Slika je simbolična.
Vse do 10. maja tudi mariborski policisti poostreno preverjajo psihofizično stanje voznikov.

Začela se je prva od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Policisti Policijske postaje Ormož so med včerajšnjim poostrenim nadzorom nad psihofizičnim stanjem voznikov, med 16. in 20. uro obravnavali kar šest voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. 

Med njimi je glede na stopnjo alkohola najbolj izstopal 34-letni voznik mopeda, pri katerem je preizkus alkoholoziranosti pokazal kar 1,73 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Zoper voznika je bilo odrejeno pridržanje po določilih zakona o pravilih cestenga prometa, izdan mu je bil plačilni nalog v višini 1200 evrov.

V zgodnjih jutranjih urah so bili policisti obveščeni še o padcu 37-letnega voznika skiroja na Ptuju, ki se je huje poškodoval. Preizkus alkoholoziranosti je pokazal 0,92 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

Ko piješ alkohol, ne vozi!

Alkohol in vožnja pod vplivom alkohola sta še vedno glava dejavnika tveganja za nastanek prometne nesreče.

Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznavanja, predvidevanja in presoje ter odločanja in izvedbe ustreznega ravnanja.

Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa osemkrat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je v letu 2021 na območju Policijske uprave Maribor znašal 9,3 odstotka. Najvišji je bil pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom, pri katerih je znašal 44 odstotkov, pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami pa je znašal deset odstotkov.

Povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala 1,53 grama alkohola na kilogram krvi.

Kaj se je še dogajalo v zadnjih štiriindvajsetih urah?

Mariborski operativno-komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes prejel 264 klicev, od tega 75 interventnih oziroma takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije.

V opisanem času so obravnavali tudi:

  • 14 kaznivih dejanj,
  • devet prometnih nesreč I. kategorije,
  • ena prometna nesreča III. kategorije,
  • štiri povoženja divjadi,
  • enemu kršitelju cestno-prometnih predpisov so zasegli vozilo, ki ga je vozil,
  • 11 prijav kršitev javnega reda in miru, osem na javnih krajih in tri v zasebnih prostorih,
  • en požar,
  • ena nesreča pri delu,

Komentarji (2)

Neviden (ni preverjeno)

A to pa ja'kaj pa naš župan??

Leka (ni preverjeno)

Kdaj bodo policaji nadzirali promet v Novi vasi na območju Proletarskih brigad, Betnavska, Streliška, Kardeljeva , Knafelčeva kjer imajo motoristi svoj poligon .

Starejše novice