Potnik na avtobusu je bil tudi tujec, ki se je mariborskim policistom s ponarejenim potnim listom izdajal za Pakistanca.

To soboto okoli 16. ure so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribor na avtocesti A1 izven naselja Šentilj v Slovenskih Goricah ustavili in kontrolirali avtobus slovaškega prevoznika, ki vozi na redni avtobusni liniji Benetke - Dunaj. Potnik na avtobusu je bil tudi tujec, ki se je v postopku izkazal s potnim listom Pakistana, v katerem je imel nalepljeno bivalno dovoljenje Grčije in z vozniškim dovoljenjem Grčije. Oba dokumenta sta se glasila na njegovo ime.

Pri natančnem pregledu listin so policisti ugotovili, da sta potni list in vozniško dovoljenje ponarejena, medtem ko je bilo bivalno dovoljenje Grčije, ki je bilo nalepljeno v potnem listu, pristno. Pri preverjanju številke bivalnega dovoljenja po evidencah v schengenskem informacijskem sistemu so policisti v nadaljevanju ugotovili, da je obrazec s to številko zaveden kot »bianco« ukraden leta 2013 v Grčiji in s tem neupravičeno izpolnjen.

Neznanega tujca pridržali

Zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj ponarejanja listin je bila neznanemu tujcu, ki se je v postopku izdajal za državljana Pakistana, odvzeta prostost in odrejeno pridržanje, medtem ko sta bili ponarejeni javni listini zaseženi. Policisti so njegovo identiteto poskušali ugotoviti tudi s preverjanjem v tujini, a neuspešno. 

Včeraj so osumljenega neznanega tujca s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zanj odredil sodno pridržanje.

Po besedah policije je bila italijanskim varnostnim organom je bila še v soboto posredovana tudi neformalna najava za vračanje osumljenega neznanega tujca, ki bo realizirana po zaključku kazenskega postopka oziroma po morebitni prestani zaporni kazni. Takrat bo s tujcem, ko bo znana njegova prava identiteta, izveden tudi ustrezen prekrškovni postopek, saj je tujec v Slovenijo vstopil na notranji meji brez veljavne potne listine.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice