko (AT), zeleno Jugovzhodno Štajersko (AT) ter čudoviti pokrajini Pomurja in Spodnjega Podravja popoln užitek na električni pogon.

Kot smo poročali, je več kot 30 električnih avtomobilov v Mursko Soboto prispelo že včeraj, nekaj pred peto uro popoldne, po ogrevalnem dnevu v kraju St. Margarethem na avstrijskem Štajerskem. Ta je predstavljal novost letošnjega dogodka, začel pa se je z regionalnimi dobrotami na e-zajtrku in nadaljeval s skupno vožnja v Slovenijo. 

Pred Expanom ob Soboški Kamenšnici pa se je danes zjutraj odvil sam štart dirke. Karavana električnih avtomobilov se je tako podala na približno 600 kilometrov dolgo pot po Sloveniji in Avstriji. Pred njimi so zdaj zanimive preizkušnje s kar 13 polnilnimi postanki, 7 posebnimi postanki z nalogami za ekipe ter 13 kontrolnimi točkami.

Zelena mobilnost 

Še preden je 37 tekmovalnih ekip odrinilo, je obiskovalce nagovoril župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, ki je dejal, da gre za eno prvih prireditev, s katerimi promovirajo tudi Expano.

»Po drugi strani pa je to promocija električne mobilnosti, ki ji v Mestni občini dajemo velik poudarek. Tudi sam sem se na prizorišče pripeljal z električnim avtomobilom. Fantastična vožnja je to, še posebej ker imaš občutek, da ne onesnažuješ okolja. In zelena mobilnost je tista, ki jo Murska Sobota kot del procesa pametnega mesta tudi promovira in realizira,« je povedal Jevšek in dodal: »Tukaj je vključen Sobočanec, uvajamo nove linije soboškega biciklina, električna kolesa, nove točke, kjer si bo ta kolesa mogoče izposoditi, del te mobilnosti je tudi obvoznica, ker želimo mesto čim bolj izprazniti avtomobilov.«

Kot je povedal Ignac Završnik, predsednik društva e-Mobilnost Slovenija (DEMS) je za e-mobilnost značilna eksponentna rast. V Sloveniji je trenutno registriranih več kot 1000 električnih vozil. 

»Sama dirka je naporna, traja od jutra do večera. So preizkušnje, treba je paziti na čas, na preizkušnje v spretnosti, vsekakor pa je zanimivo. Zmagovalec je vsak udeleženec dirke, pri samih rezultatih štejejo sekunde in spretnost, ampak bistveno je druženje enako mislečih,« razlaga Završnik, tudi sam tekmovalec na današnjem dogodku.

Ob tem dodaja, da je najboljši razlog za električno vozilo ekonomski razlog, v prid pa mu govori tudi ekološki dejavnik, saj je brez hrupa in emisij ter premore dobre pospeške. 

Na dogodku si je bilo moč ogledati več kot 37 električnih vozil različnih proizvajalcev, prav tako so obiskovalci lahko preizkusili električna kolesa Soboški biciklin. 

Po Pomurju še na štajerski konec

Na teren se je odpravila tudi naša ekipa in v objektiv ujela nekaj utrinkov s samega štarta.

Sicer pa je karavana električnih avtomobilov na območju Pomurja danes bila na ogled še ob 8:45, ko so prečkali kontrolno točko v Moravskih Toplicah, ter ob 9:15 pri lendavskem razglednem stolpu Vinarium, kjer so opravili krajši postanek. 

Pot jih bo zdaj vodila do Grada na Goričkem, kamor bodo prispeli ob 11:30, preden se bo drugi dan dirke nadaljeval na območju Štajerske.

Pozitivna klima za električno mobilnost

Organizacijska ekipa e-via se je izvedbe dogodka lotila s podporo številnih občin in partnerjev ter vzorčnih podnebnih in energetskih regij (KEM) Vzhodne Štajerske in Jugovzhodne Štajerske.

Izkušnje z dirke e-via – DIRKA Z ELEKTRIČNIMI VOZILI kažejo, da električni rally s svojim športnim in dinamičnim videzom bolj kot katerakoli druga oblika osveščanja spodbuja visoko ozaveščenost in pozitivno vzdušje ter mrežno strukturo za električno mobilnost.

E-VIA 2018 se izvaja v sklopu projekta E-SME (e-mobilnost sreča mala in srednje velika podjetja), ki ga Razvojni center Murska Sobota s projektnimi partnerji izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Avstrija 2014-2020 in je sofinanciran s strani Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Več pa tukaj.

FOTO: Jan Vitez

Starejše novice