Zapustil nas je Miki Muster. V centru starejših Notranje Gorice so potrdili, da se je včeraj v 93. letu poslovil eden naših največjih ustvarjalcev s področja stripov ter filmskih risank.

Prešernov nagrajenec iz leta 2015 in oče stripovskih junakov Lakotnika, Zvitorepca in Trdonje se je v Murski Soboti kot drugi otrok rodil materi, po rodu Madžarki, in očetu Slovencu.

Družina se je, ko je bil Muster star dve leti, preselila v Krmelj na Dolenjskem, kjer je oče bil zaposlen kot zdravnik v rudniku rjavega premoga. Nato je Muster odraščal in se šolal Ljubljani, z izjemo druge svetovne vojne, ko je v Murski Soboti obiskoval gimnazijo, saj je bila mama zaposlena na madžarskem okupacijskem območju.

V gimnaziji si je želel, da bi po vojni lahko odšel v Ameriko k Disneyju, kar pa je bilo po vojni nemogoče zaradi železne zavese med Zahodom in Jugoslavijo.

Svoj prvi strip je začel risati, ko je bila Jugoslavija še v obdobju stalinizma, pred Informbirojem, in ameriškim Disney-jevim likom podobni liki niso bili dovoljeni.

Prvi Mustrov risani film je bil v Jugoslaviji objavljen šele, ko je bil star štirideset let, pred tem je delal brez možnosti objave svojega dela, tudi reklamne risanke je lahko objavljal le anonimno. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice