Preverili smo, kako prepoznati in ukrepati, če se nekdo utaplja in kaj so za reševalce iz vode težje okoliščine reševanja.

Kot smo na Ptujinfo že poročali, je v soboto v Termalnem parku Terme Ptuj prišlo do tragičnega dogodka, v katerem je eden izmed otrok obležal nezavesten in je kasneje v bolnišnici umrl.

»Na kraju dogodka so prvo pomoč takoj nudili reševalci iz vode in fantka oživljali, poklicali nujno medicinsko pomoč, ki je prispela v nekaj minutah in prevzela reanimacijo ter otroka odpeljala v bolnišnico, kjer je kasneje umrl,« so včeraj sporočili iz Term Ptuj.

V sporočilu za javnost so zapisali še, da so globoko pretreseni in sodelujejo v postopku z vsemi pristojnimi organi.

Policisti intenzivno zbirajo obvestila o okoliščinah

O dogodku so bili obveščeni tudi inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter dežurna državna tožilka in dežurni preiskovalni sodnik.

»O tragičnem dogodku je bila včeraj obveščena dežurna državna tožilka. Skupaj s preiskovalnim sodnikom se je udeležila ogleda na kraju dogodka. Policijska preiskava je v teku. Državna tožilka daje svoje usmeritve, policija pa sproti obvešča o ugotovitvah,« je povedala Janja Bernard Korpar, vodja tožilstva okrožnega državnega tožilstva na Ptuju.

V nadaljevanju je dežurni preiskovalni sodnik odredil sodno obdukcijo.

Policisti pa še naprej intenzivno zbirajo obvestila o okoliščinah dogodka in nadaljujejo s preiskavo suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti. 

»Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do pet let zapora. Vendar pa se še preiskuje, ali sploh obstajajo sum in pa znaki,« je še dodala Korpar.

Prvi znaki pri utopitvi so različni

Delo reševalcev iz vode je sicer izjemno odgovorno, kar priča tudi usposabljanje, ki ga morajo prestati vsaka tri leta. Prvi znaki pri utopitvah ljudi pa so različni.

»Lahko gre pri tej zadevi tako, da so usta še nad gladino oziroma pride do nekega kričanja, zbujanja pozornosti. Lahko pa so že usta tudi pod vodo, v tem primeru tega ni. So še samo kretnje - nadzorovane, nadzorovane,« je pojasnil Damjan Pungaršek, vodja reševalcev na kopališču Pristan.

Kako pa naj ukrepa kopalec, ki v bazenu zagleda utapljajočo se osebo?

»Najprej poskrbimo za lastno varnost, da ne ogrožamo tudi ostalih. V primeru, da da gre za nižjo globino in da smo psihofizično sposobni, lahko pomagamo - morda s kakšnim predmetom. Ali pa v končni fazi, če se počutimo ogrožene, tudi pokličemo pristojne službe,« je še povedal Pungaršek.

Dodaja pa še, da se reševalci pri svojem delu srečujejo tudi s težjimi pogoji, kako prepoznati nevarno situacijo: »Če preskočimo prvi dve fazi, faza onemoglosti in faza agonije, preidemo kar v fazo izgube zavesti. V tem primeru ni toliko opozoril, s strani osebe, ki potrebuje pomoč. Tako da se reakcijski čas zmanjša in je treba še hitreje odreagirati.«

Včasih štejejo tudi sekunde, zato nikoli ne smemo podcenjevati nevarnosti vode.

Starejše novice